Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
12. 9. 2013,
6.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Litva Francija Jonas Kazlauskas Nando De Colo

Četrtek, 12. 9. 2013, 6.42

8 let

Francoski selektor: Parkerja so nam odrezali od moštva

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kako se lahko v današnji košarki zadeve hitro spremenijo, predstavlja primer Litve. V ponedeljek je nevarno visela na tekmi z BiH in se komaj rešila izpada, le dva dni pozneje pa nadigrala Francijo.

Petrovićeva Bosna in Hercegovina je imela v zadnji četrtini, ko so bile roke njenih ostrostrelcev z razdalje še vroče, visokih 16 točk prednosti. Če bi jih ohranila vsaj deset, bi košarkarji Litve drugi del EuroBasketa v Sloveniji spremljali molče iz domačih naslonjačev. Tako pa so navkljub porazu napredovali v drugi krog in v sredo presenetili Francijo, vodilno ekipo skupine A.

Presenečenje tudi za litovskega selektorja? "Takole bom povedal. Na Jesenicah smo bili v drugačni skupini in nismo igrali takšne košarke, kot smo jo na tekmi s Francijo. Proti BiH smo bolj šteli koše kot pa igrali, zdaj pa smo igrali košarko. To je velika razlika," je pojasnil 58-letni Jonas Kazlauskas. Ima bogate izkušnje z evropskimi prvenstvi. Med drugim je leta 2009 kot selektor Grčije na Poljskem poskrbel, da ni Zdovčeva četa imenitnih predstav začinila z bronasto medaljo.

Francozi so iskali način, kako ujeti razigrane Litovce, a ga niso našli

Kako je možno, da je Litva tako gladko odpravila galske peteline, ki jih košarkarska javnost prišteva med osrednje favorite za zlato medaljo? "Litva je vodila od prve minute. Takoj smo zaostajali, ko pa poskušaš ujeti priključek, ti to vzame ogromno energije. Nikoli več nismo ujeli tekmeca. Poskušali smo najti način, a ga nismo," je športno priznal francoski trener Vincent Collet, ki na tem prvenstvu nima sreče z uvodnimi tekmami. Skupinski del je v dvorani Tivoli začel s presenetljivim porazom z Nemčijo, drugega pa z -14 proti Litvi.

Če bo nadaljeval podobno kot skupinski del, si lahko francoski navijači oddahnejo, saj bo to pomenilo, da bosta Latvija in Srbija padli, a se je optimizem po bledi predstavi z Litvo znašel na trhlih temeljih. "Preveč smo razmišljali o napadu, zaradi tega pa zanemarili obrambo. Morali bi biti bolj osredotočeni na obrambo, pa bi bilo ravno obratno," je dognal Nando De Colo, ki se je s trojkami oglasil mnogo prepozno. Takrat, ko se je razpoloženi litovski vlak že oddaljil za preveč točk.

Parker odrezan od soigralcev, Litva igrala z moštvenim duhom

Litvi sta uspeli dve stvari, ki sta poprej begali francoske tekmece. Ustavila je Tonyja Parkerja ter francoskemu napadu, ki je v povprečju na tekmo dosegal 80 točk, dovolila le 62 točk. "Litva je imela tako dobro obrambo, da je Parkerja odrezala od moštva. Ni imel na voljo dovolj prostora, da bi izkoristil svoje znanje. In to ni bila edina težava v našem napadu," je priznal francoski selektor. "Ključ do zmage je bil drugi polčas, ko so se izkazali naši strelci s polrazdalje, pa tudi z meti za tri točke. Veliko bolje smo metali kot na Jesenicah, to je odločilo tekmo," je zaupal Martynas Pocius.

Krilo Žalgirisa nosi igralno št. 13, ki pa je bila tokrat vse prej kot nesrečna, kar so pozdravili tudi zvesti navijači Litve v dvorani Stožice. "Zelo smo srečni, saj smo premagali zelo močnega tekmeca, morda najboljšega na prvenstvu. Smo na pravi poti," se je veselil predstave, ki je predstavila Litvo v povsem drugačni luči, kot je bila nekaj dni nazaj na Gorenjskem, ko se je že resno spogledovala s pakiranjem kovčkov. "Presrečni smo. Padel je eden izmed favoritov prvenstva. Moramo pa vedeti, da se je drugi del prvenstva komaj začel. Hitro moramo pozabiti to zmago in se pripraviti na nove tekme. Vesel sem, ker smo danes igrali kot ekipa. Nobeden ni igral zase, bilo je odlično," je iskal pohvale, s katerimi bi obdaril izbrance. S takšno igro bo četrtfinale kmalu zagotovljen.

Ne spreglejte