Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
7. 6. 2021,
9.45

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,99

4

Natisni članek

končnica Kristaps Porzingis Rick Carlisle Dallas Mavericks Luka Dončić Luka Dončić

Ponedeljek, 7. 6. 2021, 9.45

2 leti, 10 mesecev

Po izpadu Dallas Mavericks

Dončić dal jasno vedeti, da to vprašanje ni zanj

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,99

4

Luka Dončić Rick Carlisle | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Drugo leto zapored so košarkarji Dallas Mavericks izpadli v prvem krogu končnice in drugič zapored so morali priznati premoč LA Clippers. Teksačanom ni pomagala niti nova odlična predstava Luke Dončića. Čeprav vseskozi izpostavljajo, da je njihov cilj osvojitev naslova prvaka, bodo morali narediti v moštvu korenite spremembe, če bodo želeli kdaj ponoviti leto 2011.

Luka Dončić
Sportal Dončić izenačil rekord in se poslovil, kmalu sledi let za Slovenijo

V končnici je povprečje Luke Dončića znašalo 35,7 točke, 10,3 asistence in 7,9 skoka na tekmo. Med vsemi v ligi je bil najbolj raznovrsten, a na njegovo žalost ni bil njegov Dallas.

V ponovitvi lanskoletne serije proti LA Clippers je po prvih dveh tekmah kazalo izvrstno, saj sta Dončić in ekipa zmagala na uvodnih obračunih. Čeprav so v domači American Airlines Areni odprli vrata lepemu številu navijačev, ki so jih bodrili, tega niso unovčili in na domačih tleh dvakrat izgubili.

"Vrnili se bomo naslednjo sezono"

Do tretje zmage so prišli spet v Los Angelesu in imeli dve zaključni žogici za napredovanje v drugi krog, a nobene izkoristili. V odločilni sedmi tekmi so Clippers kot prvo moštvo v tem dvoboju zmagali na domačih tleh (126:111) in preskočili uvodno oviro v končnici. Dallasu tudi ni pomagala nova vrhunska predstava slovenskega košarkarja, ki se je zaustavil pri 46 točkah, 14 asistencah in sedmih skokih.

Vrhunci 7. tekme med LA Clippers in Dallas Mavericks

Razočaranje po porazu in izpadu iz izločilnih bojev je bilo razumljivo veliko, saj so pri Mavericks upali, da bodo šli letos bistveno dlje. "Vedno se naučiš nekaj novega. Končnica pa je nekaj povsem drugega. Sedma tekma je najtežja tekma. Vse moraš dati od sebe. Rezultat ni bil takšen, kot smo si želeli, vendar se bomo vrnili naslednjo sezono," je po tekmi povedal Dončić in dodal: "Dvakrat sem v končnici, odkar sem v Dallasu, in obakrat smo izgubili. Plačani smo za to, da zmagujemo, a tokrat nam ni uspelo. Vsakič, ko izgubiš, gledaš, kaj bi lahko naredil bolje. To je zdaj preteklost. Gledati moramo naprej."

"Ne maram izgubljati"

Zvezdnika svetovne košarke zanimajo lovorike, kar je že večkrat pokazal v karieri. Z Real Madridom je med drugim osvojil prestižno Evroligo, s slovensko reprezentanco se veselil naslova evropskih prvakov. V prihodnje bi rad stopil na vrh tudi v elitni ligi NBA.

A vrabčki že nekaj časa čivkajo na vejah, da bo moral Dallas korenito poseči v prenovo ekipe, saj bo s tovrstno zasedbo težko prišel daleč. Zlasti, če bo vse slonelo na Dončićevih ramenih. Na vprašanje, kaj bi morali v ekipi spremeniti, je prvi mož teksaškega moštva namesto odgovora uperil prst na odgovorne: "To vprašanje bi morali nasloviti na tistega, ki ustvarja ekipo. Sem le igralec. Dali smo vse od sebe. Mislim, da smo odigrali dobro. Ponosen sem na to ekipo. Ne maram izgubljati, ne maramo izgubljati, a sem ponosen na ekipo."

Kawhi Leonard poudaril, kako izvrsten košarkar je Dončić. | Foto: Reuters Kawhi Leonard poudaril, kako izvrsten košarkar je Dončić. Foto: Reuters

Da je LD77 eden najboljših košarkarjev na svetu, nenehno izpostavljajo strokovnjaki tega športa, hvalnice pa mu pojejo tudi zvezdniki košarke, kot je Kawhi Leonard: "Fantastičen košarkar je. Izvrsten v igri 1 na 1, zna podati soigralcem." Po zadnji tekmi se je v nekoliko daljši pogovor z njim na parketu zapletel Paul George, ki je na koncu že slekel dres in ga želel zamenjati s slovenskim košarkarjem, vendar je bilo videti, da ga je Dončić zavrnil. Na novinarski konferenci je nato dejal: "Kasneje sem mu ga poslal v garderobo."

