Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
8. 8. 2018,
17.24

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25

Natisni članek

Zoran Martić Petrol Olimpija

Sreda, 8. 8. 2018, 17.24

5 let, 8 mesecev

Imel je tehten razlog, da jim je rekel, naj se preštejejo

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25
Olimpija trening | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Petrol Olimpija bo v novo sezono vstopila z zelo spremenjeno in pomlajeno ekipo. Glavni trener Zoran Martić bo moral s svojimi pomočniki dobro manevrirati, kako razporediti minute 16 košarkarjev v treh tekmovanjih, v katerih bodo zeleno-beli igrali. Užaljenosti ne bo smelo biti, kar jim je bilo povedano že na prvem treningu.

Zoran Martić ima na začetku pripravljalnega obdobja povsem drugačno sliko igralcev, kot jo je imel ob prihodu v klub sredi pretekle sezone. Na voljo bo imel kar 16 košarkarjev.

"Rekel sem jim, naj se preštejejo, koliko jih je. Z enim samim razlogom, da bomo lahko preživeli. Izkušnje so pokazale, da je nemogoče igrati v treh tekmovanjih vzporedno z 12 igralci. To je bilo na meji mogočega in poškodbe so vplivale na počutje igralcev, samozavest in motiv. Ne nazadnje tudi na rezultat," so bile Martićeve prve besede košarkarjem na začetku pripravljalnega obdobja.

Ker gre za mlado ekipo, je jasno, da bo igra temeljila na hitri in agresivni igri, ki bi morala biti po njegovih besedah zaščitni znak.

Špan Sanon
Sportal Olimpija pripeljala slovenskega reprezentanta in še nadarjenega košarkarja

Ekipa Petrol Olimpije

Jan Barbarič
Marvin Jones
Igor Tratnik
Jalek Felton
Jan Špan
Dražen Bubnić
Aleksandar Lazić
Luka Šamanić
Marko Simonović
Miha Lapornik
Roko Badžim
Mirza Begić
Issuf Sanon
Jan Rebec
Bojan Radulović
Erjon Kastrati

Glavni trener: Zoran Martić
Pomočnika: Gregor Hafnar in Stipe Modrić

"To je logistični izziv za vse nas, zlasti zame"

Jan Špan je bil v pretekli sezoni razpoložen v dresu Olimpije. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Jan Špan je bil v pretekli sezoni razpoložen v dresu Olimpije. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Zaradi večjega števila igralcev se pojavlja tudi vprašanje, kako razporejati minute, da ne bo prišlo do dolgih nosov, ko nekdo ne bo igral na določeni tekmi. "To je logistični izziv za vse nas, zlasti zame. Najlažje je voditi ekipo, če imaš šest ali sedem igralcev, ki igrajo po 30 minut, preostali pa potem kapljajo. Zdaj jih imamo bistveno več. Vsi pričakujejo, da bodo igrali. Dejstvo je, da imamo tri tekmovanja. Ker bomo imeli tri tekme na teden, bo vsak od njih na eni tekmi tedensko imel premor ali pa čas za tehnično ali fizično pripravo," poudarja Martić.

O tem, ali se fantje tega zavedajo, prvi mož stroke odgovarja: "To jim je bilo povedano. Če se ne zavedajo zdaj, se bodo, ko se bo sezona začela. Tisti, ki so bili lani, vedo, kaj pomeni igrati v treh tekmovanjih. Nekaj časa gre, ko se zalomi, se zalomi drastično. Lani je bila ekipa psihično in fizično izčrpana. Letos bomo z večjo rotacijo skušali to preprečiti in držati formo skozi sezono."

"Mladim talentom smo lahko ponudili minute. To je bil naš adut."

Preskok se v novi sezoni pričakuje od nadarjenega Sanona. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Preskok se v novi sezoni pričakuje od nadarjenega Sanona. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Olimpija bo v novi sezoni prav tako igrala na treh frontah. Ob državnem prvenstvu še v ligi ABA in Fibini ligi prvakov. Osrednji cilj bi morala biti liga ABA, saj se prek nje klubi uvrščajo v elitno evroligo ali drugo najmočnejše tekmovanje, eurocup.

Klubi v regiji so se poleti dodobra okrepili, zato bo jadranska magistrala z mladim moštvom predstavljala zelo težko pot. "Olimpija si še vedno ne more privoščiti igralcev, ki so bili v ligi NBA ali evroligi. Če pogledamo košarkarje, ki so zapustili Olimpijo, lahko vidimo, da so dobili do štirikrat, petkrat višjo ponudbo. To je tudi priznanje, da smo dobro delali. In teh nismo mogli zadržati. Tudi letos nismo mogli pripeljati formiranih igralcev, ki imajo ceno, ker enostavno finančno nismo konkurenčni. Mi smo lahko mladim talentom ponudili minute. To je bil naš adut," pravi Martić.

Ljubljančani bodo odigrali približno deset pripravljalnih tekem, vključno s slovenskim superpokalom in tistim v ligi ABA. Ali bo kapetan zmajev Mirza Begić, še ni jasno, vendar bi bil najbolj smotrna izbira, saj ima izkušnje in je z dušo pri Olimpiji.

Joe Regland
Sportal Pri Crveni zvezdi se ne zaustavljajo, nova kakovostna okrepitev

Večina ekip z območja nekdanje Jugoslavije je naredila rezultat z mladimi, a ...

Bo Mirza Begić kapetan Olimpije? | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Bo Mirza Begić kapetan Olimpije? Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida "To je bila ena od dilem. Za zdaj je šibka točka, da razen Mirze, Dražena in na neki način Špana in Tratnika nimamo starejših košarkarjev. Samo dogajanje na igrišču potegne posameznika v ospredje. Bile so določene želje, da bi pripeljali košarkarja, ki bi bil avtomatično vodja že ob prihodu na parket. Zdaj bomo morali zgraditi na drugačen način."

Kot zadnja sta v klub prišla Blaž Mesiček in Aleksandar Lazić, ki sta nekoč že bila del Olimpijine zasedbe. Zlasti od Mesička se bo pričakovalo več: "On je le reprezentant Slovenije. Ima kakovost. Blaž je igralec, ki ga je Olimpija spromovirala. Zdaj želimo, da od njega nekaj dobimo nazaj. Mislim, da je dovolj ambiciozen in ima znanje, da bo dal doprinos. Blaž je zelo ambiciozen. Na zadnjih tekmah je igral v reprezentanci, kar pove, da bo imel pomembno vlogo. Vse drugo bo odvisno od njega."

Ker je v ekipi veliko mladih, bo pravi izziv lovljenje rezultata, česar se vsi v klubu zavedajo: "Težko (smeh, op. a.). To je izziv. Če gledamo v preteklost, je večina ekip z območja nekdanje Jugoslavije naredila rezultate z mladimi. Razlika med nami in Jugoplastiko, Partizanom, ne nazadnje tudi nekdanjo Olimpijo je, da nimamo dveh, treh vodij, nosilcev, ki bi s svojo avtoriteto, znanjem dali stabilnost. Tega nimamo."

Saša Vujačić NY Knicks
Sportal Vujačić si deli dvorano z Dončićevim soigralcem in čaka na klic iz lige NBA
Luka Dončić
Sportal Velika pričakovanja: Luka Dončić bo novinec leta
Luka Dončić in Goran Dragić
Sportal "Goran Dragić, hvala za vse, Luka Dončić pa …"
Ne spreglejte