Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 4. 2018,
18.22

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Borut Božič Jan Tratnik

Sreda, 11. 4. 2018, 18.22

6 let

Tratnik končal na petem mestu, Božič pa v bolnišnici

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Tim Wellens | Foto Reuters

Foto: Reuters

Belgijski kolesar Tim Wellens je bil najmočnejši na 58. dirki za Barbantsko puščico, tradicionalnem uvodu v drugi del spomladanskih dirk, imenovanih ardenske klasike. Kolesar Lotto Soudal je do zmage prišel s samostojnim pobegom, ki ga je začel osem kilometrov pred ciljem 205 kilometrov dolge preizkušnje.

V osmih kilometrih si je prikolesaril nekaj več kot deset sekund prednosti pred zasledovalci, med katerimi je bil v sprintu najboljši lanski zmagovalec Italijan Sonny Colbrelli, moštveni kolega Boruta Božiča in Grege Boleta pri ekipi Bahrain Merida. Tretje mesto je zasedel še en Belgijec Tiesj Benoot.

Za Wellensa, ki je letos na dirki Pariz-Nica dobil seštevek po točkah, je to četrta letošnja zmaga, pred tem je bil najboljši v skupnem seštevku dirke po Andaluziji, kjer je tudi dobil eno etapo. Skupno ima 26-letni kolesar, ki je uspeh posvetil v nedeljo preminulemu rojaku Michaelu Goolaertsu, 20 zmag.

"Na ardenskih klasikah imaš štiri možnosti za zmago, izkoristil sem že prvo. Dirka sicer ni na tisti najvišji ravni, a je dirka v Belgiji in za ekipo Lotto-Soudala veliko pomeni. Zmagati je vedno težko, zato je jasno, da si po vsaki zmagi vesel. Po uspehu se v čast Michaela nisem hotel veseliti, on je bil danes v mislih vseh. Osebno ga sicer nisem poznal, kar pa na zmanjšuje tragedije in žalosti vseh nas," je po zmagi dejal Wellens.

Odlično formo je na dirki, ki ni veljala za točke svetovne serije, tako da so manjkali nekateri najboljši tekmovalci za enodnevne preizkušnje, potrdil Jan Tratnik. Na zaključnem vzponu na tlakovani cesti je bil Idrijčan, ki je opravljal vlogo kapetana ekipe CCC Polkowice, v ospredju, zasedel je peto mesto.

Jan Tratnik je bil najboljši Slovenec na petem mestu. | Foto: Sportida Jan Tratnik je bil najboljši Slovenec na petem mestu. Foto: Sportida

"Na začetku dirke sem se počutil bolj slabo, proti koncu pa vse bolje in bolje. V zadnjih krogih sem bil udeležen v skoraj vsakem pobegu ali napadu, zato sem bil zadnji krog že precej utrujen. Vseeno sem nekako dobil moči za zadnji sprint in sem super vesel s tem, kar mi je uspelo," je takoj po dirki svoj nastop komentiral Tratnik, ki je osvojil novih 85 točk za lestvico UCI. Naslednji njegov nastop bo naslednji teden na dirki po Hrvaški.

Vidna sta bila tudi Bole in Božič, oba sta bila "v službi" Colbrellija oziroma rezervne variante ekipe Bahrain Meride Enrica Gasparotta. Oba sta nadzorovala pobege tekmovalcev, Bole je kar nekaj časa držal ritem glavne skupine, za odmevnejši rezultat pa nista imela možnosti.

Na ženski dirki je zmagala Italijanka Marta Bastienelli pred Kanadčanko Leah Kirchmann in Nizozemsko legendo Marianne Vos, Eugenia Bujak je zasedla 14. mesto, v cilj 136,8 kilometra dolge proge je prišla v istem času kot zmagovalka. V tej skupini je bilo 28 tekmovalk, od kolesark slovenske profesionalne ekipe BTC City še Nizozemka Maaike Bogaard.

Mladi kolesarki ljubljanske ekipe Tanja Elsner in Urška Žigart sta zaostali pet minut in 38 sekund.

Božič po padcu v bolnišnici

Slovenski kolesar Borut Božič se je na dirki za Barbantsko puščico težje poškodoval. Po približno 100 kilometrov vožnje je Idrijčan padel, si zlomil desno ključnico, tako da so ga morali v spremstvu klubskega zdravnika odpeljati v bolnišnico v Leuven. Koliko časa bo tam ostal, ekipa Bahrain Meride zaenkrat ne more napovedati.

Zagotovo bo moral izpustiti naslednje ardenske klasike, dirke Amstel Gold Race, Valonska puščica in Liege-Bastogne-Liege.

Ne spreglejte