Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
19. 10. 2017,
9.50

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,95

3

Natisni članek

kvalifikacije Fiba Luigi Datome

Četrtek, 19. 10. 2017, 9.50

6 let, 6 mesecev

Italijan spregovoril brez dlake na jeziku in s prstom pokazal na odgovorne

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,95

3

Luigi Datome | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Košarkarska sezona je že v polnem teku, čez en mesec pa bodo koledar zapolnile še reprezentančne akcije, saj je Mednarodna košarkarska zveza (Fiba) spremenila način kvalifikacij za uvrstitev na velika tekmovanja. Italijanski košarkarski zvezdnik Luigi Datome je kot prvi košarkar iz evrolige poudaril, da novembra ne bo igral za reprezentanco, in s prstom pokazal na vodilne pri Fibi.

Pri Fibi so se odločili, da po koncu evropskega prvenstva vpeljejo nov sistem uvrščanja na večja tekmovanja. Če je prej veljalo, da se najboljša moštva z evropskega prvenstva neposredno uvrstijo na svetovno prvenstvo, zdaj ni več tako.

Prav tako ne velja več, da kvalifikacije in vso reprezentančno dogajanje potekajo v poletnih mesecih. Kvalifikacije za svetovno prvenstvo 2019 bodo novembra, februarja in junija 2018, drugi del pa bo potekal avgusta/septembra, novembra 2018 in februarja 2019.

Ker se Fiba ni uskladila z ligo NBA in evroligo, ki svojih koledarjev ne bosta spreminjali, to pomeni, da bodo reprezentance vidno oslabljene, navijači pa prikrajšani, ker na delu ne bodo videli najboljših. Ti bodo lahko v kvalifikacijah nastopili le v junijskem in avgustovskem terminu, zato mnogi menijo, da kvalifikacije niso regularne.

"Norost!"

"Nihče ni mene ali mojih soigralcev pri Fenerbahčeju vprašal, kaj si mislimo o tej formuli. Košarkarji moramo biti vpeti v dogajanje. Ne zato, da bi odločali, ampak da bi predstavili svoj vidik." | Foto: Vid Ponikvar "Nihče ni mene ali mojih soigralcev pri Fenerbahčeju vprašal, kaj si mislimo o tej formuli. Košarkarji moramo biti vpeti v dogajanje. Ne zato, da bi odločali, ampak da bi predstavili svoj vidik." Foto: Vid Ponikvar Od evroligaških košarkarjev se je na družbenem omrežju prvi oglasil italijanski košarkarski zvezdnik Luigi Datome, ki je v pretekli sezoni s Fenerbahčejem postal prvak evrolige. Dal je vedeti, da reprezentanci ne bo mogel pomagati v sklopu kvalifikacij.

Italijan je poudaril, da so kvalifikacije med sezono slaba ideja. "Fiba (denar dobiva od kvalifikantov) organizira reprezentančna okna, v katerih naj bi košarkarji (niso plačani, razen če imajo dogovor z nacionalno zvezo) izpustili tekme za ekipo, ki jih plačuje," je zapisal Datome in dodal: "Prvič v življenju sem moral zavrniti nastop za reprezentanco."

Izpostavil je tudi vlogo Fibe, ki pri sestavljanju koledarja ni sodelovala s košarkarji: "Nihče mene ali mojih soigralcev pri Fenerbahčeju ni vprašal, kaj si mislimo o tej formuli. Košarkarji moramo biti vpeti v dogajanje. Ne zato, da bi odločali, ampak da bi predstavili svoj vidik."

Ker v kvalifikacijah ne bomo videli najboljših igralcev iz lige NBA in evrolige, bodo na slabšem tudi gledalci, poudarja Italijan: "Košarka bi morala vedno iskati načine, kako pritegniti nove gledalce in zadržati zveste. Brez najboljših košarkarjev se to ne bo zgodilo. To ni dobro za košarko. To je rezultat bitke za prevlado, ki boli tako navijače kakor tudi nas košarkarje, saj se moramo odločati med reprezentanco in klubom. Norost!"

Ne spreglejte