Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
24. 5. 2017,
11.25

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Natisni članek

finale Union Olimpija Rogaška Dragiša Drobnjak

Sreda, 24. 5. 2017, 11.25

6 let, 7 mesecev

Intervju z Dragišo Drobnjakom

Imel je poseben govor, s katerim je dvignil nesrečne soigralce

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53
Dragiša Drobnjak | Foto Urban Urbanc/Sportida

Foto: Urban Urbanc/Sportida

Čeprav bo letos dopolnil že 40 let, Dragiši Drobnjaku boj z bistveno mlajšimi košarkarji ne povzroča težav. Stavi na izkušnje, s pristopom pa je pri Rogaški, pa čeprav ni kapetan, podaljšana roka trenerju Damjanu Novakoviću v slačilnici. Pred tretjo tekmo finala proti Union Olimpiji je imel govor, ki je dvignil soigralce. Kaj pripravlja za četrto?

Nekdanji slovenski reprezentant Dragiša Drobnjak bo tudi v četrti tekmi velikega finala slovenskega košarkarskega prvenstva (ob 18. uri v dvorani Tivoli) močan adut Rogaške. Ta je v finalu v nedeljo odbila prvo zaključno žogico Uniona Olimpije in izid v finalni seriji zmanjšala na 1:2.


Na tretji tekmi finala ste s kolektivno igro razorožili Olimpijo in prišli do prve zmage. Ta mora biti velika spodbuda, saj ste tekmeca nadigrali …
Kot mnogokrat v sezoni smo pokazali, da imamo pravi karakter. Najtežje je bilo pogledati soigralce v garderobi v Ljubljani, potem ko smo dvakrat zapored nesrečno izgubili. Takrat je bilo treba najti prave besede. Zbrali smo se in stopili skupaj. Dejal sem nekaj motivacijskih besed. Da ni konec, da si zaslužimo veliko več. Dvakrat smo bili blizu in lahko bi bilo 2:0 za nas. Olimpija zasluženo vodi z 2:1. Izenačeni smo in to sem jim skušal po tekmi v Tivoliju dopovedati. Da Olimpija ni v ničemer boljša. Še naprej nas mora krasiti ista energija in to smo pokazali na krilih naših navijačev.

Veliko izkušenj prenaša na mlajše igralce, že zdaj pa pogleduje proti trenerskemu poklicu, ki je ena od možnosti, s katero bi se lahko po koncu kariere ukvarjal. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Veliko izkušenj prenaša na mlajše igralce, že zdaj pa pogleduje proti trenerskemu poklicu, ki je ena od možnosti, s katero bi se lahko po koncu kariere ukvarjal. Foto: Urban Urbanc/Sportida Ali imate že pripravljene besede za današnjo tekmo v Tivoliju?
Zmeraj jih imam in vedno jih bom imel. Po naravi sem optimist. Kariero sem gradil na tem, da sem se zavedal, da mi ni bilo nič dano. Vse sem si moral prigarati. Tudi ko sem postal prvak, igral evroligo, sem naslednjo sezono spet začel z ničle. Slišal sem komentarje, ah ta Drobnjak. To me je zgradilo kot osebnost. Ni pomembno, kaj si danes naredil, jutri se moraš spet dokazati. Vsak te želi zrušiti z vrha.

Naša ekipa ima pravi karakter. Olimpija je težek nasprotnik. Tako posamezno kakor tudi kot ekipa je zelo močna. Premagaš jo lahko le s pravo energijo. Verjamem, da lahko zmagamo. Imamo pravi karakter. Vsem je jasno, da moramo dve tekmi zmagati, da postanemo prvaki. Če bo Olimpija boljša, ji bomo čestitali, vendar verjamemo, da lahko zmagamo.

Motivacijsko ste krepko zrasli po nedeljski zmagi …
Večina nas ne pozna, ker ni z nami celotno sezono. Vsaka ekipa ima vzpone in padce. Zmeraj odloča karakter, koliko znaš stisniti zobe za veliko stvar. Mlajšim košarkarjem, ki si utirajo pot, vedno pravim, da morajo biti na vsakem koraku profesionalci in se tako obnašati. Na vsaki tekmi morajo igrati maksimalno zavzeto, pa če je na tribuni en gledalec ali pa je dvorana nabito polna.

"Z Jankovićem se moraš boriti, da ne sprejme žoge v zanj pravem položaju. V napadu je prav tako težko dati koš. Naš recept, da lahko sanjamo in verjamemo, je le kolektivna igra." | Foto: Urban Urbanc/Sportida "Z Jankovićem se moraš boriti, da ne sprejme žoge v zanj pravem položaju. V napadu je prav tako težko dati koš. Naš recept, da lahko sanjamo in verjamemo, je le kolektivna igra." Foto: Urban Urbanc/Sportida Potem se nekako že pripravljate na trenersko delo?
Želim ostati v košarki. Trenerji, ki jih zelo cenim in so priznani strokovnjaki, me že nekaj let nagovarjajo, da imam to, kar vsak trener potrebuje. Zadnjih 10-12 let opazujem trenerje, kako vodijo ekipo. Neizmerno jih spoštujem. Zame je trenerski posel najbolj nehvaležno delo.

Če ekipa zmaguje, so igralci kovani v zvezde. Če izgublja, so trenerji na tapeti. Vem, kako je, ko si trener na najvišji ravni. Koliko je odrekanja, koliko trpi družina. Trenersko delo v košarki poteka 24 ur na dan. Opraviš s treningom in potem že razmišljaš o raznoraznih stvareh, igralcih … Trener mora imeti košarkarsko znanje, poleg tega pa biti tudi psiholog in pedagog, da ekipo dobro vodi.

Navijači Rogaške bodo pripotovali tudi danes v Ljubljano. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Navijači Rogaške bodo pripotovali tudi danes v Ljubljano. Foto: Urban Urbanc/Sportida Kot trener povejte, ali je prednost Rogaške v ekipni igri, ker videti je, da Olimpija veliko stavi na individualne vložke.
Olimpija ima izjemne posameznike. V tej slovenski ligi so odlični. Že pred sezono sem govoril in sem še vedno takšnega mnenja, da je imela Krka, sodeč po posameznikih, najboljšo ekipo. A so imeli notranje težave, ki jih ne poznam. Ne bom se spuščal v to. Olimpija ima tri izjemne tujce (Nikola Janković, Brandon Jefferson in Devin Oliver, op. a.).

Če jih želiš ustaviti, moraš porabiti ogromno energije. Z Jankovićem se moraš boriti, da ne sprejme žoge v zanj pravem položaju. V napadu je prav tako težko dati koš. Naš recept, da lahko sanjamo in verjamemo, je le kolektivna igra. Če se bomo spustili v individualno igro, nimamo kaj iskati, ker je Olimpija močnejša na vseh igralnih mestih.

Ali se boste vrnili v petek v Rogaško in izsilili odločilno peto tekmo?
Verjamem, da se bomo. Pred vsako sezono, kjerkoli sem igral, sem vedno vprašal, kdaj je zadnja tekma finala. Tudi ko sem prišel v Rogaško, sem to vprašal. Povsem iz navade sem vprašal, kdaj je, tako da verjamem, da bom sezono končal 26. maja.

Ne spreglejte