Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
4. 12. 2018,
10.20

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

9

Natisni članek

Charles Barkley Luka Dončić Luka Dončić

Torek, 4. 12. 2018, 10.20

5 let, 4 mesece

Dončić zaprl usta legendi lige NBA

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

9

Luka Dončić | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

V ponedeljek je slovenski košarkarski dragulj Luka Dončić prejel prvo priznanje v ligi NBA, potem ko je postal novinec meseca na zahodu. S svojimi predstavami navdušuje, z njimi pa je skeptikom, ki so bili pred njegovim prihodom v ZDA - med njimi je bil tudi Charles Barkley -, nemudoma dal vedeti, da je več kot pripravljen na kariero v najmočnejšem klubskem tekmovanju.

"Ne zaupam tujim tekmovanjem. Sicer nimam nič proti tujim košarkarjem. Samo ne vem, kakšno tekmovanje je to, da je nekdo pri 18 letih MVP. To mi pove, da je igral v slabem tekmovanju. Nihče pri 18 letih ne more dominirati nad odraslimi možmi. Vseeno mi je, kako slabi so članski košarkarji," je junija še govoril Charles Barkley glede dosežkov Luke Dončića v evroligi, v kateri je postal MVP in z Realom osvojil evropsko krono.

Pred naborom novincev se je takrat o tem veliko govorilo, vsi pa so se spraševali, kaj pomenijo dosežki Dončića in če jih lahko prenese tudi v NBA.

Luka Dončić
Sportal Luki Dončiću že prva nagrada v ligi NBA

Luka dominiral v evroligi, odličen tudi v NBA

"Nihče pri 18 letih ne more dominirati nad odraslimi možmi," je na dosežke Dončića v evroligi junija govoril Barkley. Zdaj spremlja tudi njegove odlične predstave v ligi NBA. | Foto: Reuters "Nihče pri 18 letih ne more dominirati nad odraslimi možmi," je na dosežke Dončića v evroligi junija govoril Barkley. Zdaj spremlja tudi njegove odlične predstave v ligi NBA. Foto: Reuters "Vsi govorijo, da je Dončić pri 18 letih MVP. Pri tej starosti ne bi smel nadvladati odraslih. Za tako mladega fanta, da dominira … Na naboru ga ne bi vzel za prvega ali drugega," je govoril Barkley, ki je v ligi NBA pustil pečat. Leta 1993 je bil denimo izbran za najbolj koristnega košarkarja lige NBA (MVP), 11-krat pa denimo nastopil na tekmi vseh zvezd. Prav tako je bil član slovitega "sanjskega tima" na olimpijskih igrah leta 1992 v Barceloni – zlato medaljo je z ZDA osvojil tudi na domačih tleh v Atlanti.

Luka je takoj ob prihodu v ligo NBA pokazal, da se v novem okolju zelo dobro počuti. Na zahodni konferenci so ga izbrali za novinca meseca oktober/november. Razlog je bil jasen. Njegovo povprečje je trenutno 18,5 točke, 6,5 skoka, 4,3 asistence in 1,1 ukradene žoge na tekmo. Številke, ki se jih ne bi branili niti izkušenejši košarkarji.

Nekaj odličnih potez Luke Dončića z začetka sezone

Luka Dončić
Sportal James namerno podrl Dončića #video

"Le en 18-letnik je bil, za katerega si lahko rekel, da je pravi kaliber"

Dončić je trenutno najbolj vroč novinec v ligi NBA, povrhu vsega pa je njegovo moštvo Dallas Mavericks bolj učinkovito od njegovih najbližjih zasledovalcev v boju za laskavo lovoriko. | Foto: Getty Images Dončić je trenutno najbolj vroč novinec v ligi NBA, povrhu vsega pa je njegovo moštvo Dallas Mavericks bolj učinkovito od njegovih najbližjih zasledovalcev v boju za laskavo lovoriko. Foto: Getty Images Proti San Antoniu je na primer dosegel 31 točk in postal najmlajši košarkar v zgodovini, ki je presegel mejo 30 točk.

Po prvih 15 tekmah je imel na svojem računu že 292 točk, kar je največ med vsemi najstniki v zgodovini lige NBA. Pred njim je Kevin Durant v sezoni 2007/08 dosegel 290 točk.

"Če pogledamo nazaj v zgodovino lige NBA. Več kot 30 let sem že v tem tekmovanju. Le en 18-letnik je bil, za katerega si lahko rekel, da je pravi kaliber. In to je LeBron James. Ljudje pozabljajo, da se je Kobe Bryant denimo boril v prvih letih. Kevin Garnett? Prav tako se je prebijal skozi prva leta," je junija govoril Barkley, ki je verjetno zdaj spremenil mnenje o slovenskem košarkarju, saj je resen kandidat, da na koncu sezone osvoji naziv novinca leta, kar bi bil nov zgodovinski dosežek za 19-letnega Luka kakor tudi za slovensko košarko.

"Luka je po mojem mnenju najbolje pripravljen od fantov, ki so bili na naboru. Igral je na visoki evropski ravni. Charles Barkley nima pojma o evropski košarki, da kaj takšnega reče," pa je takrat stopil v bran reprezentančnemu kolegu, s katerim sta lani osvojila zlato medaljo, Goran Dragić, ki je točno vedel, česa je mladi slovenski košarkar sposoben.

Luka Dončič v reprezentanci
Sportal Dončićeva rapsodija, slovenska elegija
Luka Dončić
Sportal Dončić brez prve tekme v ligi NBA, na stranskem tiru tudi Dragić
Ne spreglejte