Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 9. 2020,
19.36

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,16

1

Natisni članek

Adam Yates Tadej Pogačar Tadej Pogačar Primož Roglič Primož Roglič Wout Van Aert Julian Alaphilippe Tour de France Tour de France Dirka po Franciji

Sreda, 2. 9. 2020, 19.36

1 leto, 9 mesecev

Po 5. etapi Dirke po Franciji

Zmago Rogličevih zasenčil zaplet z rumeno majico, Zasavec napredoval

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,16

1

Julian Alaphilippe | Francoski junak Julian Alaphilippe je po sodniški kazni in 20-sekundnem pribitku izgubil rumeno majico. | Foto Reuters

Francoski junak Julian Alaphilippe je po sodniški kazni in 20-sekundnem pribitku izgubil rumeno majico.

Foto: Reuters

Peta etapa letošnjega Toura je bila "dolga in zelo dolgočasna z nadvse nervoznim zaključkom", kot je dejal Francoz Julian Alaphilippe, ki pa se je po 183-kilometrski ravninski sredini preizkušnji nenačrtovano znašel v središču pozornosti. Zaradi kazni komisarjev, ki so mu prisodili 20 sekund časovnega pribitka, je namreč izgubil rumeno majico vodilnega na dirki, pa čeprav jo je varno pripeljal skozi cilj. Kazen si je prislužil s tem, ko je od spremljevalca iz ekipe Deceuninck-QuickStep okrepčilo vzel že znotraj zadnjih 20 kilometrov etape, kjer to ni bilo več dovoljeno. Etapne zmage se je sicer veselil moštveni kolega našega Primoža Rogliča, ta pa je zdaj v skupnem seštevku drugi.

"Kot kaže, sem vzel okrepčilo v neavtorizirani coni, to normalno prinese 20 sekund kazni in pomeni, da je v rumenem zdaj Yates. Tako pač je, nič ne moremo storiti," je v cilju francoski televiziji razlagal Julian Alaphilippe, ljubljenec francoskih ljubiteljev kolesarstva, ki je v skupnem seštevku zdrsnil na 16. mesto.

"Bila je dolga in zelo dolgočasna etapa z nadvse nervoznim zaključkom, poskušal sem ostati zbran in ubraniti rumeno majico, ob tem pa pomagati Samu (Bennettu, op. p.) do etapne zmage. Zdaj pa tole. Nič, jutri se moram pobrati, o tem pa ne bomo več govorili," je sklenil kapetan moštva Deceuninck-QuickStep.

"Nihče si ne želi priti do rumene majice na takšen način"

Kazen Francozu pomeni, da bo jutri rumeno majico vodilnega nosil Britanec Adam Yates, kapetan moštva Mitchelton-Scott, za katerega vozi tudi naš šprinterski as Luka Mezgec. Ta je bil danes šesti, vmešal se je v boj za etapno zmago, a je imel najmočnejše noge danes izjemni Belgijec Wout van Aert, klubski tovariš našega prvega zvezdnika Primoža Rogliča.

Mezgec: Malce smo se izgubljali v zadnjih kilometrih

"Etapa je potekala, kot smo pričakovali in načrtovali. Finale je bil težji, a daleč od tega, da bi bila etapa zahtevna. Moja ekipa je opravila odlično delo in me pripeljala do zadnjega kilometra, a smo se na žalost malce izgubljali v zadnjih kilometrih, zaradi česar sem izgubil veliko hitrosti in boljšo uvrstitev," je o zaključku za Radio Slovenija dejal 32-letni Mezgec. STA

Yates ni bil pretirano vesel nepričakovanega darila: "Mislim, da si nihče ne želi priti do rumene majice na takšen način. Jutri jo bom pač moral nositi, bo pa huda bitka. Nekaj bomo poskušali narediti, ampak mene bolj kot skupni seštevek zanima etapna zmaga."

Spet v "civilu". | Foto: Reuters Spet v "civilu". Foto: Reuters

"Mislim, da tako lahke etape še nisem odpeljal"

Van Aert je prišel do svoje druge etapne zmage na Touru, Roglič pa je po Alaphilippovem zdrsu napredoval na drugo mesto v skupnem seštevku. "Mislim, da tako lahke etape še nisem odpeljal, ker ni bilo bega, je bila tudi glavnina večji del dneva nadvse ležerna, v zadnji uri pa je bilo precej hektično zaradi vetra. V zadnjih kilometrih je šlo malo navkreber, kar mi ustreza, ekipi pa sem hvaležen, da mi je dala proste roke za današnji zaključek," je etapo ocenil zmagovalec.

Prav van Aert je včeraj Rogliču odlično pomagal do zmage na zahtevni gorski etapi, danes pa je imel še dovolj moči za svoj uspeh. "Imel sem dovolj časa za regeneracijo, tudi današnja etapa je bila večinoma zelo lahka. Sicer pa, če si v dobri formi, se tudi hitro regeneriraš," je povedal 25-letni Belgijec in dodal: "Svojo etapno zmago imam, zdaj bom še bolj zavzeto pomagal ekipi. Jutri bom spet pomočnik. A zelo vesel pomočnik. Naš vodja je pokazal, da je močan, in jutri je na sporedu pomembna etapa."

Wout Van Aert: Svojo etapno zmago imam, zdaj bom še bolj zavzeto pomagal ekipi. Jutri bom spet pomočnik. A zelo vesel pomočnik. Naš vodja je pokazal, da je močan, in jutri je na sporedu pomembna etapa. | Foto: Reuters Wout Van Aert: Svojo etapno zmago imam, zdaj bom še bolj zavzeto pomagal ekipi. Jutri bom spet pomočnik. A zelo vesel pomočnik. Naš vodja je pokazal, da je močan, in jutri je na sporedu pomembna etapa. Foto: Reuters

Jutri spet v klanec

Jutri bodo šprinterji spet trpeli, hribolazci pa tekmovali, a šele v zaključku 191-kilometrske šeste etape. Začela se bo v Le Teilu, 132 metrov nad morjem, prvi klanec pa bo kolesarje pričakal šele na 146. kilometru. Ta in naslednji bosta bolj kot ne ogrevalna, sam zaključni del etape pa bo vzpon na 1.351 metrov visoki Col de la Lusette (1. kategorije), pa nato še ciljni vzpon na Mont Aigoual, 1.560 metrov nad morjem.

Spet idealne razmere za drugega in tretjega dirkača letošnjega Toura, Rogliča in Tadeja Pogačarja (UAE Emirates).

Preberite še:

Wout van Aert
Sportal Rogličevi zmagujejo tudi v šprintih, Alaphilippe ostal brez rumene majice
Jan Polanc Primož Roglič Matej Mohorič
Sportal Končno: svetovno prvenstvo v cestnem kolesarstvu vendarle našlo prizorišče
Sportal Sreča v nesreči po dramatičnem padcu Belgijca na Touru #video
Egan Bernal
Sportal Poraženi Bernal razkril, kdaj se misli lotiti Rogliča
Ne spreglejte