Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Nedelja,
4. 9. 2022,
20.35

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

27

Natisni članek

EuroBasket 2022 Aleksander Sekulić Klemen Prepelič Goran Dragić Goran Dragić

Nedelja, 4. 9. 2022, 20.35

1 leto, 7 mesecev

Dragić nejevoljen: Vprašajte selektorja! #video

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

27

Goran Dragić | Goran Dragić je bil nejevoljen po porazu z Bosno in Hercegovino. | Foto Vid Ponikvar

Goran Dragić je bil nejevoljen po porazu z Bosno in Hercegovino.

Foto: Vid Ponikvar

Obrazi slovenskih košarkarjev po porazu proti Bosni in Hercegovini (93:97) po tretji tekmi EuroBasketa so bili vidno poklapani. V igri je bilo kar nekaj napak. Naredil jih je tudi strokovni štab. Selektor je razpoloženega Gorana Dragića praktično večji del druge in tretje četrtine pustil na klopi. "Vprašajte selektorja," je kapetan nejevoljno odgovoril na vprašanje, zakaj ni igral tisti del tekme. Da ekipa ni bila najbolje pripravljena, je izpostavil Klemen Prepelič.

Od našega poročevalca Köln | Foto:

Slovenija Bosna in Hercegovina Goran Dragić
Sportal Po enajstih zmagah poraz! S trojkami Slovenijo razbila BiH.

Da bodo košarkarji Bosne in Hercegovine neugoden tekmec, so že takoj po zmagi proti Madžarski izpostavljali v našem taboru. Hitro so pokazali, da je tako, potem ko so povedli z 8:0. Selektor Aleksander Sekulić je posledično že po slabih štirih minutah na parket poslal Gorana Dragića.

Kapetan je prestavil igro v višjo prestavo in se dobesedno razletel po parketu Lanxess Arene. Prvo četrtino je zaključil pri sedmih točkah in petih asistencah ter pokazal ves svoj repertoar, kar je bilo dobrodošlo, ker Luka Dončić ni imel ravno svojega superiornega dne - na koncu je dosegel 16 točk (met iz igre 8/18, od tega trojke 0/8), zbral osem skokov in osem asistenc ter izgubil pet žog.

Stvari so se na krilih Dragića hitro postavile na svoje mesto in Slovenija si je priborila prednost štirih točk pri 19:14. Videti je bilo tako, kot so si pred tekmo zamislili, saj so uvodno četrtino dobili z 32:26.

Galerija s tekme Slovenija - BiH (foto: Vid Ponikvar/Sportida):

Fotogalerija
1 / 31

Dragić nejevoljen

Čeprav smo pričakovali, da bo Sekulić starejšemu Dragiću v drugi in tretji četrtini namenil več priložnosti, se to ni zgodilo. Vendarle je bil najbolj vroč slovenski mož in je priključil Slovenijo ter ji pomagal do vodstva. Praktično 14 minut zaporedoma ga ni bilo na parketu. Sedel je na klopi povsem na robu, zato so se v novinarski srenji začela porajati vprašanja, ali se je morda celo poškodoval, da ga toliko časa ni na spregled.

"Vprašajte selektorja," je po obračunu nejevoljno odgovoril Gogi na Sportalovo vprašanje, zakaj ga ni bilo tako dolgo nazaj na parket, na katerem smo ga pričakovali aktivnega več kot 24 minut, saj je dan prej proti Madžarski igral vsega šest minut. Zlasti ker ima nesporno kakovost, ki je v takšnih obračunih zelo pomembna. Sekulić je po koncu dvoboja na novinarski konferenci na prejšnjo izjavo pristavil: "Odločil sem se, da tako razporedim minutažo. Začutil sem, da ne bi mogel igrati 40 minut. Pomembno se mi je zdelo, da bo svež drugi polčas. Bila je moja odločitev."

