Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
20. 2. 2015,
13.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Zoran Dragić Goran Dragić Goran Dragić Phoenix Suns Miami Heat

Petek, 20. 2. 2015, 13.50

8 let

Dragića sploh nista prva "Slovenca", ki sta ubrala takšno pot

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zbirka klubov v ligi NBA, ki so odprli vrata slovenskim košarkarjem, se je po selitvi bratov Dragić iz Phoenixa v Miami razširila. Na seznamu se je znašlo že 19 klubov.

V najmočnejši košarkarski ligi na svetu se za lovoriko poteguje 30 moštev. Slast igranja med najboljšimi je okusilo devet slovenskih legionarjev, kar Slovenijo na večnem seznamu udeležencev v ligi NBA uvršča na visoko 14. mesto. Nekateri izmed njih so hitro menjali okolje in se pospešeno selili iz kluba v klub, drugi pa ostajali zvesti ekipam dalj časa, vsaj nekaj zaporednih sezon, tako da so poskrbeli za širok izbor moštev. Deveterico slovenskih košarkarjev, nekateri na parketu še vedno branijo barve izbrane vrste, so tako pozorno na delu spremljali navijači 19 klubov.

Za popolno slovensko zbirko v ligi NBA manjka še 11 klubov. Na vzhodu se slovensko še ni govorilo v slačilnici Atlante, Bostona, Chicaga, Clevelanda in Washingtona, na zahodu pa pri Dallasu, Denverju, Golden Statu, Oklahoma Cityju, Portlandu in Utahu.

Posebna zgodba je klub Brooklyn Nets, ki na zemljevidu lige NBA vztraja šele tri leta, pred tem pa je bil nastanjen v New Jerseyju. Takrat sta zanj igrala tudi Boštjan Nachbar in Aleksander Vujačić, zdaj, ko je v središču pozornosti v znamenitem delu New Yorka, pa še čaka na prvega slovenskega kandidata, ki bi oblekel njegov dres.

Dan Majerle je pred 21 leti postal svetovni prvak

V tej sezoni na parketih severnoameriške profesionalne lige vztrajajo trije Slovenci. Beno Udrih se dobro počuti pri Memphisu, s katerim dosega izvrstne rezultate, brata Dragić pa sta se "pet minut pred dvanajsto" odločila za selitev iz Arizone na Florido, kjer se bosta za preboj v končnico potegovala z lanskoletnim finalistom Miamijem.

Zanimivo je, da Ljubljančana nista prva Slovenca, ki sta v ligi NBA nabirala izkušnje pri Phoenixu, nato pa se v nadaljevanju kariere odpravila v Miami. Košarkarska usoda je podobno pot namenila nekdanjemu ameriškemu reprezentantu s slovenskimi koreninami. To je bil Dan Majerle, odličen strelec, ki je najlepša leta podaril Phoenixu, zdaj pa pri 48 letih trenira NCAA ekipo Grand Canyon Antelopes. Ko je igral za Sonca, je bil tako dober, da je bil izbran v ameriško izbrano vrsto, s katero je na največjih tekmovanjih osvojil dve odličji.

Na olimpijskem turnirju v Seulu (1988) je osvojil bronasto, na svetovnem prvenstvu v Kanadi (1994) pa zlato medaljo. Po Phoenixu se je preselil k Clevelandu, nato pa je hitro prestopil v Miami. Tako je "ameriški Slovenec" Majerle krstil košarkarsko pot od Phoenixa do Miamija, ki v očeh Gorana in Zorana Dragića ogromno košarkarskih užitkov. Goran ga pozna odlično, saj je z njim sodeloval pri Phoenixu, ko je Majerle opravljal vlogo pomočnika trenerja in sta na treningih večkrat zaigrala drug proti drugemu.

Ameriški košarkarji s slovenskimi koreninami

Na severnoameriških parketih je vztrajalo še nekaj Američanov s slovenskimi koreninami. Eden izmed njih, danes 81-letni Roland Tomsic, je leta 1956 na olimpijskih igrah z ameriško reprezentanco osvojil zlato medaljo, v ligi NBA pa kljub ponudbam ni zaigral.

Podobno velja za Antoniusa Tonyja Cerkvenika, enega najboljših skakalcev v zgodovini univerzitetnega moštva Arizona State. V ligi NCAA je v povprečju zbral več kot 12 skokov, v 57. letu pa izgubil življenje v prometni nesreči v Phoenixu.

V ligi NBA pa že vrsto let igra Steve Novak. Izkušeni košarkar trenutno brani barve Oklahoma Cityja, pred tem pa je bil dejaven kar pri sedmih klubih (Houston, L.A. Clippers, Dallas, San Antonio, New York, Toronto in Utah), tako da gre za pravega košarkarskega nomada, za katerega ni mogoče potrditi, ali je res potomec slovenskih priseljencev ali katerega drugega slovanskega naroda.

Ne spreglejte