Pogledi proti Porzingisu

Trener Dallasa Rick Carlisle bo imel z odgovornimi v klubu veliko dela, da bo sestavil konkurenčnejše moštvo za končnico. Jasno je, da si želijo z Dončićem ponoviti leto 2011, ko je Dallas edinkrat osvojil naslov prvaka lige NBA. A je imel takrat v svojih vrstah ob Dirku Nowitzkemu bistveno bolj kakovostno zasedbo in širino, da so tekmeci padali drug za drugim. "Že pred to serijo je Luka pokazal, da je eden izmed najboljših petih košarkarjev na svetu. Proti Clippers je to potrdil. Še naprej moramo graditi ekipo okoli njega. Poletno obdobje bo zato pomembno na več ravneh," je izpostavil Carlisle.

Kristaps Porzingis je bil v končnici nerazpoložen. | Foto: Reuters Kristaps Porzingis je bil v končnici nerazpoložen. Foto: Reuters

Čeprav je Luka najboljši mož, pa (še) ni najbolje plačani košarkar Dallasa. Kristapsu Porzingisu pripadajo največje številke, a je videti, da je Latvijec s svojimi krhkimi koleni, vse prej kot tisti mož, na katerega bi lahko pri Mavericks računali na dolgi rok. V prihodnji sezoni bo prejel kar 31 milijonov dolarjev (25,5 milijona evrov). Pričakujemo lahko, da bo poleti novo pogodbo podpisal tudi Dončić in prejel najvišjo možno plačo, kar bo otežilo Dallasu pri sestavi kakovostne zasedbe, če bo zadržalo Porzingisa.

Odgovorni bodo razmišljali o ekipi, Dončić o Tokiu

"Dobro sem. Skušam trdo delati. Opravljam svoj del naloge, poslušam trenerja. Naredim, kar mi pravijo. Skušam, da je enostavno. Da ne razmišljam preveč. Da nadziram, kar lahko. V poletnem obdobju bom naredil vse, da bom fizično močnejši. Preostalo bodo uredili. Osredotočil se bom na to, na kar se lahko," je bil Porzingis nekoliko zadržan po zadnji tekmi sezone. O tem, ali je njegova vloga takšna, kakršno si jo želi, je dejal: "Ne vem, o tem nisem razmišljal. Želel sem zmagati, pomagati v obrambi in napadu. Naredil sem, kar sem moral. Psihološka bitka je bila, zato se nisem počutil najbolj udobno. Skušal sem igrati kot v krstni sezoni. Ostal sem profesionalen. Kaj manjka ekipi? To ni moja naloga. Ljudje v klubu so dovolj pametni in bodo sprejeli pametne odločitve, da bo šlo naprej. Moja naloga je, da dobro igram."

Trener Dallasa Rick Carlisle bo moral z odgovornimi v klubu v poletnem obdobju sestaviti pravo ekipo, če bo želel Dallas stopiti korak ali dva naprej. | Foto: Reuters Trener Dallasa Rick Carlisle bo moral z odgovornimi v klubu v poletnem obdobju sestaviti pravo ekipo, če bo želel Dallas stopiti korak ali dva naprej. Foto: Reuters

Od košarkarjev, ki se jim poleti izteče pogodba, je Tim Hardaway jr. Večkrat v tej sezoni se je izkazal in bil v končnici za Dončićem drugi najbolj nevaren v napadalnih akcijah. Dejstvo je, da bodo morali v Dallasu konkretno zavihati rokave v obdobju, ko bodo ekipe krepile svoja jedra. Zlasti, če bodo želeli dejansko spet napasti vrh klubskega košarkarskega sveta.

Ko bodo odgovorni v klubu razmišljali o igralskem kadru, bo Dončićeva glava usmerjena proti Tokiu. Ob koncu junija bo namreč pomagal slovenski košarkarski reprezentanci do premierne uvrstitve na olimpijske igre. V Litvi bo Slovenija najprej igrala v skupini skupaj s Poljsko in Angolo. Najboljši ekipi se bosta uvrstili v polfinale, v katerem se bosta križali s skupino z gostiteljico Litvo, Južno Korejo in Venezuelo. Na olimpijske igre v Tokio bo s tega turnirja potovala le najboljša reprezentanca.

Ne spreglejte