Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
30. 5. 2022,
10.35

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,13

1

Natisni članek

Eurobasket 2023 kvalifikacije za svetovno prvenstvo Goran Dragić Goran Dragić Luka Dončić Luka Dončić

Ponedeljek, 30. 5. 2022, 10.35

1 leto, 10 mesecev

Dončić? Vse v rokah vodilnih.

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,13

1

Goran Dragić Luka Dončić | Bosta Goran Dragić in Luka Dončić ta mesec združila moči v reprezentanci? | Foto Vid Ponikvar

Bosta Goran Dragić in Luka Dončić ta mesec združila moči v reprezentanci?

Foto: Vid Ponikvar

"Treninge začnemo 15. junija. Najprej imamo kvalifikacije za svetovno prvenstvo, nato malo premora in zatem priprave na evropsko prvenstvo. Natrpano poletje," je Luka Dončić po končani sezoni povedal, da si želi igrati že v naslednjem kvalifikacijskem oknu za svetovno prvenstvo, v katerem bo Slovenija konec junija in v začetku julija igrala proti Hrvaški in Švedski. A ni vse v njegovih rokah. Odgovorni pri Mednarodni košarkarski zvezi FIBA se namreč dogovarjajo z ligo NBA o nastopu košarkarjev iz najmočnejšega klubskega tekmovanja. Vse glasnejše pa so govorice o morebitni vrnitvi Gorana Dragića v izbrano vrsto.

Oliver Tič Oli The Walker
Sportal Življenjski podvig Slovenca: prehodil je že 22 tisoč kilometrov, do cilja le še "drobiž"

Za slovenskega košarkarskega superzvezdnika Luko Dončića se je sezona končala po peti tekmi finala zahodne konference, v kateri je bil s soigralci Dallas Mavericks prekratek proti Golden State Warriors. Uspeh teksaškega moštva je nad pričakovanji, zlasti če gledamo sliko pred vstopom v leto 2022, ko Dallasu ni kazalo najbolje.

Čeprav je Luka odigral najdaljšo sezono v ligi NBA v karieri, ga kljub vsemu zanima igranje za našo izbrano vrsto, ki jo v tretjem kvalifikacijskem oknu za svetovno prvenstvo 2023 čakata še dve tekmi proti Hrvaški (30. junij v Stožicah) in ena proti Švedski (3. julij v Stockholmu). Naša izbrana vrsta je pred zadnjima tekmama prvega kroga na drugem mestu z enakim izkupičkom kot tretja Švedska, na prvem mestu je z zmago več Finska, na zadnjem pa Hrvaška, ki je po štirih tekmah zgolj pri eni zmagi.

Luka Dončić
Sportal Dončić že 15. junija v dresu Slovenije, zaskrbljeni v Dallasu

Relacija Fiba – NBA

Pri Dončiću ni nobenega dvoma glede igranja za slovensko reprezentanco. Dres naše izbrane vrste si zelo želi nositi že na teh dveh tekmah, osrednje delo pa ga čaka nato septembra, ko bo Slovenija v Nemčiji branila naslov evropskega prvaka.

 "Treninge začnemo 15. junija. Najprej imamo kvalifikacije za svetovno prvenstvo, nato malo premora in zatem priprave na evropsko prvenstvo. Natrpano poletje," je zvezdnik Dallasa takoj po koncu sezone povedal, da si želi že junija igrati za Slovenijo.

Goran Dragić Luka Dončić | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

A ni vse tako črno na belem. Ne glede na Lukovo željo je vse v rokah lige NBA in Mednarodne košarkarske zveze Fibe. Do zdaj so imeli košarkarji iz lige NBA v poletnem obdobju na voljo 28 dni za trening v izbrani vrsti. Iz tega razloga so se košarkarji pripravam priključevali naknadno.

Zdaj je zaradi kvalifikacijskih oken položaj drugačen, izpostavlja direktor slovenske moške članske reprezentance Matej Likar: "Če bi imeli poleti le EuroBasket, bi se lahko po tradicionalnih pravilih priključil 4. avgusta. Ker sta v prihodnjih mesecih v igri še dve kvalifikacijski okni za svetovno prvenstvo (četrto okno bo tik pred evropskim prvenstvom, op. a.), čakamo na Fibo, kaj se bo dogovorila z ligo NBA. Še vedno ni gotovo, kaj se bo odločila liga NBA. Vsak posameznik ima namreč pogodbo, kaj sme in česa ne. Je pa za Fibo ključno, da bi zvezdniki svetovne košarke igrali za lastne reprezentance, zato se trudijo, da bi se košarkarjem iz lige NBA prižgala zelena luč za ti dve okni. Naredili bodo vse, da bodo lahko igrali. Koliko prej, bomo pa videli. Osebno se bojim, da bo to znano šele po finalu lige NBA."

Dallas Mark Cuban
Sportal Lastnik razočaran, a ponosen: "Luka je zacvetel kot vodja"

Združitev z Goranom Dragićem?

Pri Sportklubu medtem poročajo, da je spet aktualna vrnitev Gorana Dragića v dres slovenske reprezentance. Govora je o morebitni njegovi poslovilni tekmi 30. junija pred polnimi Stožicami, ko bo Slovenija gostila Hrvaško. "Pri Gogiju nikdar ne zapiramo vrat," je jasen Likar, ki bi bil nadvse vesel, če bi starejši od bratov Dragić spet oblekel dres z državnim grbom.

Bosta spet zaigrala skupaj v dresu slovenske reprezentance? | Foto: Vid Ponikvar Bosta spet zaigrala skupaj v dresu slovenske reprezentance? Foto: Vid Ponikvar

Tudi pri njemu ni samoumevno, ne glede na željo, da bo lahko zaigral, saj je spet liga NBA tista, ki odloča. Zato pa lahko pričakujemo, da bo starejši od bratov Dragić na to temo kaj več povedal ta teden. V petek bo namreč premiera dokumentarnega filma 2017, ki so ga posneli v čast zlate pravljice slovenskih košarkarjev, ki so pred petimi leti osvojili evropsko prvenstvo. Znano je, da so udeležbo na premieri iz zlate zasedbe že potrdili Aleksej Nikolić, Gašper Vidmar, Saša Zagorac, Vlatko Čančar, pri kapetanu Gogiju je bilo prav tako že jasno, da bo del petkovega spektakla, medtem ko preostali še na dnevni bazi potrjujejo svojo udeležbo – jasno je le, da sta se opravičila Klemen Prepelič in Anthony Randolph.

Luka Dončić
Sportal Dončić kljub porazu razveselil slovenske navijače
Dončić Dallas Golden State
Sportal Konec za utrujenega Dončića, Golden State kot vihar v finale
Ne spreglejte