Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 1. 2019,
5.50

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,21

3

Natisni članek

NBA Luka Dončić Luka Dončić

Četrtek, 17. 1. 2019, 5.50

5 let, 3 mesece

Liga NBA, 16. januar

Šov Luke Dončića z napako, Curry v zgodovino #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,21

3

Luka Dončić | Luka Dončić je bil raznovrsten, vendar je moral priznati poraz. | Foto Reuters

Luka Dončić je bil raznovrsten, vendar je moral priznati poraz.

Foto: Reuters

Nova odlična predstava 19-letnega Luke Dončića v ligi NBA. Na tekmi proti San Antonio Spurs je bil z naskokom prvo ime, vendar to ni bilo dovolj za končni uspeh Dallas Mavericks proti ekipi Gregga Popovicha (101:105). Steph Curry se je ob zmagi Golden Stata zapisal v zgodovino. Kot prvemu mu je na treh zaporednih tekmah uspelo zadeti vsaj osem trojk. James Harden spet prek 50 točk, a je bil poražen.

Učinek Luke Dončića proti San Antonio Spurs: 25 točk, met za tri 3/9, met za dve 7/12, prosti meti 2/2, 8 skokov, 8 asistenc, 1 ukradena žoga, 2 izgubljeni žogi v 36 minutah.

Povprečje v tej sezoni: 20,3 točke točk, 6,7 skoka, 5,1 asistence, 1,1 ukradene žoge, 0,3 blokade, 3,2 izgubljene žoge v 32 minutah.

Dvoboj med Dallas Mavericks in San Antoniom je imel več obrazov. Ves prvi polčas je bil v znamenju moštva Luke Dončića. Največjo prednost so imeli Telički pri 47:28, a so začeli v tretji četrtini popuščati, v zadnji pa celo dovolili, da so gostje povedli za šest točk (96:90).

Slovenski košarkar je bil gonilna sila pri tem, da je Dallas izenačil na 96:96. Najprej je zadel dva koša, nato pa podal centru DeAndreju Jordanu za "alley-oop". Na žalost domačih navijačev je nato na sceno stopil nekdanji košarkar Olimpije Davis Bertans. Slabi dve minuti pred koncem je namreč zadel trojko in dal soigralcem krila, da so v zadnjem delu pobegnili in si priigrali zmago (105:101). Dallas je s porazom zdaj od mest, ki vodijo v končnico, oddaljen za štiri zmage.

Poglejte, kako je Luka proti Spurs zadeval trojke.

Dončić je ob koncu tekme poskušal z meti za tri točke, vendar je bil pri tem nenatančen. Njegov šov se je končal pri 25 točkah, s katerimi je bil prvi strelec dvoboja. A žal je imel ta šov napako, saj njegovemu moštvu ni uspelo preskočiti tekmeca. Dončiću ni veliko zmanjkalo niti do trojnega dvojčka, saj je v statistiko vpisal osem skokov in osem asistenc.

Je pa zato po zvezdniku lige NBA Stephu Curryju postal prvi novinec po letu 2010, ki je na petih zaporednih tekmah dosegel 25 točk ali več.

S svojimi potezami je navduševal občinstvo v Dallasu. Pri eni izmed teh je ušel DeMarju DeRozanu in silovito zabil žogo v koš ob prisotni velikana Pauja Gasola.

Med neverjetne akcije je treba uvrstiti tudi trojko v tretji četrtini pri rezultatu 64:59 za Dallas. Do konca napada je bilo še 0,8 sekunde, Luka pa je od daleč hladnokrvno zadel trojko. Spominjala je na tisto v reprezentančnem dresu na EuroBasketu proti Latviji, le da je takrat s praktično istega mesta zadel srečno od table. Tokrat je šlo bolj gladko.

Smith odhaja?

Govorice o odhodu Dennisa Smitha Jr. iz Dallasa so vse glasnejše. Ni še znano, kje naj bi 21-letni košarkar nadaljeval svojo pot, po poročanju portala Eurohoops pa naj bi se Dallas začel resno pogovarjati z Orlandom. Mavericks naj bi bili zainteresirani za prihod 28-letnega krilnega centra Nikole Vučevića in 26-letnega branilca Evana Fournierja, ki igra tudi na položaju krila.

Kot poročajo viri blizu Dallasa, med drugim tudi Mike Fisher, naj bi se v garderobi Dallasa vsi odlično razumeli, med Dončićem in Smithom naj ne bi bilo nobene napetosti. Po zadnjih Fisherjevih informacijah bi se prestop lahko zgodil že v prihodnjih 24 urah. Dennis se ni udeležil zadnjega treninga Dallasa, a naj bi bila razlog za to bolezen, zaradi katere je bil 191 centimetrov visoki košarkar odsoten tudi na zadnjih srečanjih Dallasa. A Smith se je popoldne družil z navijačem in z njim jedel kosilo.

Na to je glavni trener Rick Carlisle odgovoril: "Nič ne vem o tem. Eden izmed mojih trenerjev mi je rekel, da je bolan in da ne bo igral."

Curry spisal zgodovino

Prvaki Golden State Warriors so v zadnjem obdobju vroči. Tokrat so preskočili New Orleans Pelicans, izvrsten pa je bil spet Steph Curry. Za zmago s 147:140 je prispeval 41 točk, od tega je dosegel devet trojk.

Prav na tej tekmi pa se je s trojkami zapisal v zgodovino. Kot prvemu igralcu v ligi NBA mu je uspelo na treh zaporednih obračunih preseči mejo osmih trojk. Proti Dončićevi ekipi jih je 13. januarja dosegel 13, proti Denverju osem in zdaj še devet.

Kar sedem jih je dosegel v tretji četrtini, v kateri se je zaustavil pri 23 točkah. Pet jih je zadel v zadnjih treh minutah. V teh 12 minutah igre je bil preprosto nezaustavljiv.

Harden se je zaustavil pri 56 točkah

Prav posebna tekma je bila med Brooklyn Nets in Houston Rockets. Gledalci so lahko videli podaljšek in kar 287 točk. Na koncu so se zmage veselili Nets, ki niso imeli recepta, kako zaustaviti Jamesa Hardna. Zvezdnik Raket je spet presegel mejo 50 točk. Tokrat je parket zapuščal pri 56 točkah, a je treba dodati, da je trojke metal 5/19, za dve točki 11/15, proste mete pa 21/23.

Luka Dončić
Sportal Spremembe v Dallasu: dva para rok in ena žoga. Dobil jo bo Dončić.

Lestvici: 

Ne spreglejte