Bosanski košarkarji so ob koncu zavohali kri in dosegli velik skalp. S tem se je končal zmagoviti niz slovenske reprezentance, ki se je zaustavil pri številki 11. Preveč individualnih vložkov je bilo in premalo ekipnega duha v napadu, kar je bil vzrok za razpad sistema. Zanihala je tudi igra v obrambi. Prejeti 97 točk je občutno preveč, pa čeprav je jasno, da slovenska ekipa ni obrambno naravnana.

Litva Jonas Valanciunas
Sportal Jezni Litovci vložili protest: Delegat je ves rdeč tam le sedel in ni storil ničesar

"Na takšen način nismo nikoli igrali"

"Slaba tekma, odprli smo zelo slabo, brez energije. To se je odražalo skozi celotno tekmo in mislim, da so Bosanci zasluženo zmagali," se je Gogi še dotaknil tekme. Z njim se je strinjal tudi Klemen Prepelič: "Slab začetek je bil ključ do tekme, ključ do poraza. Bosanci so začeli verjeti po 8:0. V nekaterih momentih smo prevzeli pobudo, vodili za osem, devet točk, vendar smo se zatekali k individualnim vložkom. Bosanci so to s pridom kaznovali, prišli v končnico, v kateri so bili srečnejši."

Goran Dragić Aleksander Sekulić | Foto: FIBA Foto: FIBA

Tudi sam se je strinjal, da je bilo preveč individualnih vložkov: "Zagotovo, preveč je bilo tega. Bosanci so se zaprli, prišli v consko obrambo. Enostavno verjamem, da so si Bosanci bolj zaslužili zmago. Poraz ni alarmanten, porazna je naša alarmantna igra. Na takšen način nismo nikoli igrali. Treba bo strniti vrste in se pripraviti na naslednjo tekmo."

Očitno nismo bili pripravljeni niti igralci niti strokovni štab

Med tekmo smo lahko opazili, kako je selektorju v eni izmed akcij odmahnil. In kaj je takrat zmotilo Prepeliča? "Roberson je pred tem dosegel šest trojk, enostavno je treba priti višje na njega. Če se na tako enostavne stvari ne moremo adaptirati, potem ne vem, kaj delamo tukaj," je odgovoril Prepelič.

Klemen Prepelič je bil po tekmi brez dlake na jeziku. | Foto: FIBA Klemen Prepelič je bil po tekmi brez dlake na jeziku. Foto: FIBA

Prost dan bo prišel prav naši reprezentanci, da bodo lahko strnili vrste pred zaključnim obračunoma v skupini proti Nemčiji in Franciji. A se bo treba dvigniti in pokazati drugačen obraz. "Vsak dan pride prav. Treba je gledati na stvari, nad katerimi imamo nadzor. Tako kot današnja tekma, na katero očitno nismo bili pripravljeni niti igralci niti strokovni štab," je bil nejevoljen Prepelič.

Slovenija : Bosna in Hercegovina 93:97 (32:26, 52:49, 73:72)

Dvorana Lanxess, gledalcev 13.000, sodniki: Baldini (Italija), Kozlovskis (Latvija), Mitrovski (Severna Makedonija).

Slovenija: G. Dragić 20 (2:4), Prepelič 12 (2:2), Tobey 11 (1:1), Blažič 5 (1:2), Z. Dragić 7, Čančar 22 (5:5), Dončić 16 (0:1).

BiH: Nurkić 12 (5:5), Roberson 23 (2:2), Atić 12 (2:2), Halilović 13 (1:2), Gegić 6 (1:1), Musa 22 (5:5), Lazić 2, Vrabac 7.

Prosti meti: Slovenija 9:12, BiH 16:17.
Met za dve točki: Slovenija 27:49, BiH 18:41.
Met za tri točke: Slovenija 10:32 (Čančar 3, Prepelič 2, G. Dragić 2, Tobey, Blažič, Z. Dragić), BiH 15:30 (Roberson 7, Musa 3, Atić 2, Nurkić, Vrabac, Gegić).
Skoki: Slovenija 38 (19 + 19), BiH 45 (27 + 18).
Osebne napake: Slovenija 21, BiH 19.

Ne spreglejte