Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
7. 9. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,35

1

Natisni članek

Luka Dončić Luka Dončić Goran Dragić Goran Dragić EuroBasket 2017

Četrtek, 7. 9. 2017, 4.00

6 let, 7 mesecev

Goran Dragić jasen: Nismo naredili še prav ničesar

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,35

1

Goran Dragić | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Goran Dragić, mož, ki povezuje niti slovenske košarkarske reprezentance, je bil najbolj vroč košarkar prvega dela evropskega prvenstva. V Helsinkih se je izkazal kot vodja slovenske ekipe. Vesel je, da lahko znanje prenaša na mlajše, kot je Luka Dončić, s katerim se veliko pogovarjata, misli pa že ima usmerjene proti osmini finala, v kateri bo Sloveniji nasproti stala Ukrajina.

Od našega poročevalca iz Helsinkov. | Foto: Slovenija se lahko po koncu uvodnega dela v Helsinkih pohvali s petimi zmagami. Ni bilo reprezentance, ki bi ji prekrižala račune. Niti ne gostiteljica Finska, niti favorizirani Grčija, niti Francija. Za konec je padla zadnja, in to s kakšno razliko. Rezultat 95:78 pove vse, kdo je bil gospodar v Hartwall areni v Helsinkih.

"Ni majhna stvar takole premagati Francijo, ne glede na to, da nimajo Parkerja, Batuma in Goberta. Še vedno ima igralce, ki igrajo za vrhunske klube v evroligi in v ligi NBA. Imajo igralce, ki igrajo na vrhunski ravni, a na koncu zmagujejo prave ekipe. Mi smo igrali zares fenomenalno v obrambi. Dobro smo zapirali in vršili pritisk na njih. Tega niso bili sposobni zdržati," se je kapetan Goran Dragić dotaknil zadnjega dvoboja v Helsinkih.

"Stalno jih moram imeti na vrvici"

Goran Dragić kot kapetan ekipe veliko sodeluje tudi s strokovnim vodstvom. | Foto: Vid Ponikvar Goran Dragić kot kapetan ekipe veliko sodeluje tudi s strokovnim vodstvom. Foto: Vid Ponikvar V prvem delu je bil najboljši mož slovenske reprezentance in tudi prvi strelec prvenstva. V povprečju je dosegal 24,4 točke, pohvali pa se lahko še s 5,2 podaje in 3,2 skoka.

Njegov pristop na tem prvenstvu je drugačen. Vidi se, da ima jasen cilj in zato tudi deluje bolj zbran, s tem pa za seboj povleče celotno ekipo. "To je moje zadnje prvenstvo. Delam na sebi, veliko govorim, spodbujam fante, kakšnega tudi oštejem. Potrebno je stalno govoriti in jih imeti na vrvici, da kdo ne zaspi. Vsak napad in vsaka obramba je zelo pomembna. Poskušam biti čim bolj osredotočen in držati linijo perfektnosti. Za zdaj nam uspeva. Dobro se počutim. Na prijateljskih tekmah so govorili, da Dragić ne more več igrati. Poglejte zdaj," se je na koncu zasmejal Dragić.

"Doma se verjetno sploh ne zavedajo, kakšen diamant imamo. Z Luko se veliko pogovarjava."

Z Luko Dončićem se veliko pogovarjata. | Foto: Vid Ponikvar Z Luko Dončićem se veliko pogovarjata. Foto: Vid Ponikvar A ne govori le na parketu, temveč tudi zunaj njega: "Stalno govorim. Tudi Klemen Prepelič, preostali pa morajo poslušati (smeh, op. a.). Vsi so veseli, saj tudi morajo biti. A na treningih je potrebno biti osredotočen, tudi na sestankih. To poskušamo zadržati."

V veliko veselje mu je, da ima ob sebi tako nadarjenega mladeniča, kot je Luka Dončić. Kot je slovenski čudežni deček večkrat izpostavil, ima Goran pri njem posebno mesto, saj se lahko od njega veliko nauči. "Ves čas se pogovarjava. Luka je zares odličen fant. Zelo sem vesel, da lahko sodelujem z njim. Ljudje doma se verjetno sploh ne zavedajo, kakšen diamant imamo. To dokazuje že zdaj, pa ima samo 18 let. Resnično je že zelo zrel. Pogovarjava se o vseh stvareh, a v podrobnosti ne bi šel (smeh, op. a.)," pravi Dragić.

"Luka me močno razbremeni v igri"

Gogi je pravi vodja na parketu kakor tudi izven njega. | Foto: Vid Ponikvar Gogi je pravi vodja na parketu kakor tudi izven njega. Foto: Vid Ponikvar Kapetan slovenske izbrane vrste je vesel, da ima ob sebi kreativce, ki so zmožni tudi sami ustvariti akcijo, iz katere je Slovenija nevarna: "Luka me močno razbremeni v igri. Na koncu sva bila že oba utrujena, a smo, hvala bogu, igrali akcije na Prepeliča. Prle je dosegel nekaj košev, izsiljeval prekrške ... Zelo pomaga, ko imaš tri igralce, ki lahko kreirajo igro."

Po tekmi s Francijo še ni bilo jasno, s kom bo Slovenija igrala v osmini finala. Po večerni zmagi Ukrajine proti Izraelu pa so se obzorja razbistrila in Slovenija je za prvega nasprotnika v izločilnih bojih dobila Ukrajino, ki je bila v skupini B četrta reprezentanca. Dvoboj osmine finala bo šele v soboto, tako da je do takrat ogromno časa za pripravo na naslednjega nasprotnika.

"Nismo še ničesar naredili. Prave tekme šele prihajajo."

Slovenski navijači so bili v pomoč našim košarkarjem v Helsinkih. Kako bo v Istanbulu? | Foto: Vid Ponikvar Slovenski navijači so bili v pomoč našim košarkarjem v Helsinkih. Kako bo v Istanbulu? Foto: Vid Ponikvar "Najraje bi imel tekmo že kar takoj, saj nam stvari odlično funkcionirajo. A tudi počitek bo prišel prav. Danes potujemo v Istanbul, kjer se bomo poskušali umiriti. Trenerski štab opravlja vrhunsko delo, saj nas na vsako tekmo odlično pripravi. Njihov načrt je temeljit, zato je nam lažje na parketu."

Z osvojenim prvim mestom pa je Slovenija naredila pomemben korak pri pohodu do tako želene medalje, čeprav je pot še zelo dolga. Z prvim mestom v Helsinkih se je favorizirani Španiji izognila vse do polfinala, a si s tem Slovenci ne belijo glave, saj so osredotočeni le nase in na naslednjega tekmeca: "Španije si nismo želeli v četrtfinalu, a to še ne pomeni, da bo lahko. Vse ekipe na prvenstvu so dobre. Potrebno se bo pripraviti in bo. Že po tekmi s Francijo smo v garderobi govorili, da nismo s tem, ko smo zmagali pet tekem, naredili še prav ničesar. Prave tekme šele prihajajo. Dobro se bo potrebno pripraviti."

Ne spreglejte