Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 9. 2022,
11.20

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

48

Natisni članek

NBA Mirjam Poterbin Luka Dončić Luka Dončić

Sreda, 7. 9. 2022, 11.20

1 leto, 2 meseca

Dončić zahteva nadzor nad blagovno znamko, ki je v lasti njegove mame

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

48

Mirjam Poterbin in Luka Dončić | Foto Reuters

Foto: Reuters

Luka Dončić je v torek z velemojstrsko predstavo in 36 točkami slovensko košarkarsko reprezentanco na EuroBasketu popeljal do velike zmage nad Nemčijo. V ozadju dogajanja pa je imel Dončić v torek še eno pomembno nalogo, saj se je na ta dan v ZDA iztekel rok za pritožbo in pridobitev lastništva nad blagovno znamko, ki je bila do zdaj v lasti njegove matere, LUKA DONCIC 7.

Kot poroča dobro obveščeni novinar lige NBA Marc Stein, je zvezdnik Dallas Mavericks Luka Dončić v torek vložil pritožbo pri ameriškem uradu za patente in blagovne znamke, s katero zahteva preklic registracije blagovne znamke "LUKA DONCIC 7", ki je trenutno v lasti njegove matere Mirjam Poterbin, so sporočili iz pravne družbe Brown Rudnick, ki zastopa Dončića.

Igralec je na EuroBasketu uspešno povedel Slovenijo do zmage nad gostiteljico Nemčijo, pred tem pa je 23-letnega košarkarja čakal torkov rok v ZDA pri komisiji za sojenje in pritožbe glede blagovnih znamk USPTO (United States Patent and Trademark Office, op. p.) za vložitev pritožbe. To je bil zadnji korak v večmesečnem prizadevanju zvezdnika lige NBA, da znova pridobi popoln nadzor nad blagovnimi znamkami, ki nosijo njegovo ime – od katerih jih je več v rokah njegove matere Mirjam Poterbin, poroča Marc Stein. "Čaka me še ogromno stvari, ki se jih veselim. Še naprej rastem kot igralec in oseba, zato je pomembno, da nadzorujem lastno blagovno znamko in se osredotočim na vračanje svoji skupnosti," je v povezavi z dogajanjem za The Stein Line dejal Dončić.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Luka Doncic (@lukadoncic)

V sporočilu za javnost se je oglasila Mirjam Poterbin: Nočem prati umazanega perila v javnosti

"Grožnje ljudi, ki se hočejo okoristiti z mojim sinom, pa mi tudi tako, da pišejo takšne članke ob najmanj primernem času za Luko ne bodo prišle do živega." | Foto: Bojan Puhek "Grožnje ljudi, ki se hočejo okoristiti z mojim sinom, pa mi tudi tako, da pišejo takšne članke ob najmanj primernem času za Luko ne bodo prišle do živega." Foto: Bojan Puhek "Vse kar je napisano prihaja s strani ljudi, ki so Luko obkrožili v zadnjih dveh letih in želijo popoln nadzor nad njegovim življenjem in kariero. Nočem prati umazanega perila v javnosti, sploh v času, ko mora biti Luka zbran in fokusiran na pomembne tekme, ki so pred njim. Od njegovega rojstva naprej mi je bilo vedno pomembno samo to, da je Luka srečen in, da mu je omogočeno, da sledi svojim sanjam, kar je normalno za vsako mamo. Grožnje ljudi, ki se hočejo okoristiti z mojim sinom, pa mi tudi tako, da pišejo takšne članke ob najmanj primernem času za Luko ne bodo prišle do živega. Vedno bom in stojim za tem, da obvarujem svojega sina in od tega nikoli ne bom odstopala," pa je v sporočilu za javnost zapisala Lukova mama Mirjam Poterbin.

