Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 9. 2020,
3.30

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,77

2

Natisni članek

Jimmy Butler Liga NBA Boston Celtics Miami Heat Goran Dragić Goran Dragić

Sreda, 16. 9. 2020, 3.30

3 leta, 7 mesecev

LIGA NBA, 15. SEPTEMBER

Fantastični Dragić še korak bližje velikemu finalu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,77

2

Goran Dragić | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Košarkarji Miamija so po odlični predstavi Gorana Dragića (29 točk, 7 skokov, 4 asistence), prelomnih koših Jimmyja Butlerja in blokadi leta Bama Adebaya v prvi tekmi finala vzhodne konference po podaljšku premagali Boston Celtics (117:114) ter storili prvega od potrebnih štirih korakov proti velikemu finalu lige NBA. Znana pa sta tudi že oba finalista zahodne konference, saj so košarkarji Denverja Vlatka Čančarja na odločilni sedmi tekmi porazili LA Clippers, v finalu pa jih že čakajo LA Lakers.

Kar 29 točk (met iz igre 11:19, za 3 točke 3:6, prosti metu 4:4), sedem skokov in štiri asistence je v skoraj 39 minutah na parketu dosegel prvi strelec Miamija Goran Dragić. Od prve trojke v zgodnji fazi tekme in vse do podaljška je Ljubljančan navduševal z barvito košarkarsko predstavo. Raznolike napadalne rešitve je plemenitil tako s skoki kot narekovanjem napadalnega ritma. "Grizel" je tudi v obrambi in za nameček trenerju svetoval, kdaj naj zahteva izziv s pregledom posnetka. To je bila najboljša individualna predstava kateregakoli slovenskega košarkarja v zgodovini nastopov v konferenčnih finalih.

A vse to bi bila slaba tolažba, če ne bi svoje strelske roke v zadnji četrtini naravnal vsestranski Tyler Herro (12 točk, 11 skokov, 9 asistenc), če ne bi napadalnega ritma ujel Jae Crowder (22 točk), če ne bi bremena nase prevzel Jimmy Butler (20 točk) in če ne bi s koši in predvsem blokado dve sekundi pred koncem "zmaja" iz Kosez podprl še Bam Adebayo (18 točk, 9 asistenc, 2 blokadi).

Na račun ekipne igre je tako Miami v deseti tekmi končnice dosegel še deveto zmago, predvsem pa pred Bostonom zdaj v konferenčnem finalu vodi z rezultatom 1:0. Pri poraženi ekipi, ki se v seriji seveda ne bo predala brez boja, je sicer izjemni Jayson Tatum ob 14 skokih dosegel 30 točk, 26 jih je prispeval Marcus Smart, 19 Kemba Walker, še dve manj pa Jaylen Brown.

Goran Dragić | Foto: Getty Images Foto: Getty Images Ko se ogreje Miami ...

A sprva ni kazalo na takšen razplet. Še preden se je košarkarjem Miamija uspelo ogreti na pravo delovno temperaturo, je namreč Boston ob hitri in kombinatorni igri, v kateri je imel glavno besedo Jayson Tatum, vodil z rezultatom 12:3 in malce pozneje celo s 24:11. Za konsolidacijo floridski vrst in prvi rezultatski zasuk je nato poskrbel prav Dragić, ki se je v dobri strelski predstavi podal v odločen lov. Po Ljubljančanovih štirinajstih točkah je Jimmy Butler na sredini druge četrtine s košem po prodoru poskrbel za prvo vodstvo Miamija (39:38).

Prva zvezdnika zasedbe trenerja Erik Spoelstra sta z napadalnimi ritmi okužila tudi soigralce, vseeno pa Mimi ni nikoli vodil z več kot petimi točkami naskoka. Zato pa je Boston, pri katerem se je razigral Marcus Smart, po mrtvem teku v precejšnjem delu tretje četrtine nato v zadnjih minutah te faze tekme pritisnil na plin in tako v zadnjih ducat minut rednega dela vstopil z otipljivo prednostjo (83:71).

Jimmy Butler | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Ko je na polovici zadnje četrtine poskočni center Bam Adebayo po Dragićevi asistenci silovito zabil, je bilo ob rezultatu 94:90 jasno, da se Miami podaja v zaključni lov. Ob nekaj dobrih obrambnih akcijah in vztrajni igri je Tyler Herro dvakrat zadel za tri točke, 22 sekund pred koncem pa je Dragićevo asistenco v trojko in ponovno vodstvo Miamija (106:105) pretopil Butler. Na drugi strani je nato Tatum izsilil podaljšek, medtem ko je met ob zvoku sirene zgrešil cilj.

Tudi v podaljšku se je drama zgostila v zadnje sekunde. 23 sekund pred koncem je Kemba Walker Boston popeljal v vodstvu (114:113), 11 sekund pozneje pa je Butler s košem iz igre in prostim metom Miami potisnil na prag zmage (116:114). Še drugič je podaljšek poskušal izsiliti Tatum, a mu je silovito zabijanje s čvrsto blokado preprečil Adebayo. Za nameček je na drugi strani zadel še prosti met, medtem ko je bil Tatumov zadnji projektil  ob zvoku sirene prekratek.

