Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 7. 2018,
10.13

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,57

1

Natisni članek

Tour de France Tour de France Dirka po Franciji

Petek, 20. 7. 2018, 10.13

1 leto, 2 meseca

Navijaška evforija in (ne)kultura na vzponu na Alpe d'Huez dosegla vrhunec

Thomas pozval k dostojnem navijanju, Nibalija zaustavil trak fotoaparata?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,57

1

Tour alpe | Foto Reuters

Foto: Reuters

Včerajšnja 12. etapa na francoskem Touru je postregla z boji med najboljšimi hribolazci na svetu in terjala obilen davek med šprinterji, ki jim je več kot šest tisoč višinskih metrov predstavljalo prevelik zalogaj. Spektakel je bil znova paša za oči gledalcev, ki so poskrbeli za pravi šov. Nekateri so s svojim "navijanjem" kolesarje tudi ovirali, Chrisa Frooma so žalili in celo pljuvali nanj. Bližnje srečanje z navijačem oz. njegovim trakom za fotoaparat naj bi zakrivilo padec in posledično odstop Vincenza Nibalija. Primož Roglič je napredoval na izjemno 4. mesto v skupni razvrstitvi.

Kolesarji so včeraj v Alpah preživljali pravi pekel, gledalci pa dočakali šov, ki mu v svetu kolesarstva ni para. Na trasi 12. etape s ciljem na Alpe d'Huez se jih je po nekaterih podatkih zbralo več kot milijon.

Primož Roglič Tour 2018
Sportal Po veliki drami slavje rumenega Thomasa, Roglič spet junaško

In imeli so kaj videti. Boje na nož v prvih linijah in omagovanje v zadnjih vrstah, kjer so eden za drugim iz boja izpadali kolesarji, ki so specialisti za ravninske etape.

Ob trasi 12. etape Toura naj bi se zbralo več kot milijon navijačev. | Foto: Reuters Ob trasi 12. etape Toura naj bi se zbralo več kot milijon navijačev. Foto: Reuters

Predali so se tudi Nizozemec Dylan Groenewegen iz ekipe LottoNL-Jumbo, ki ima v žepu dve etapni zmagi z letošnjega Toura, Kolumbijec Fernando Gaviria (Quick Step), prav tako dvakratni etapni zmagovalec letošnje francoske pentlje, Nemca André Greipel (Lotto Soudal) in Rick Zabel iz ekipa Katjuša, zaradi padca pa se je s Toura predčasno poslovil tudi eden od favoritov za najvišja mesta, zmagovalec Toura iz leta 2014, Italijan Vincenzo Nibali.

Morski pes, kot mu pravijo, iz Mesine, je v gneči in slabi vidljivosti zaradi dimnih bomb ter bližnjem srečanju z nosilnim trakom fotoaparata enega od navijačev padel nekaj serpentin oziroma štiri kilometre pod vrhom. Uspelo se mu je dokaj hitro pobrati in osedlati kolo ter se v hudih bolečinah pripeljati v cilj, a je pozneje zaradi poškodbe vretenca (počeno ima 10. vretence) najavil svoje slovo z dirke.

150 slovenskih navijačev pripravilo slovenski ovinek

Tako se je na njegovo 4. mesto v skupni razvrstitvi z dvema minutama in 46 sekundami zaostanka za rumeno majico povzpel slovenski kolesarski as Primož Roglič (včeraj odličen šesti), ki je imel ob progi številčno in bučno slovensko podporo.

Primož Roglič je bil znova povsem enakovreden tekmecem. V cilj etape je pripeljal kot šesti, v skupni razvrstitvi pa je po odstopu Nibalija napredoval na visoko 4. mesto. | Foto: Twitter/LottoNL-Jumbo Primož Roglič je bil znova povsem enakovreden tekmecem. V cilj etape je pripeljal kot šesti, v skupni razvrstitvi pa je po odstopu Nibalija napredoval na visoko 4. mesto. Foto: Twitter/LottoNL-Jumbo

Na 4. serpentini pod vrhom se je zbralo okrog 150 slovenskih navijačev, ki so s slovenskimi zastavami in motivacijskimi napisi na asfaltu pripravili tako imenovani slovenski ovinek. Med navijači je bil tudi nekdanji biatlonec Tomas Globočnik, pesti pa sta stiskala tudi Lora Klinc, dekle Primoža Rogliča, in njegov nekdanji ekipni kolega pri kolesarskem klubu Adria Mobil Klemen Štimulak, ki je v Francijo odpotoval s skupino ljubiteljev kolesarstva. Navijaški utrip so posneli in objavili na Facebook profilu natekmi.si.

Tour alpe | Foto: Reuters Foto: Reuters

Tour alpe | Foto: Reuters Foto: Reuters

Največja norija je bila, kot je to že tradicija, na sedmem ovinku, ki je rezerviran za nizozemske navijače. Prav nizozemski kolesarji imajo do zdaj največ zmag na Alpe d'Huez. Geraint Thomas iz ekipe Sky je včeraj poskrbel za prvo britansko in ubranil pravico do nošenja rumene majice vodilnega v skupni razvrstitvi.

Etapo je zaznamoval drzen pobeg Rogličevega ekipnega kolega Stevena Kruijswijka, ki so ga zasledovalci ujeli šele dobre tri kilometre pred ciljem, po 70 peklenskih kilometrih bega, žal pa tudi nedostojno vedenje nekaterih navijačev. Njihovega vedenja se je v cioju dotaknil tudi nosilec rumene majice Thomas.

"Lahko nas zmerjate, samo ne dotikajte s enas in je pljuvajte po nas. Pustite nam dirkati." | Foto: Reuters "Lahko nas zmerjate, samo ne dotikajte s enas in je pljuvajte po nas. Pustite nam dirkati." Foto: Reuters

Thomas navijačem: Ne pljuvajte na nas!

"Ne moti me, če ljudje ne marajo naše ekipe. Naj počnejo, kar želijo, samo naj ne ovirajo dirke. Ne dotikajte se kolesarjev in ne pljuvajte na nas. Imejte vsaj malo dostojanstva. Izražajte svoje mnenje z glasom, zmerjajte nas, pustite pa nam dirkati," je nosilec rumene majice nagovoril navijače, kjer je letos še več protifroomovskega razpoloženja kot prejšnja leta.

Danes kolesarje čaka lažja, ravninska, 170 kilometrov dolga etapa od mesta Bourg d'Oisans do Valenceja, ki ponuja dva vzpona, enega tretje in enega četrte kategorije. Kolesarska karavana se bo s štarta pognala ob 13.35, cilj pa naj bi dosegli okrog 17.30.

Ne spreglejte