Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
16. 4. 2023,
22.40

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,67

Natisni članek

KK Krka Novo mesto Helios Suns liga ABA ABA 2

Nedelja, 16. 4. 2023, 22.40

1 leto

DRUGA LIGA ABA, ZAKLJUČNI TURNIR, FINALE

Krka po pravem trilerju do naslova in velike nagrade

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,67
ABA2, finale: Helios Suns - Krka | Krka je drugič v zgodovini osvojila naslov v drugi ligi ABA. | Foto Grega Valančič/Sportida

Krka je drugič v zgodovini osvojila naslov v drugi ligi ABA.

Foto: Grega Valančič/Sportida

Osrednja dvorana v Domžalah je bila danes prizorišče finalne košarkarske tekme v ligi ABA 2. Najbolj prestižna tekma na zaključnem turnirju je bila povsem slovensko obarvana, za končno zmago v regionalnem tekmovanju so se namreč pomerili Novomeščani in Domžalčani, po podaljšku pa so s 83:82 slavili Dolenjci. Tekmo je z blokado v zadnji sekundi odločil Leon Stergar, najkoristnejši igralec finalnega turnirja pa je postal Mate Vucić.

Dejan Jakara Helios Suns
Sportal "Nekateri pravijo, da je naša naloga nemogoča, a ..."
Gašper Okorn KK Krka ABA 2
Sportal Po čudežu na Hrvaškem je spisal pravljico še v Sloveniji

Druga liga ABA, finale:

Finalni obračun druge lige ABA je postregel s sanjskim razpletom za Slovenijo, saj sta se za naslov pomerila slovenska predstavnika Helios Suns in Krka. Košarkarski praznik v nabito polni dvorani v Domžalah, kjer so gledalci pričarali izjemno navijaško kuliso, sta obe ekipi odprli nekoliko nervozno, kar je glede na vložek, ki ga prinaša zmaga v finalu, povsem razumljivo. Šele po slabih dveh minutah in pol igre so se tako prvi na rezultatsko tabelo vpisali domači košarkarji, Krka pa je prvi koš dosegla šele po štirih minutah igre. V prvih desetih minutah so večino časa ritem narekovali domžalski košarkarji, ki so po trojki Austina Luka v zadnji sekundi tudi dobili prvi četrtino s 17:14. Krka je sicer pred tem pri izidu 14:14 šele prvič na srečanju izenačila.

ABA2, finale: Helios Suns - Krka | Foto: Grega Valančič/Sportida Foto: Grega Valančič/Sportida

V začetku druge četrtine so na svoj račun prišli tudi navijači Krke, saj je ta drugi del srečanja odprla z delnim izidom 9:0, s tem pa je prvič na obračunu prešla tudi v vodstvo. Tudi zatem so Novomeščani prevzeli pobudo, po trojki Jana Špana so slabih pet minut pred koncem prvega polčasa prvič povedli z dvomestno razliko (30:20). Domači trener Dejan Jakara je bil zato primoran poseči še po drugi minuti odmora, ki je le obrodila sadove, Helios pa je dobro minuto in pol pred koncem druge četrtine po naletu in trojki Blaža Mahkovica, ki je bil v prvem polčasu z desetimi točkami najboljši strelec domžalskega moštva, znova povedel (35:34). Krka je nato znova strnila svoje vrste in do konca prvega polčasa povedla z 38:35. Pri gostih je Rok Stipčević v prvem polčasu dosegel 13 točk.

Leon Stergar je v zadnji sekundi blokiral poskus Austina Luka za zmago, po koncu pa odrezal mrežico ob osvojenem naslovu Krke. | Foto: Grega Valančič/Sportida Leon Stergar je v zadnji sekundi blokiral poskus Austina Luka za zmago, po koncu pa odrezal mrežico ob osvojenem naslovu Krke. Foto: Grega Valančič/Sportida

Tudi tretja četrtina v dvorani v Domžalah ni postregla s prevlado katere izmed ekip, saj se je na parketu odvijal ogorčen boj za vsako žogo in koš. Večino tretjega dela je bila sicer v manjši prednosti Krka, a so košarkarji Heliosa ves čas držali stik z nasprotnikom. Novomeška ekipa se je po košu Mihe Škedlja v zadnji sekundi igralnega časa na zadnjo četrtino podala s prednostjo 53:49.

