Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
14. 2. 2018,
10.40

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,14

Natisni članek

Evroliga Luka Dončić Luka Dončić

Sreda, 14. 2. 2018, 10.40

6 let, 2 meseca

Dončić nominiran za nagrado, a je v igri še za prestižnejšo

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,14
Luka Dončić | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Več kot desetletje že v elitnem evropskem klubskem tekmovanju Evroliga izbirajo vzhajajočo zvezdo. Luka Dončić je ta naziv prejel že lani, nominiran pa je tudi letos, saj je še vedno daleč pod mejo 22 let. A Luka je v igri še za odmevnejšo nagrado. Za najbolj koristnega košarkarja celotne Evrolige.

Košarkarji, ki so mlajši od 22 let, pridejo v poštev za vzhajajočo zvezdo Evrolige. Luki Dončiću je to uspelo lani, ko je dopolnil 18 let, med kandidati pa je tudi tokrat. V boju za to lovoriko sta še košarkar Crvene zvezde Mathias Lessort, ki šteje 22 pomladi, in Johan Bolden iz Maccabi Tel Aviva, ki je od člana Reala prav tako starejši štiri leta.

Če gledamo številke in predstave v elitnem evropskem klubskem tekmovanju, oba močno gledata v hrbet slovenskemu čudežnemu dečku. Zmagovalca bodo ob koncu končnice določili trenerji 16 ekip, nagrado pa bo prejel na zaključnem turnirju elitne četverice.

Povprečje kandidatov za vzhajajočo zvezdo

Luka Dončić (Real Madrid)
Točke: 17,9
Skoki: 5,2
Podaje: 4,5
Stat. Indeks: 24,3

Mathias Lessort (Crvena Zvezda)Točke: 9
Skoki: 5,9
Podaje: 0,7
Stat. Indeks: 11,5

Jonah Bolden (Maccabi Tel Aviv)
Točke: 6,8
Skoki: 5,9
Podaje: 1,8
Blokade: 1,1
Stat. Indeks: 10,9

Luka v igri za naziv MVP, zanima ga naslov, zdaj pa ima misli drugje

Misli ima usmerjene proti španskemu pokalnemu tekmovanju, ki ga čaka ta teden. | Foto: Sportida Misli ima usmerjene proti španskemu pokalnemu tekmovanju, ki ga čaka ta teden. Foto: Sportida A Luka je že prerasel obdobje vzhajajočih zvezd, saj je daleč najkoristnejši košarkar v Evroligi. S 17,9 točke, 5,2 skoka, 4,5 podaje in statističnim indeksom 24,3 je daleč najboljši posameznik tega tekmovanja. In to še vedno pri za zdaj 18 letih; čez dva tedna jih bo namreč dopolnil 19. In Luka v tej sezoni zanimajo osrednje lovorike. Z Real Madridom bi rad osvojil Evroligo, je pa tudi na dobri poti, da postane najkoristnejši košarkar (MVP) rednega dela.

Njegove predstave si vsak dan bolj ogledujejo onstran luže v ligi NBA. Čeprav se tam pripravljajo na marčevsko norost v ligi NCAA, kjer bodo iskali Lukove protikandidate za prvo mesto na letošnjem naboru lige NBA, pa ne morejo mimo njegovih dosežkov in zlasti potez, ki jih kaže pri tej starosti.

A zdaj ima v mislih le španski kraljevi pokal. Real Madrid se bo namreč v četrtek v četrtfinalu najprej pomeril z Unicajo iz Malage, v primeru zmage pa kraljevi klub v sobotnem polfinalu čaka zmagovalec dvoboja Valencia – Iberostar Tenerife.

Ne spreglejte