Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 7. 2016,
19.54

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Natisni članek

Chris Froome Tour de France Tour de France Dirka po Franciji kolesarstvo Sportalov zakaj

Ponedeljek, 11. 7. 2016, 19.54

1 leto, 9 mesecev

Sportalov zakaj

Zakaj na Dirki po Franciji zmagovalcem delijo rumene majice in plišaste levčke?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Rumena majica (še posebej tista, ki jo podelijo na Elizejskih poljanah, zadnji postojanki francoskega Toura) in plišast levček, ki pripada zmagovalcu najprestižnejše kolesarske dirke na svetu Dirke po Franciji, sta sanje vsakega profesionalnega kolesarja. Rumeno majico so prvič podelili leta 1919, plišasto maskoto pa leta 1987. Zakaj so se odločili ravno zanju?

Kolesarji, ki dirkajo na tritedenski etapni dirki Tour de France, so preživeli prvi teden. Danes je pred njimi – med kolesarji so tudi štirje Slovenci: Luka Pibernik, Jan Polanc, Borut Božič in Kristjan Koren – prost dan.

Rumena majica za vodilnega v skupnem seštevku

Rumeno majico, ki jo obleče zmagovalec generalne razvrstitve, so v prejšnjih dneh oblekli že štirje kolesarji, med njimi tudi svetovni prvak Peter Sagan (Tinkoff), trenutno pa je na varnem pri dvakratnem zmagovalcu francoske pentlje Britancu Chrisu Froomu (Sky).

Tudi svetovni prvak Peter Sagan se je letos na francoskem Touru oblekel v rumeno. Tokrat sploh prvič. Na fotografiji ponosno pozira z mavrično majico svetovnega prvaka. | Foto: Tudi svetovni prvak Peter Sagan se je letos na francoskem Touru oblekel v rumeno. Tokrat sploh prvič. Na fotografiji ponosno pozira z mavrično majico svetovnega prvaka.

Zanimivo je, da so organizatorji prestižne dirke rumeno majico želeli vpeljati že leta 1913, a je belgijski kolesar Philippe Thys, ki mu je bila namenjena, ni želel obleči, saj naj bi po njegovem mnenju v rumeni opravi preveč izstopal, kar bi preostalim kolesarjem dalo dodaten zagon.

Chris Froome, dvakratni zmagovalec Dirke po Franciji, je lani na Instagramu objavil fotografijo sina Kellana in maskoto s Toura.

 

I might not be ready for @letourdefrance yet but Kellan certainly is! 💛 #TDF2016 #TDF

A photo posted by Chris Froome (@chrisfroome) on

Tako so jo prvič podelili leta 1919. Za rumeno barvo so se odločili zato, ker so bile strani revije glavnega sponzorja dirke (L'Auto, predhodnik L'Equipe) rumene barve. Kot prvemu kolesarju so rumeno majico nadeli Francozu Eugeneju Christopheju 19. julija 1919. Tudi Chris je ni želel nositi in se je tudi javno pritoževal, saj so se mu ljudje ob progi posmehovali, ko je kolesaril mimo. Imitirali so namreč kanarčke. Oglašali so se s "cri-cri", kar je po francosko otroško oponašanje ptiča. "Oh, rumena majica. A ni prelep naš kanarček?" je ena od žaljivk, ki jih je moral poslušati na celotni dirki. Naslednje leto so rumeno majico sprva umaknili, vrnili so jo šele po deveti etapi.

Rožnati Giro in rdeča Vuelta

Poleg francoskega Toura v svetu poklicnega kolesarstva obstajata še dve tritedenski etapni dirki. Italijanski Giro, kjer zmagovalec obleče rožnato majico, in španska Vuelta, kjer se zmagovalec okiti z rdečo. Rožnata barva izvira iz barve športnega časnika La Gazzetta dello Sport, kjer je vzniknila pobuda za nastanek dirke, prvič pa so jo podelili že leta 1913.

Edini od Slovencev, ki so že oblekli majico na kateri od treh tritedenskih etapnih dirk, je Jani Brajkovič. V letih 2006 in 2013 je v rdeči majici zmagovalca kolesaril v treh etapah. | Foto: Edini od Slovencev, ki so že oblekli majico na kateri od treh tritedenskih etapnih dirk, je Jani Brajkovič. V letih 2006 in 2013 je v rdeči majici zmagovalca kolesaril v treh etapah. Bolj pisano paleto majic so preizkušali na Vuelti. Zadnjih šest let zmagovalca oblečejo v rdečo, pred tem pa so podeljevali oranžne (leta 1935), bele (1941), leta 1942 je bila spet v modi oranžna, med letoma 1945 in 1950 pa bela z rdečo črto. Leta 1955 je imel najboljši kolesar na plečih enako barvo majice kot na Touru – rumeno. Z izjemo leta 1977, ko so se odločili za oranžno barvo, so do leta 1998 uporabljali rumeno majico. Do leta 2010 so se organizatorji nato držali zlate barve, zdaj pa je vse v znamenju rdeče barve, ki je tudi nosilna v španski zastavi.

