Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
30. 1. 2020,
12.56

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,72

Natisni članek

Evroliga EuroBasket 2021 Baskonia Zoran Dragić

Četrtek, 30. 1. 2020, 12.56

4 leta, 2 meseca

IZ NEMČIJE V ŠPANIJO

Zoran Dragić se vrača v evroligo

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,72
Zoran Dragić | Zoran Dragić se seli v Baskonio, kar pomeni, da ga februarja ne bomo videli v reprezentančnem dresu. | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Zoran Dragić se seli v Baskonio, kar pomeni, da ga februarja ne bomo videli v reprezentančnem dresu.

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Novica, ki kratkoročno ne bo osrečila selektorja slovenske košarkarske reprezentance: Zoran Dragić je postal novi član Baskonie, s katero se vrača pod evroligaške koše.

Potem ko je v prvem delu sezone blestel v dresu Ulma in bil pod taktirko Jake Lakovića prvi strelec nemškega prvenstva (na 15 tekmah v povprečju 19,9 točke), se Zoran Dragić seli na višjo tekmovalno stopničko. Zadržano zanimanje zanj je sicer pokazala tudi ljubljanska Cedevita Olimpija, zdaj pa je 30-letni Ljubljančan sprejel ponudbo Baskonie iz Vitorie. Z novim klubom je sklenil dogovor o sodelovanju do konca sezone.

Za otroka ljubljanske Ilirije, ki se je na člansko raven prebil pri Slovanu in pred odhodom v tujino igral še za Krko, je to že deveti tuji delodajalec. V Španiji je že igral za Unicajo, v ligi NBA je poskušal v dresu Miamija in Phoenixa, bil pa je tudi član Himkija, Olimpije iz Milana, Anadolu Efesa in lani po dolgotrajnih odsotnosti Trsta.  

Vabilo Duška Ivanovića

V novem klubu bo slovenski reprezentant zaigral pod vodstvom črnogorskega strokovnjaka Duška Ivanovića, ki je tik pred novim letom na trenerskem stolčku zamenjal nekdanjega soigralca iz šampionske ere splitske Jugoplastike Velimirja Perasovića.

Moštvo Kirolbet Baskonia Vitoria-Gasteiz v evroligi z osmimi zmagami in trinajstimi porazi zaseda trinajsto mesto, dve zmagi za osmim mestom, ki vodi v končnico. Pod pričakovanji pa je tudi položaj v španski ACB ligi: 10. mesto (9 zmag, 10 porazov).

Baskonio sicer prav danes čaka gostovanje pri Olympiacosu, a Dragić še ne bo del ekipe. Prva priložnost za nastop se mu tako ponuja ob koncu tedna v ligi ACB proti Unicaji, že prihodnji teden pa se bodo Baski v evroligi udarili z Realom in Asvelom.

Zoran Dragić si je v Ulmu okrepil samozavest. | Foto: Sportida Zoran Dragić si je v Ulmu okrepil samozavest. Foto: Sportida

Zima brez reprezentance

Novica o prestopu, vsaj kratkoročno, ni mogla razveseliti selektorja Rada Trifunovića. Ta seveda vsakemu posamezniku privošči uspešno kariero, po drugi strani pa Dragićev odhod v Španijo pomeni, da nanj ne bo mogel računati v prvem Fibinem oknu kvalifikacij za EuroBasket 2021. Slovenijo prihodnji mesec čakata tekmi z Madžarsko (20. 2. v Sombotelu) in Avstrijo (23. 2. v Kopru). Reprezentančni seznam bo Trifunović objavil 14. 2., ob Zoranu Dragiću pa na njem zanesljivo ne bo še Luke Dončića, Vlatka Čančarja, Anthonyja Randolpha in Žana Marka Šiška.

Goran Dragić | Foto: Reuters Foto: Reuters Brat Goran si ne bo premislil

Zoran Dragić bo torej selektorju na voljo šele v junijskih olimpijskih kvalifikacijah. Tam pa moči ne bo združil z bratom Goranom. Po nedavnih novih pritiskih in odmevni kolumni na spletni strani Mednarodne košarkarske zveze je namreč Miamijev zvezdnik zatrdil, da vztraja pri reprezentančni upokojitvi. Odšel je kot kapetan evropskih prvakov in MVP EuroBasketa 2017. "Pravljično slovo. Dal sem vse, zdaj pa je čas, da opravim tudi svoj poklic moža in očeta," je pred dnevi ameriški sedmi sili dejal Goran Dragić.
Dominic Artis
Sportal Olimpija z novim dirigentom
Zoran Dragić
Sportal Dragić in Prepelič spet v svojem filmu #video
Ne spreglejte