Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 7. 2011,
14.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Dirka po Franciji

Petek, 8. 7. 2011, 14.23

8 let

Wiggins in Horner žrtvi sedme etape Toura

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Mark Cavendish je z zmago v 7. etapi dirke po Franciji dosegel že svojo drugo zmago na letošnji dirki. Borut Božič je zasedel 13. mesto. Hushovd v soboto verjetno zadnji dan v rumenem.

Takoj po štartu 218 kilometrov dolge etape so glavnini pobegnili Pablo Urtasun (Euskaltel-Euskadi), Mickael Delage, Gianni Meersman (oba Francaise des Jeux) in Sebastien Talabardon (Saur-Sojasun). Glavnina je ubežnikom dovolila, da so si prikolesarili sedem minut prednosti, preden so na čelu glavnine začeli tempo narekovati kolesarji ekipe Garmin-Cervelo. V nadaljevanju dirke so se jim na čelu pridružili tudi kolesarji ekipe HTC-HighRoad.

Tudi v tej etapi so se neprestano vrstili padci. Manj kot 40 kilometrov do cilja etape je hud padec doživel Bradley Wiggins. Član ekipe Sky je zaradi poškodbe rame ali ključnice predčasno končal z letošnjo dirko. Pred današnjo etapo je bil Wiggins uvrščen na 6. mesto v skupnem seštevku in je bil med favoriti za deseterico v skupnem seštevku dirke. Poleg njega je na tleh pristal tudi Christopher Horner, ki je lahko nadaljeval z etapo. Pri tem padcu se je glavnina prepolovila in v drugi skupini je ostalo kar nekaj kolesarjev, ki tam ne bi smeli biti.

V prvi skupini je bilo približno 70 kolesarjev. V ospredju so bili tudi vsi trije Slovenci. Dvanajst kilometrov do cilja je prva skupina ulovila ubežnike. Druga skupina, v kateri so bili Levi Leipheimer, Christopher Horner, Roman Kreuziger, Geraint Tomas, Edvald Boasson Hagen, Ryder Hesjedal, David Arroyo in še nekateri, je deset kilometrov do cilja za prvo skupino zaostajala že skoraj dve minuti. V zaključku etape so bili na čelu prve skupine kolesarji ekipe HTC-HighRoad. Marku Cavendishu so namreč želeli pripraviti čim boljši položaj za ciljni šprint. Poleg Wigginsa je odstopil tudi Tom Boonen. Zaradi poškodb, ki jih je dobil pri padcu, verjetno v soboto ne bo na štartu Christopherja Hornerja.

Cavendish, ki je svojo prvo etapno zmago na Touru dosegel leta 2008 ravno v mestu, kjer je bil cilj današnje etape, je zopet slavil zmago. To je že njegova 17. etapna zmaga na Touru v karieri in druga letošnja. Na drugem mestu je ciljno črto prečkal Alessandro Petacchi, na tretjem pa Andre Greipel. Borut Božič je etapo končal na 13., Grega Bole na 35. in Kristjan Koren na 63. mestu. Druga skupina je za zmagovalcem etape zaostala več kot tri minute.

Ne spreglejte