Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 9. 2012,
7.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Matej Mohorič Matej Mohorič

Ponedeljek, 24. 9. 2012, 7.56

8 let

Tudi Slovenci imamo svetovnega prvaka s cestne preizkušnje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
S cestno dirko članov je padel zastor 79. svetovnega prvenstva v cestnem kolesarstvu. Mladinec Matej Mohorič je vsekakor prvi zvezdnik slovenske reprezentance.

Mohorič, ki je bil povsem blizu, da na prvenstvu osvoji dvojno krono, je tako po letu 2004 drugi Slovenec, ki si je nadel mavrično majico na svetovnem prvenstvu v cestnem kolesarstvu. Tistega leta je Jani Brajkovič osvojil naslov svetovnega prvaka v kronometru pri mlajših članih. Mohorič je na kronometru za sedem sekund zaostal za zlatom, medtem ko je na cestni dirki suvereno osvojil naslov prvaka. Je prvi Slovenec, ki je na cestni dirki ugnal vso konkurenco. Do zdaj sta v tej kategoriji medaljo na cestni dirki osvojila Bogdan Fink (1990) in Simon Špilak (2004). Oba sta bila tretja. Veseli dejstvo, da je Mohorič do naslova prvaka na cestni dirki prišel na podoben način kot Belgijec Philippe Gilbert in Nizozemka Marianne Vos. Vsi trije so tekmecem pobegnili v zadnjih dveh kilometrih in pol cestne preizkušnje. Če bo nadaljnji razvoj Mohoriča potekal po pričakovanjih, bo Slovenija kmalu imela najbolj kompletnega kolesarja do zdaj.

Od mlajših članov Štimulaka in Džamastagiča nihče ni pričakoval visoke uvrstitve na kronometru. So pa vsekakor s 5. mestom najmlajšega Luke Pibernika, ki je bil lani še mladinec, več kot presenetili. S tem so tudi izenačili do zdaj najboljšo slovensko uvrstitev na cestni dirki v tej kategoriji, ki sta jo imela v lasti Matej Mugerli (2005) in Andrej Hauptman (1997). Velik korak naprej so storile članice ženske reprezentance. Petnajsto mesto mladinke Urške Kalan je več kot spodbudno, saj dekle resno trenira šele dobro leto in pol. Tudi Tjaša Rutar je solidno odpeljala kronometer, Petra Zrimšek pa cestno dirko. Vsekakor smo z njihovim napredkom lahko zadovoljni, saj pogoji, v katerih delajo, niso niti približno taki, kot jih imajo pripadnice največjih kolesarskih nacij. V članski kategoriji je odlično z ekipnim kronometrom opravil Kristijan Koren, ki je z ekipo Liquigas-Cannondale osvojil 4. mesto. Tudi premierni nastop v posamičnem kronometru na svetovnem prvenstvu je opravil nad pričakovanji. Jani Brajkovič je očitno na prvenstvo prišel z veliko željo po dokazovanju, a fizično ni bil sposoben tega narediti. Tudi preostala peterica reprezentantov je na prvenstvo prišla z namenom, da čim bolj pripomorejo k dobremu dosežku enega od njih. Tokrat so bili žal prekratki in dejstvo je, da tokrat nismo imeli kolesarja, ki bi bil dovolj dober za konec dirke. Tudi nastop kolesarjev ekipe Adria Mobil na premierni ekipni vožnji na čas najboljših kolesarskih ekip je minil po pričakovanjih.

Vsekakor so slovenski kolesarji in kolesarke na preteklem prvenstvu igrali vidno vlogo v prav vseh tekmovalnih kategorijah. Že letos lahko podpišemo, če nam kdo ponudi, da na prihodnjem prvenstvu v Italiji v Firencah osvojimo približno enake rezultate kot letos. Vsi ti uspehi so razlog, da za slovenske kolesarje, ki so v svetu cenjeni kot korektni in zvesti, prihaja vse več ponudb iz tujine. Mladinca Mohoriča bi rade že zdaj v svojih vrstah imele številne najboljše ekipe. Poleg tega se obeta, da bo v prihodnji sezoni največ Slovencev do zdaj nastopalo za ekipe z licenco Pro Team. To pomeni, da bomo številčnejše zastopani in hkrati še bolj konkurenčni na dirkah svetovnega koledarja. Vse to je razlog, da že zdaj lahko z veseljem in nestrpnostjo pričakujemo prihodnjo sezono.

Ne spreglejte