Triler v zadnji četrtini

Tako kot je končal tretjo četrtino, je Škedelj začel tudi zadnji del rednega dela srečanja, saj je najprej zadel trojko, nato pa še pet zaporednih prostih metov, po katerih je Krka sedem minut in pol pred koncem četrte četrtine povedla z 61:54. Nalet Krke je z minuto odmora poskušal prekiniti Jakara, a tudi to ni ustavilo razigranih Novomeščanov, pri katerih sta prvih nekaj minut zadnje četrtine voz vlekla Špan in Stipčević.

ABA2, finale: Helios Suns - Krka | Foto: Grega Valančič/Sportida Foto: Grega Valančič/Sportida

Dolenjci so po zadetih prostih metih Mihe Cerkvenika slabih pet minut pred koncem četrtega dela tekme znova povedli z dvomestno prednostjo (72:62), a košarkarji Heliosa so se na krilih glasnih navijačev vrnili še enkrat, slabe tri minute pred koncem zadnje četrtine so po zabijanju prvega igralca Mahkovica in huronskem navdušenju gledalcev znižali na 71:72. V dramatični končnici so Domžalčani minuto pred koncem rednega dela tekme po delnem izidu 5:0 izenačili na 76:76, Krka je imela nato na voljo dva napada, a je bil dvakrat nenatančen Stipčević. Zatem je 17,8 sekunde pred iztekom igralnega časa v četrti četrtini dva prosta meta za Helios in vodstvo z 78:76 zadel Lovro Buljević. Na drugi strani je 3,7 sekunde pred koncem prosta meta unovčil Stipčević. Po minuti odmora so imeli Domžalčani na voljo še zadnji napad, a so žogo izgubili, s polovice igrišča je nato pokusil Stipčević, a je bil daleč od uspeha, tekma pa se je prevesila v podaljšek.

Tekmo odločila blokada

Tudi v dodatnem času je bilo vroče vse do zadnje sekunde. Helios je minuto in 40 sekund pred koncem po košu Buljevića znižal zaostanek na 82:83, Krka je nato zapravila nekaj priložnosti, v zadnjem napadu Heliosa pa je namero Luka po polaganju z blokado ustavil Leon Stergar, žoga se je nato zavrtela po obroču, a ni našla poti do koša. Do odbite žoge so prišli košarkarji Krke in slavje ekipe iz Dolenjske se je lahko začelo.

ABA2, finale: Helios Suns - Krka | Foto: Grega Valančič/Sportida Foto: Grega Valančič/Sportida

Novomeščani so se tako nazadnje veselili zmage za točko (83:82), s tem pa so si v prihodnji sezoni zagotovil nastop v elitni ligi ABA. Tudi osmoljenec današnjega finalnega obračuna Helios bo imel možnost, da se na višjo raven regionalnega tekmovanja uvrsti prek kvalifikacij, v katerih se bo na dveh tekmah pomeril s predzadnjo ekipe lige ABA. To bo Borac.

Pri prvakih je bil na koncu z 20 točkami najbolj razpoložen Stipčević, Škedelj jih je dodal 18 (10 skokov), MVP Vucić pa 14 in 12 skokov. Pri Heliosu je Buljević dosegel 20 točk in sedem skokov, Mahkovic pa je prispeval 19 točk.

Krka je na zaključnem turnirju v Domžalah najprej premagala Sutjesko z 91:82, v polfinalu pa še Podgorico s 86:74. Domžalska zasedba, ki je v rednem delu tekmovanja doživela le en poraz, je bila v četrtfinalu zanesljivo boljša od Pelisterja iz Bitole s 101:47, v polfinalu pa od Širokega z 91:79.

Helios Suns
Sportal Helios slavil z več kot 50 točkami razlike, v polfinalu tudi Krka

Dozdajšnji prvaki lige ABA 2:

2017/18 Krka
2018/19 Sixt Primorska
2019/20 prekinjeno zaradi koronavirusa
2020/21 Studentski Centar
2021/22 Zlatibor
2022/23 Krka

Alen Omić Karlo Matković
Sportal Cedevita Olimpija se je poigrala z mladimi Srbi
Ne spreglejte