Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Petek,
5. 2. 2016,
12.20

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Dragan Bender Nikola Vujčić Maccabi Tel Aviv

Petek, 5. 2. 2016, 12.20

5 let, 7 mesecev

Hrvaški mladenič, ki je vzbudil veliko zanimanja NBA-skavtov

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
V zadnjih dveh letih so hrvaška košarkarja izbrali med prvimi 12 na naboru lige NBA, čisto pod vrhom pa bi se lahko poleti znašel Dragan Bender, ki je z Maccabijem gostoval tudi v Stožicah.

Poleti, natančneje 23. junija, bo v Brooklynu potekal NBA-nabor. Še prej, 16. maja, bo ples kroglic odločil, kako bodo izbirala moštva.

Američani že vso sezono pripravljajo projekcije, kateri od številnih mladeničev bi lahko nasledil LeBrona Jamesa, Derricka Rosa, Anthonyja Davisa ali Kryrieja Irvinga na prvem mestu izbora NBA-nabora.

Številni skavti ga niso videli na parketu v Ljubljani

Zelo visoko bo po napovedih kotiral Dragan Bender, hrvaški 18-letnik, član Maccabija. Z izraelskim velikanom je v sredo gostoval in izgubil v Stožicah. Na tej tekmi 215 centimetrov visoki košarkar ni igral zaradi težav z gležnjem, zaradi katerega zadnjih deset dni ni treniral. Na tribuni je bilo sicer kar nekaj skavtov iz lige NBA, katerih najbolj podčrtano ime v zvezku je bilo prav Benderjevo.

Poleti se je Bender že predstavil ameriški javnosti, ko je z Maccabijem odigral dve prijateljski tekmi z italijanskim AJ Milanom. Skavti so takrat še 17-letnega Benderja zaradi višine, dobre koordinacije in meta od daleč hitro začeli primerjati z Dirkom Nowitzkim in Pauom Gasolom, saj zamenjavo zanju iščejo že 15 let.

Iz Splita hitro k Maccabiju

Bender se je leta 1997 rodil v Čapljini v Bosni in Hercegovini, vendar je odraščal v Splitu in se navduševal nad Tonijem Kukoćem. Od 14. leta je večinoma igral za Maccabi, kjer so hitro prepoznali velik talent. Z njim so podpisali kar sedemletno pogodbo (štiri sezone z možnostjo podaljšanja za še tri sezone).

Bender se bo letos lahko prijavil na nabor lige NBA, kjer ga različne projekcije uvrščajo med prvih pet izborov. Vseeno še ni jasno, ali se bo Bender prijavil na nabor.

"Ne razmišljamo za tako daleč naprej. Bender se bo prijavil, če bo izbran med prvimi tremi ali mogoče prvimi petimi. Mogoče bo storil podobno kot Dario Šarić in tudi po izboru še ostal v evroligi, da se razvije. Bender se mora še dokazati v Evropi," je dejal nekdanji hrvaški košarkar in legenda Maccabija Nikola Vujčić, ki je pri Izraelcih tudi direktor in nekakšen mentor Benderja.

Pri Maccabiju je v lanski sezoni Bender blestel na mladinskem zaključnem turnirju evrolige, kjer je dosegal 23 točk na tekmo. Ob tem je igral še v drugi izraelski ligi. V letošnji sezoni je član prvega moštva Maccabija, kjer pa si ni mogel izbrali svoje najljubše številka dresa, sedmice, ki jo je nosil Kukoć. Od letošnje sezone je na njegovem hrbtu številka tri v spomin na še enega hrvaškega velikana košarke –Dražena Petrovića.

Še tretji Hrvat v treh letih?

Po Dariu Šariću in Mariu Hezonji bi lahko letos poleti Bender postal še tretji zaporedni hrvaški košarkar, ki bi bil med prvimi izbran na naboru lige NBA. Tri leta starejši Šarić je padel na 12. mesto, ker je bilo že pred naborom znano, da želi še ostati v Evropi, Hezonja je bil lani izbran peti, Bender pa bi lahko presegel tudi njega. Vsi trije bodo glavni nosilci hrvaške reprezentance v prihodnosti.

Ne spreglejte