Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
2. 6. 2015,
20.54

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

LeBron James Stephen Curry Cleveland finale NBA

Torek, 2. 6. 2015, 20.54

6 let, 7 mesecev

Fizično tako različna, a sta oba kralja parketa

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V velikem finalu košarkarske lige NBA bodo oči svetovne javnosti najbolj uprte v osrednja lika Clevelanda in Golden Stata. LeBron James in Stephen Curry sta junaka, ki ju občudujejo vsi.

Za LeBrona Jamesa lahko rečemo, da je že zdaj legenda. Ne glede na razplet finala je v košarki naredil ogromno. Dvakrat je osvojil najmočnejše klubsko tekmovanje, obakrat pa mu je uspelo v dresu Miami Heat. Zdaj bo laskavo lovoriko napadal v dresu Clevelanda.

Leta 2007 je prvič v zgodovini kluba popeljal Cleveland do velikega finala, v katerem je bil s 4:0 v zmagah suveren San Antonio, za katerega je igral tudi slovenski košarkar Beno Udrih.

Kralj James z dvema prstanoma

V karieri je do zdaj igral že v šestih finalih, letos bo kar petič zapored, največjo slavo pa je požel pri Miamiju leta 2012 in 2013, ko se je povzpel tja, kamor si želi vsak košarkar v ligi NBA.

Pred vstopom v končnico so Clevelandu in Jamesu delnice najvišje kotirale, vendar je nato njihova vrednost nekoliko upadla, potem ko se je poškodoval Kevin Love. A je James popeljal moštvo do velikega finala, v katerem bo poskušal priti do tretjega prstana, ki ga dobijo prvaki. Ob njegovi prisotnosti se soigralci počutijo na parketu zelo sproščene, saj odgovornost rad prevzema na svoja pleča, hkrati pa velja za izjemno raznovrstnega košarkarja. Zelo dobro zna razigrati moštvo in odpira prostor moštvenim kolegom, s svojo surovo močjo pa je v igri ena na ena neustavljiv.

Nasproti mu bo stal fizično bistveno šibkejši Stephen Curry ‒ sicer ne igrata na istem igralnem mestu ‒, ki je moral v karieri čez ogromno ovir. Med študijem prav zaradi šibkega telesa ni bil na prednostnih seznamih košarkarsko priznanih šol, te mu niso ponudile štipendije, zato je odšel na Davison in ekipo popeljal do najboljšega dosežka v zgodovini šole.

Volja ga je pripeljala do naziva MVP in premiernega finala

Tudi na naboru za ligo NBA se ni znašel povsem med "elito". Leta 2009 ga je kot sedmega vzel prav Golden State, za katerega igra še zdaj. V primerjavi z drugimi ga je krasila močna volja. Prav zaradi trdega dela je postal izjemno domač z žogo, uvrščajo pa ga med najboljše strelce lige NBA vseh časov. Z žogo se dobesedno igra, vse pa je videti tako preprosto. Tako kot Jamesa nasprotni košarkarji tudi njega izjemno težko pokrivajo v obrambi, saj je z žogo zelo iznajdljiv, kar je spet pokazal v tej sezoni, v kateri si je prislužil premierni naziv MVP sezone (s 23,8 točke, 7,7 podaje in 4,3 točke je bil najkoristnejši košarkar lige, Golden State pa je popeljal do največ zmag v rednem delu – 67 v 82 tekmah).

V končnici je stopil še dodatno na plin, saj je do finala v povprečju dosegal 29,2 točke, 6,4 podaje in 4,9 skoka na tekmo korak višje – LeBron James je prav tako izvrsten s 27,6 točke, 10,4 skoka in 8,3 podaje na tekmo. Košarkarji Clevelanda bodo morali izdatno paziti, da se Curry ne razživi pri metih z razdalje, saj v končnici vrže 11 trojk na tekmo in jih zadane praktično pet, kar je hvalevreden podatek in nazorno kaže, da je izjemen strelec.

A finale med Golden Statom in Clevelandom ne bo le boj Curryja proti Jamesu, ampak bodo morali svoj kamenček v mozaik dodati tudi preostali soigralci. Že zdaj pa je jasno, da se nam obeta razburljiv konec sezone lige NBA, ki se začne v noči na petek s prvo tekmo v Golden Statu.

Ne spreglejte