Edini Slovenec, ki se lahko pohvali s tem, da je nosil eno od majic na prestižnih treh dirkah, je Jani Brajkovič, ki danes kolesari za ameriško ekipo UnitedHealthCare. V letih 2006 in 2013 je v njej na Vuelti kolesaril v treh etapah. Povsem blizu je bil tudi Primož Roglič (Lotto NL-Jumbo), ki je letos za stotinko sekunde oziroma 1,48 centimetra.

Plišaste levčke podeljujejo tudi na kolesarski dirki Kriterij Dauphine. Na fotografiji z njim pozira Oleg Tinkov, lastnik ruske ekipe Tinkoff, kjer kolesarita tudi Peter Sagan in Alberto Contador.  | Foto: Plišaste levčke podeljujejo tudi na kolesarski dirki Kriterij Dauphine. Na fotografiji z njim pozira Oleg Tinkov, lastnik ruske ekipe Tinkoff, kjer kolesarita tudi Peter Sagan in Alberto Contador.

Plišaste leve delijo na Touru, dirki Pariz–Nica in kriteriju Dauphine

Zgodba s podeljevanjem plišastega levčka, ki ga na Touru podeljujejo namesto pokala, delijo pa jih tudi na dirki Pariz–Nica in Kriteriju Dauphine, ki ju tako kot Tour odganizira A.S.O., ima precej krajšo zgodovino kot zgodba o rumeni majici.

Po poročanju francoskega športnega časnika L’Équipe jih podeljujejo šele od leta 1987, razlog zato pa je dejstvo, da je bil ravno lev maskota dolgoletnega pokrovitelja dirke, francoske banke Crédit Lyonnais, ki je sponzor Toura že vse od leta 1981.

Po nekaj letih se je pojavila pobuda, da plišaste maskote nadomestijo z ogromnimi pokali, še posebej zato ker lev že nekaj časa ni več simbol banke, a se je plišasta maskota obdržala.

Marko Džalo, športni terapevt pri ekipi Sky, z znamenito plišasto maskoto

 

I think we both need a shave 😝

A photo posted by Marko Dzalo (@marko_dzalo) on

Na Tour jih podelijo 45

Na Tour jih vsako leto pripeljejo 45. Vsak dan enega od njih podelijo zmagovalcu skupnega seštevka, preostale pa skrbno varujejo pred dolgoprstneži. Ker se je banka zavezala, da bo dirko sponzorirala najmanj do leta 2018, se bo lev do takrat prav gotovo ohranil.

Nekatere ekipe plišaste maskote, ki predstavljajo prestiž na dirki, rade postavijo h sprednji šipi avtobusa, v katerem se prevažajo kolesarji, in je tako javnosti še bolj na očeh, medtem ko jih pri ekipi Sky zamaskirajo in posadijo na sedež zmagovalca.

Lango bar v Kranju je julija povsem v barvah francoskega Toura. | Foto: Lango bar v Kranju je julija povsem v barvah francoskega Toura.

Froomove leve opremijo z rumeno čelado in očali

"Leva pri nas postavimo njegovemu lastniku na sedež v avtobusu. Opremimo ga z rumeno čelado in rumenimi očali, zgolj za zabavo in zato, da malce nasmejimo kolesarje, ki tako vsaj malo pozabijo na napetost dirke. Druge trofeje spravimo v kombi in jih v Parizu izročimo lastniku. Ta jih odpelje domov in razdeli. Največkrat med tiste iz ekipe, ki imajo otroke," nam je povedal Marko Džalo, športni terapevt pri ekipi Sky.

Tam sta na ogled tudi originalna rumena majica Chrisa Frooma, ki jo je podaril svojemu tesnemu prijatelju in maserju pri ekipi Sky, Davidu Rožmanu ...  | Foto: Tam sta na ogled tudi originalna rumena majica Chrisa Frooma, ki jo je podaril svojemu tesnemu prijatelju in maserju pri ekipi Sky, Davidu Rožmanu ...

Originalna plišasta igrača na ogled v Lango baru

... plišasta maskota s Toura, prav tako darilo Chrisa Frooma. | Foto: ... plišasta maskota s Toura, prav tako darilo Chrisa Frooma. Verjetno edini originalni levček z Dirke po Franciji je te dni na ogled v lokalu Lango bar v Šenčurju na Gorenjskem , ki je julija obarvan povsem kolesarsko.

V lokalu namreč že tretje leto zapored organizirajo skupen ogled kolesarskih etap, te pa pospremi z najrazličnejšimi dogodki, kot je pa primer petkova skupna kolesarska runda. Da je vse še bolj rumeno obarvano, skrbijo tudi natakarice, ki strežejo v rumenih majicah.

Levček je last družine Davida Rožmana, maserja, ki pri ekipi Sky skrbi predvsem za njihovega prvega moža, Frooma.

"Maskoto julija posodimo lokalu, preostalih 11 mesecev jo hranimo doma," nam je povedala Rožmanova žena Manja. V lokalu je na varnem v stekleni vitrini.

Tam je tudi rumena majica Chrisa Frooma, z avtogramom in pripisom: "Davidu, ne samo za njegovo trdo delo, ampak predvsem zato, ker mi je zvest prijatelj."

 

Ne spreglejte