Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
16. 9. 2020,
21.47

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,42

6

Natisni članek

NBA Luka Dončić Luka Dončić

Sreda, 16. 9. 2020, 21.47

3 leta, 7 mesecev

Novo veliko priznanje za mladega slovenskega asa

Novo poglavje pravljice Luke Dončića. Pristal je v najboljši peterki lige NBA.

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,42

6

V ligi NBA so izbrali najboljšo peterko sezone 2019/20 in v njej mesto našli tudi za mladega slovenskega zvezdnika v vrstah Dallas Mavericks Luko Dončića. Čudežni deček svetovne košarke je tako v najeminentnejši košarkarski svetovni druščini pristal že v svoji drugi sezoni v najmočnejši košarkarski ligi na svetu.

Košarkarska pravljica mladega Luke Dončića se nadaljuje. | Foto: Getty Images Košarkarska pravljica mladega Luke Dončića se nadaljuje. Foto: Getty Images

Luka Dončić, ki je bil lani po prvi sezoni v ligi NBA izbran za novinca leta, nadaljuje nabiranje takšnih in drugačnih priznanj.

Potem ko je letos precej izboljšal že tako sijajne številke in se v rednem delu v 62 tekmah ustavil pri povprečju 28,8 točke (lani 21,2), 8,8 asistence (lani šest) in 9,4 skoka na tekmo (lani 7,8), je te številke še dodatno dvignil v svojem letošnjem prvem nastopu v končnici.

V njej je v šestih nastopih v povprečju dosegal natanko 31 točk, 9,2 skoka in 8,7 asistence na tekmo.

Mladi slovenski zvezdnik Dallas Mavericks se je v najboljši peterki znašel prvič. LeBron James je v njej že 16., kar je rekord. | Foto: Reuters Mladi slovenski zvezdnik Dallas Mavericks se je v najboljši peterki znašel prvič. LeBron James je v njej že 16., kar je rekord. Foto: Reuters

James je postal rekorder, Luka pa ...

Za kako pomembno priznanje gre, dokazuje druščina, v kateri se je znašel. Ob njem so namreč še LeBron James iz Los Angeles Lakers, ki je bil v najboljšo peterko izbran še 16., kar je nov rekord, lanskoletni najkoristnejši igralec lige Giannis Antetokounmpo iz Milwaukee Bucks, James Harden iz Houston Rockets in Athony Davis iz Los Angeles Lakers.

Dončić je postal prvi košarkar po sezoni 1998/199 in legendarnem dolgoletnem zvezdniku San Antonio Spurs Timu Duncanu, ki se je v najboljši peterki najmočnejše košarkarske lige na svetu znašel v eni izmed prvih dveh sezon v njej.

Postal je tudi šesti košarkar v zgodovini lige NBA, ki je mesto v najboljši peterki našel pred 22. letom starosti. Če bi se redni del sezone lige NBA končal 15. aprila, kot bi se morala začeti sprva, bi postal najmlajši v zgodovini lige, ki bi mu to uspelo.

Kaj vse bo še uspelo komaj 21-letnemu slovenskemu čudežnemu dečku? | Foto: Getty Images Kaj vse bo še uspelo komaj 21-letnemu slovenskemu čudežnemu dečku? Foto: Getty Images

Drugi Slovenec v izboru, ki ima korenine v letu 1946

Najboljše peterke v ligi NBA sicer izbirajo že od leta 1946, ko so sprva imenovali prvo in drugo peterko, od sezone 1988/89 pa so jima pridružili še tretjo peterko.

V drugi peterki so se letos znašli Kawhi Leonard (Los Angeles Clippers), Nikola Jokić (Denver Nuggets), Damian Lillard (Portland Trail Blazers), Chris Paul (Oklahoma City Thunder) in Pascal Siakam (Toronto Raptors).

V tretji peterki so pristali Jayson Tatum (Boston Celtics), Jimmy Butler (Miami Heat), Rudy Gobert (Utah Jazz), Ben Simmons (Philadelphia 76ers) in Russell Westbrook (Houston Rockets).

Dončić, ki je prvi Slovenec v najboljši peterki lige NBA, je v glasovanju prejel 416 od maksimalnih točk. Najmanj od petih košarkarjev, ki so se znašli v prvi peterki, in 44 več od Leonarda, ki je imel s 372 točkami največ točk v drugi peterki.

Goran Dragić, ki letos blesti z Miamijem in je na dobri poti, da se uvrsti v veliki finale, ni dobil niti enega glasu. Dragić je sicer prvi Slovenec, ki se je znašel v kateri izmed najboljših peterk lige NBA. Leta 2014, ko je zlati kapetan Slovenije z evropskega prvenstva 2017 prejel tudi nagrado za igralca, ki je najbolj napredoval, je bil izbran v tretjo peterko.

V prvotno objavljeni novici smo napačno zapisali, da je Luka Dončić prvi Slovenec v katerokoli od treh najboljših peterk lige NBA. Za napako se opravičujemo.

Sijajna bera Luke Dončića:

Luka Dončić | Foto: Reuters Foto: Reuters Lovorike:
- evropski prvak s Slovenijo (2017),
- evropski prvak z Realom (2018),
- trikrat španski državni prvak z Realom (2015, 2016, 2017),
- dvakrat španski pokalni prvak z Realom (2016, 2017).

Priznanja:
- slovenski športnik leta (2018),
- najboljša peterka lige NBA (2020),
- udeležba na NBA All-Star (2020),
- novinec leta v ligi NBA (2019),
- najboljša peterka evropskega prvenstva 2017,
- najkoristnejši igralec evrolige (2018),
- najkoristnejši igralec zaključnega turnirja evrolige (2018),
- dvakrat najboljši mladi igralec evrolige (2017, 2018),
- najkoristnejši igralec španske lige (2018),
- dvakratnajboljši mladi igralec španske lige (2017, 2018).

Ni kaj, število lovorik in priznanj, ob katerih bi bil ponosen vsak košarkarski veteran. Naj vas spomnimo, Dončić danes šteje natanko 21 let, šest mesecev in 19 dni …
Ne spreglejte