Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 5. 2013,
17.49

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Luka Mezgec Giro

Četrtek, 16. 5. 2013, 17.49

8 let, 1 mesec

VIDEO: Mezgec spet tretji: Uspelo mi je potegniti zadnje atome moči

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Britanec Mark Cavendish je zmagal tudi 13. etapo letošnje kolesarske dirke po Italiji. Znova je 3. mesto v ciljnem šprintu zasedel Slovenec Luka Mezgec. Brez sprememb v skupnem seštevku.

Pred kolesarji je bila najdaljša etapa letošnje dirke, ki je bila dolga 254 kilometrov. Že na osemnajstem kilometru je pričelo deževati in vse je kazalo na to, da bo kolesarje zopet pral dež. A dobro uro zatem se je zjasnilo in kolesarje je pozdravilo sonce, ki jih je spremljalo vse do cilja etape. Na dvajsetem kilometru je glavnina dovolila pobeg trem kolesarjem. Nekaj kilometrov kasneje je bila v begu že skupina, v kateri je bilo 7 kolesarjev. Danilo Hondo (RadioShack-Leopard), Giairo Ermeti (Androni Giocattoli-Venezuela), Rafael Andriato (Vini Fantini-Selle Italia), Pablo Lastras (Movistar), Tobias Ludvigsson (Argos-Shimano), Nicola Boem (Bardiani Valvole-CSF Inox) in Lars Ytting Bak (Lotto- Belisol) je bila sedmerica, ki si je hitro prikolesarila 13 minut prednosti pred glavnino. Do cilja je bilo še 140 kilometrov, ko se je glavnina organizirala in pričela lov za ubežniki. Prednost se je pričela manjšati in je 60 kilometrov do cilja znašala le še dve minuti. Na čelu glavnine so bili kolesarji ekip Omega Pharma-Quick Step in Orica-GreenEdge. Deset kilometrov kasneje je prednost ubežnikov znašala le še minuto in 15 sekund. Sledil je vzpon na edini kategorizirani klanec v etapi, ki je bil kategoriziran kot klanec tretje kategorije. Vzpon imenovan Tre Cuni je bil dolg skoraj 11 kilometrov. Kmalu po pričetku vzpona so od ubežnikov v ospredju ostali le še Lastras, Ytting Bak in Boem. Italijan je dolgo časa sam narekoval tempo na čelu. Na čelu glavnine so bili kolesarji ekipe Vini Fantini-Selle Italia, ki so narekovali peklenski tempo. Trojica ubežnikov je gorski cilj prečkala z manj kot pol minute prednosti pred glavnino, v kateri so bili še vsi trije Slovenci. Na koncu spusta, 30 kilometrov do cilja, so imeli ubežniki 20 sekund prednosti pred glavnino, ki je nato dovolila, da se je prednost ubežnikov nekoliko povečala.

V zaključku etape je bil na sporedu še slaba dva kilometra dolg vzpon, od vrha katerega je bilo do cilja še slabih 7 kilometrov. Tudi preko slednjega je skoraj vsa glavnine prikolesarila skupaj. Sicer je nekaj kolesarjev pobegnilo, a niso imeli nikakršnih možnosti, da bi ciljno črto prečkali pred glavnino. V zadnjih dveh kilometrih je bil Luka Mezgec vseskozi tik za Cavendishem, ki je Mezgeca dobesedno najbolj varno pripeljal do ciljnega šprinta. V slednjem je Cavendish osvojil svojo četrto zmago na letošnji dirki. Drugi je bil Italijan Giacomo Nizzolo, medtem ko je bil Luka Mezgec tretji. "Zelo sem vesel novih stopničk. V zaključku etape sem imel kar nekaj težav, saj še nikoli nisem dirkal tako dolge etape. A ko sem videl, da je težko tudi ostalim, sem uspel tudi sam potegniti še zadnje atome moči iz sebe. V zadnjih dveh kilometrih sem sledil le Cavendishu in lahko v živo spoznal kakšen mojster je. Tekmece dobesedno odbija stran od sebe kot keglje. Škoda, da me je prehitel Nizzolo, a tudi tretje mesto ni slab rezultat," je za Sportal po novem uspehu dejal Mezgec. "To je to. Sedaj me čaka boj za preživetje v gorskih etapah," je za Sportal zaključil Mezgec. Če izvzamemo dejstvo, da sta pred pričetkom etape odstopila Wiggins in Hesjedal, ni prišlo do sprememb v skupnem seštevku dirke med najboljšimi. Nibali ostaja odet v roza majico vodilnega tudi v sobotni 14. etapi v kateri bo znova na sporedu ciljni vzpon.

Ne spreglejte