Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
18. 9. 2020,
3.37

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,82

7

Natisni članek

Luka Dončić Luka Dončić Liga NBA Goran Dragić Goran Dragić Boston Celtics Miami Heat

Petek, 18. 9. 2020, 3.37

3 leta, 7 mesecev

LIGA NBA, 17. SEPTEMBER

Goran Dragić junak velike zmage Miamija

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,82

7

Goran Dragić | Goran Dragić hiti proti finalu lige NBA. | Foto Getty Images

Goran Dragić hiti proti finalu lige NBA.

Foto: Getty Images

Tretjo obletnico zlatega EuroBasketa 2017, na katerem je bil MVP, je Goran Dragić (25 točk, 3 skoki, 5 asistenc) zaznamoval z vrhunsko predstavo in prispeval ključni delež k še drugi zmagi (106:101) Miamija nad Bostonom v konferenčnem finalu (2:0).

Luka Dončić
Sportal Vsi bi upravljali e-Dončića. Kdo pa bo vodil pravega?

Pred natančno tremi leti ga je slavila Slovenija. Danes del nje zaradi njega ne spi oziroma spi občutno manj. A je vredno, slavi pa ga tudi Miami. Goran Dragić je bil namreč ob tretji obletnici naslova evropskega prvaka, ki jo je kronal še s priznanjem za najkoristnejšega igralca EuroBasketa, nesporni junak ob še deseti zmagi Miamija na enajsti tekmi letošnje končnice v "mehurčku" v Orlandu.

Vročica je tokrat Boston premagala z rezultatom 106:101 in je na pol poti (2:0) proti velikemu finalu lige NBA, izjemni Ljubljančan pa je v dobrih 34 minutah igre kot prvi strelec tekme dosegel 25 točk (met iz igre 10:19, za 3 točke 3:7, prosti meti 2:2) ter dodal tri skoke in pet asistenc. A bolj kot strelsko krono tekme velja izpostaviti prelomne koše v zadnjih minutah tekme. Dosegel je namreč kar sedem od zadnjih 11 točk Miamija.  

Boston že pri +17

Če v prvi četrtini kljub odlični predstavi Duncana Robinsona, ki je v tej fazi dosegel 12 točk, nobena ekipa ni vodila z več kot štirimi točkami naskoka, pa je Boston v nadaljevanju znal unovčiti odličen odstotek meta iz igre in tekmečevo nestabilnost. Že v 16. minuti je vodil z desetimi točkami naskoka (43:33), štiri minuti pozneje pa je prednost znašala že velikih 17 (41:58). Vlečni kot Keltov je bil Kemba Walker, svoje pa so dodali še Marcus Smart, Jayson Tatum in kot element presenečenja celo Enes Kenter. Pri Miamiju so ob obrambni nedoslednosti manjkali predvsem koši Jimmyja Butlerja.

28. zaporedna tekma v končnici z več kot desetimi točkami. | Foto: Getty Images 28. zaporedna tekma v končnici z več kot desetimi točkami. Foto: Getty Images Nora tretja četrtina

Butler sicer tudi v tretji četrtini ni bil v središču pozornosti, kar pa ob strelski eksploziji njegovih soigralcev niti ni bilo potrebno. Trener Erik Spoelstra je namreč našel pravi tempo menjav, predvsem pa pozornost preusmeril na Bostonove šibke točke. Predvsem na igro pod košem, kar je izkoristil junak prve tekme Bam Adebayo, ki se je razigral na obeh polovicah igrišča.

Svoje sta ob povsem ohlajenem Bostonu dodala še Dragić in Crowder, tako da je tri minute pred koncem tretje četrtine Miami po daljšem času prešel v vodstvo (72:71). Ko je Dragić atraktivno položil za vodstvo z rezultatom 84:77, pa je bil zaključni delni rezultat v četrtini neverjetnih 37:17.

Od zadnjih 11 točk Miamija jih je kar sedem prispeval Goran Dragić. | Foto: Getty Images Od zadnjih 11 točk Miamija jih je kar sedem prispeval Goran Dragić. Foto: Getty Images

Profesor Dragić

Da se Boston po stopljeni prednost in veliki igralski krizi ne bo kar tako predal, je bilo vidno že v prvem delu zadnje četrtine, ki ga je sicer zaznamovala raztrgana igra. Dobrih pet minut pred koncem je namreč Tatum z zabijanjem po delnem rezultatu 12:2 Kelte vrnil v vodstvo (91:89).

Tri minute pred koncem je bil rezultat nazadnje izenačen (95:95), nato pa je na sceno stopil zmaj iz Kosez. Najprej je zadel dva prosta meta, nato atraktivno trojko in za piko na i še en met iz igre. Čeprav je Brown poskušal vrniti udarec, pa je Miami z ekipno predstavo in Butlerjevo mirno roko na črti prostih metov preprečil dramatično končnico.

Še dve zmagi od finala, šest od naslova prvaka. | Foto: Getty Images Še dve zmagi od finala, šest od naslova prvaka. Foto: Getty Images

Gogi je bil s 25 točkami tudi prvi strelec tekme in Miamija. Štiri manj je ob desetih skokih prispeval motor preobrata v tretji četrtini Bam Adebayo, Butler se je ustavil pri 14. Nekoliko skromnejši  je bil tokrat prispevek Bostonovega zvezdnika Jaysona Tatuma. Dosegel je 21 točk. Toliko kot Jaylen Brown, medtem ko je bil prvi strelec poražene ekipe Kemba Walker (23).

Gogi v lovu na prvi finalni nastop

Medtem ko se bodo košarkarji LA Lakers in Denverja v noči na soboto prvič pomerili v letošnjem zahodnem konferenčnem finalu, pa bo tretje dejanje v seriji Miami - Boston na sporedu že v noči na nedeljo (2.30). Spomnimo, Gogi po Radoslavu Nesteroviću, Aleksandru Vujačiću in Benu Udrihu kot četrti Slovenec lovi nastop v velikem finalu lige NBA. Miami je bil sicer pred njegovim prihodom na Florido prvak v letih 2006, 2012 in 2013, udeleženec velikega finala pa še v letih 2011 in 2014. Po drugi strani ima Boston kot franšiza z najbolj šampionskim sijajem v svoji zgodovini kar 21 naslovov konferenčnega prvaka in tudi 17 naslovov prvaka lige. Nazadnje so bili Kelti prvaki leta 2008. Dve leti pozneje so bili nazadnje vladarji svoje konference, a zdi se, da tokrat zgodovina ne igra nobene vloge.

Liga NBA, finale vzhodne konference

Miami Heat : Boston Celtics 106:101 /2:0/
Dragić 25, Adebayo 21 (10 skokov); Walker 23, Tatum in Brown 21 

// - izid v zmagah, igrajo na štiri
Sportal Spomenik slovenske enotnosti, 3 leta pozneje
Sportal Novo poglavje pravljice Luke Dončića. Pristal je v najboljši peterki lige NBA.
Luka Dončić
Sportal Še drugič so prestavili nabor lige NBA
Goran Dragić
Sportal Hvalospevi izjemnemu Dragiću: Naša ekipa ga potrebuje
Goran Dragić
Sportal Fantastični Dragić še korak bližje velikemu finalu
Ne spreglejte