Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
14. 10. 2021,
3.39

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,81

1

Natisni članek

rekord Kristaps Porzingis Dallas Mavericks Luka Dončić Luka Dončić

Četrtek, 14. 10. 2021, 3.39

2 leti, 6 mesecev

Pripravljalne tekme v ligi NBA, 13. oktober

Dončićevi dobesedno ponižali klub velikega Michaela Jordana #video

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,81

1

Luka Dončić | Luka Dončić ni imel strelskega večera, zato pa je skrbel, da so bili razpoloženi soigralci. | Foto Guliverimage

Luka Dončić ni imel strelskega večera, zato pa je skrbel, da so bili razpoloženi soigralci.

Foto: Guliverimage

Košarkarji Dallas Mavericks so na gostovanju pri Charlotte Hornets povzročili pravo razdejanje. Končnih 127:59 je konkreten podatek, kdo je imel glavno besedo na parketu. In to v večeru, ko prvi zvezdnik Luka Dončić strelsko ni bil vroč - tekmo je končal pri desetih točkah. Vlatku Čančarju je ob porazu njegovega Denverja pripadla drobtinica.

Luka Dončić
Sportal Dončić v Sloveniji?

Glavni trener Jason Kidd je menil, da bo tekma proti Charlotte Hornets, katerih lastnik je legendarni Michael Jordan, prava generalka pred vstopom v sezono, pa čeprav bodo Dallas Mavericks v noči na soboto odigrali še zadnji pripravljalni obračun proti prvakom Milwaukee Bucks.

Že začetnih 8:0 za Dallas je bil nekakšen znak, da bi lahko spremljali igro mačke z mišjo. Domači, ki so igrali brez treh standardnih članov prve peterke, so se vrnili na dve točki zaostanka pri 8:10, kar se je na koncu izkazalo, da je bilo najbližje, kamor so jih gostje pustili. Prednost Dallasa je namreč iz minute v minuto skokovito naraščala.

Goran Dragić
Sportal Goran Dragić je tokrat odigral pomembno vlogo

Vrhunci tekme med Charlotte Hornets in Dallas Mavericks

Četudi Dončiću ni stekel met, to ni bila ovira za košarkarje Dallasa, ki so leteli po parketu. Slovenski zvezdnik je v sedmem poskusu zadel prvi met iz igre. Zato pa je imel glavno besedo povsem ob koncu prvega in začetku drugega polčasa. Sprva je postavil rezultat prvega dela (61:30), po prihodu iz slačilnice pa je zadel še prvo trojko in dal ekipi Charlotte Hornets vedeti, da se s soigralci ne nameravajo ustaviti.

Pri +42 se je usedel na klop, najvišja razlika kar +70

Ko je trener Kidd dobre štiri minute pred koncem tretje četrtine potegnil Dončića na klop in je bil na semaforju rezultat 77:35, je bilo jasno, da ga v tem večeru ne bomo več videli na delu. 

Vrhunci Dončićeve igre

Najvišja prednost Dallasa je znašala 70 točk (127:57), končni rezultat pa je bil 127:59, kar je najvišja zmaga na pripravljalnih tekmah v zadnjih 15 letih. Za Mavericks je dobrodošlo, da so tako suvereno zmagali, čeprav Dončić strelsko ni bil razpoložen, kar je dober kapital za sezono, ki se bo začela 19. oktobra – Dallas bo prvo tekmo odigral 21. oktobra na gostovanju pri Atlanti.

Zvezdnik svetovne košarke je obračun končal pri desetih točkah (met za 3 točke 2/8, za 2 2/6), v statistiko pa je v 26 minutah igre dodal osem asistenc in štiri skoke.

V pripravljalnem obdobju povsem drugačen Porzingis

Najboljša strelca pri Dallasu sta bila z 20 in 17 točkami Tim Hardaway Jr. in Kristaps Porzingis. Navijači Dallasa in glavni trener so bili zlasti veseli zaradi igre Latvijca, saj je prikazal povsem drugačno igro, kot smo je bili vajeni v zadnjih letih. V prvi četrtini je dosegel polovico točk svojega moštva, le skok pa mu je na koncu zmanjkal do dvojnega dvojčka – 17 točk (met za 3 točke 2/4, za 2 5/6, prosti meti 1/2), devet skokov v 23 minutah.

Če bo ostal zdrav in se ne bo poškodoval, bo za Dallas zelo dobrodošlo. Lani po vnovični rehabilitaciji kolena sploh ni odigral pripravljalne tekme, v sezoni pa jih je izpustil 29. "Zelo dobro sem delal med poletjem. Dobro se počutim in to je pomembno. Prav tako mi je pogodu vloga, ki jo imam," je po tekmi povedal Porzingis in na vprašanje, v čem vidi napredek pri Dončićevi igri, pristavil: "Luka je zelo pameten. Vse, kar je pomembno, vključi v igro. Našo igro smo postavili na višjo raven tako v obrambi kot v napadu. Igramo ekipno."

Kristaps Porzingis je bil razpoložen za igro. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Kristaps Porzingis je bil razpoložen za igro. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

"Uživa in takrat si najboljši. Zdrav je, kar je pomembno. Dobro se počuti in to smo lahko videli na pripravljalnih tekmah," pa je o Porzigisu dejal Kidd.

Prvi mož stroke pri Teksašanih zahteva drugačen pristop kot njegov predhodnik Rick Carlisle. Večji poudarek je na obrambi in ekipni igri. Hornets so imeli kar dva mrka na tekmi. V prvem polčasu sedem minut in 38 sekund niso dosegli koša, naslednji niz brez točke je znašal debelih osem minut in 44 sekund. Obeti za Dallas so pred sezono dobri, a bo poglavitno, kaj bodo košarkarji pokazali, ko bo šlo zares.

Ponoči je bil aktiven tudi Vlatko Čančar, ki je dobil vsega dve minuti za igro. V tem času je njegova statistika ostala prazna – Denver je na gostovanju moral priznati premoč Oklahomi (99:108).

Pripravljalne tekme, 13. oktober

Charlotte Hornets : Dallas Mavericks 59:127
Bouknight 12; Hardaway jr. 20, Porzingis 17, 9 sk., Dončić 10 (met za 3 2/7, za 2 2/6), 8 as., 4 sk., 1. ukr. in izg. žoga v 26 min.

Oklahoma City : Denver Nuggets 108:99
Bazley 16, Giddey in Roby 14; Jokić 22, 12 sk., 5 as., Porter Jr., Čančar 0 v 2 min.

New York Knicks : Detroit Pistons 108:100
Randle 29, 11 sk., 5 as., Gibson 21, 9 sk.; Grant 18

Orlando Magic : Boston Celtics 103:102
Hampton 20, Carter Jr. 13; Nesmith 23

Indiana Pacers : Memphis Grizzlies 109:107
Sabonis 24, 13 sk., Duarte 21, Lamb 20; Merrill 30, Williams 19

Phoenix Suns : Portland Trail Blazers 119:74
Booker 17, Shamet 12; Lillard 12

Milwaukee Bucks : Utah Jazz 120:124
Middleton 25, Antetokounmpo 21; Clarkson 18, Bogdanović 14

Ne spreglejte