Goran Dragić
Sportal Mož, ki je odkril slovenski košarkarski biser

Kendrick Nunn | Foto: Getty Images Kendrick Nunn Foto: Getty Images Gogijeva soigralca v najboljših peterkah novincev

Dragić je še dvanajsto zaporedno tekmo začel v prvi peterki Miamija. Pred tem je na kar 55 (od 56) tekmah v igro vstopil kot adut s klopi, prvi dirigent vročičnega orkestra pa je bil Kendrick Nunn. In prav 25-letni Američan, ki se je do pogodbe dokopal po spodletelem poskusu na naboru lige, je bil izbran v prvo peterko novincev za sezono 2019/20. Med izbranci mu družbo delajo še prvi zvezdnik novega razreda novincev Zion Williamson, uradno najboljši novinec sezone Ja Morant (Memphis), njegov klubski soigralec Brandon Clarke in Eric Paschall (Golden State). Drugo peterko novincev pa tvorijo Tyler Herro (Miami), Terence Davis II (Toronto), Coby White (Chicago),  P. J. Washington ml. (Charlotte) in Rui Hachimura (Washington). 

Boston - Miami | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Kratka slovenska noč znova v petek

Boston ima sicer v svoji zgodovini kar 21 naslovov konferenčnega prvaka in tudi 17 naslovov prvaka lige. Nazadnje so bili Kelti prvaki leta 2008. Dve leti pozneje so bili nazadnje vladarji svoje konference. Bolj sveži so šampionski spomini Miamija. Ta je bil prvak v letih 2006, 2012 in 2013, udeleženec velikega finala pa še v letih 2011 in 2014. Vse pred prihodom Gorana Dragića, ki kot četrti Slovenec (po Radoslavu Nesteroviću, Benu Udrihu in Aleksandru Vujačiću) naskakuje veliki finale lige NBA. Drugo dejanje te najpomembnejše operacije na klubski ravni ga čaka v noči na petek (1.00), tretje pa dva dni pozneje (2.30).

Denver vstal iz pepela

Izjemno razburljivo pa je bilo tudi na zahodu, kjer je Denver brez Vlatka Čančarja na sedmi tekmi polfinala na krilih Jamala Murrayja in njegovih 40 točk izločil LA Clippers, ki so tako zapravili vodstvo s 3:1 v zmagah. V boju za vstopnico za veliki finale zdaj Nuggetse že čaka moštvo LA Lakers, Denver pa je tako preprečil losangeleški finale.

Sedma tekma za biti ali ne biti je bila odločena v drugem polčasu, ko so Clippersi strelsko povsem odpovedali. V drugem polčasu so zmogli le 33 točk, o poraznem strelskem večeru in granitni obrambi Denverja pa priča tudi podatek, da je prvi zvezdnik Clippersov Kawhi Leonard dosegel le 14 točk, največ, 20, jih je prispeval Montrezl Harrell. Na drugi strani sta neverjetni predstavi pokazala Jamal Murray, ki se je ustavil pri 40 točkah (9/13 za 2, 6/13 za 3, 4/4 prosti met), blestel pa je tudi Nikola Jokić, ki je 16 točkam dodal kar 22 skokov in 13 podaj.

LA Clippers so tako ostali brez tako želenega konferenčnega finala, že osmič v zgodovini kluba so pokleknili na eni izmed tekem, ki bi jih lahko pripeljala v konferenčni finale. "Zelo smo razočarani, na zadnjih treh tekmah smo imeli ogromno priložnosti, da bi serijo končali. Čestitati moram Denverju, ki se ni nikoli predal. Denver je igral ekipno, mi nismo in to se je videlo na parketu," je po porazu razočarano povedal trener poražene ekipe Doc Rivers.

Prva tekma finala zahodne konference med LA Lakers in Denverjem bo v noči na soboto (03.00).

Liga NBA, 15. september

Vzhodna konferenca, finale:

Boston Celtics : Miami Heat 114:117 /0:1/
Tatum 30 (14 skokov), Smart 26; Dragić 29,Crowder 22. Butler 20.

Zahodna konferenca, polfinale:

Los Angeles Clippers : Denver Nuggets 89:104 /3:4/
Harrell 20, Leonard 14, Beverley in Green po 11; Murray 40, Jokić 16 (22 skokov, 13 podaj), Grant in Harris po 14.

// - izid v zmagah, igrajo na štiri
Mike D'Antoni
Sportal D'Antoni in Houston Rockets vsak svojo pot
Denver Nuggets
Sportal Ni še konec: Denver vrnil udarec in izsilil sedmo tekmo
Goran Dragić
Sportal Dragićeve septembrske sanje: najboljše šele prihaja
Ne spreglejte