Številni poskusi pogajanj o prenosu lastništva

Ko je slovenski košarkarski velemojster novembra v svoji prvi sezoni v ligi NBA (2018/19) oblekel dres Dallasa, je Dončić pri 19 letih dal svoji mami Mirjam soglasje za registracijo svojega polnega imena kot blagovne znamke. Po številnih poskusih pogajanj o prenosu lastništva nad to registracijo je Dončić po besedah ​​njegovih odvetnikov julija 2021 pisno sporočil, da želi to soglasje preklicati. Dončićevo operativno podjetje Luka99 Inc., s katerim imajo sklenjene pogodbe vsa njegova partnerstva z blagovnimi znamkami, je v torkovi vlogi delovalo kot uradni vlagatelj pritožbe.

Tik pred začetkom sezone 2021/22 je Dončić razkril nov logotip, ki je že prikazan na vseh njegovih čevljih in oblačilih znamke Jordan in ki vključuje njegove začetnice (LD), številko dresa (77) in S, ki predstavlja Slovenijo. Logotip je prikazan tudi v osrednjem krogu obeh igrišč, ki ju je Dončić septembra lani v sodelovanju s franšizo videoiger NBA 2K prenovil v Ljubljani. Toda njegove prve poskuse, da bi registriral "LUKA DONCIC" kot blagovno znamko pod svojim nadzorom, je USPTO predhodno zavrnil zaradi obstoječe blagovne znamke "LUKA DONCIC 7", ki se ji po besedah Steina Mirjam Poterbin ni želela odpovedati in še naprej uporablja Dončićev prejšnji logotip.

Dončić je povsem osredotočen le na EuroBasket. | Foto: FIBA Dončić je povsem osredotočen le na EuroBasket. Foto: FIBA

Dončić osredotočen le na EuroBasket

Dončić tako ni več povezan s podjetji, ki imajo v lasti in tržijo blagovno znamko LD77 ter upravljajo spletno stran lukadoncic.com. To podjetje sicer trenutno soupravljata Dončićeva mati in direktor Boris Požeg, sicer nekdanji partner Mirjam Poterbin. Dobrodelna fundacija Luke Dončića iz Dallasa, ustanovljena leta 2021, prav tako ni povezana s slovensko fundacijo, ki je nedavno začela uporabljati isto ime.

Viri, ki so bili seznanjeni s položajem, so povedali, da so Dončić in njegovi pravni zastopniki nekaj časa poskušali preprečiti, da bi preganjanje njegovih blagovnih znamk prišlo v javnost vse do torkove vložitve pritožbe. Dončić je dejal, da izpodbijanje blagovne znamke vidi kot zadnjo možnost v poskusu pridobitve popolnega nadzora nad svojim imenom, blagovno znamko, dobrodelno fundacijo in poslovnimi zadevami, saj nasprotujoče si blagovne znamke preprečujejo Dončiću, da bi imel jasne pravice do uporabe lastnega imena.

V prijavi je navedeno, da Dončić ni povezan z "LUKA DONCIC 7" in ne odobrava njegovega blaga in storitev ali namigov, da je povezana z njim. Dogajanje je za Steina pokomentiral tudi generalni sekretar KZS Rašo Nesterović. "Luko in njegovo družino poznam že zelo dolgo. Medtem ko Luka še naprej zori v pametnega mladega podjetnika, preprosto skrbi, da ima popoln nadzor nad svojo blagovno znamko. A tukaj je 100-odstotno osredotočen le na EuroBasket. Je pravi tekmovalec in njegova glavna prioriteta je vodenje svoje reprezentance," je še dejal Nesterović.

Preberite še:

Slovenija : Nemčija slovenska košarkarska reprezentanca
Sportal Kriznemu sestanku sledila reakcija
Slovenija Francija
Sportal Slovenija po epski predstavi Luke Dončića zasenčila Francijo
Slovenija : Nemčija slovenska košarkarska reprezentanca Eurobasket 2022 Luka Dončić
Sportal Slovenci na krilih izjemnega Dončića do velike zmage nad Nemčijo
Slovenija : Nemčija slovenska košarkarska reprezentanca Eurobasket 2022 Luka Dončić
Sportal "Ni se zgodil Luka Dončić, zgodila se je Slovenija"
Ne spreglejte