Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 6. 2023,
12.50

Osveženo pred

10 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,33

Natisni članek

Bahrain Victorious Dirka po Švici kolesarstvo Gino Mäder smrt

Petek, 16. 6. 2023, 12.50

10 mesecev, 2 tedna

Gino Mäder (1997-2023)

Tragedija: za posledicami nesreče na dirki po Švici umrl Gino Mäder

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,33
Gino Mäder | Švicarski kolesar Gino Mäder, ki je včeraj grdo padel na spustu pete etape Dirke po Švici, je v bolnišnici v Churu danes dopoldne izgubil bitko za življenje. | Foto Guliverimage/Imago Sports

Švicarski kolesar Gino Mäder, ki je včeraj grdo padel na spustu pete etape Dirke po Švici, je v bolnišnici v Churu danes dopoldne izgubil bitko za življenje.

Foto: Guliverimage/Imago Sports

Iz Švice prihaja tragična novica. Za posledicami poškodb v hudem padcu na spustu v četrtkovi etapi dirke po Švici je umrl 26-letni švicarski kolesar Gino Mäder, so potrdili v njegovi ekipi Bahrain-Victorious. Vodstvo dirke se je po tragični novici, ki je pretresla kolesarski svet, odločilo za nevtralizacijo današnje šeste etape, ki so jo morali že prej skrajšati zaradi zemeljskega plazu. Kolesarji bodo zdaj v čast pokojnemu kolegu odpeljali le zadnjih 30 kilometrov trase.

Novico o tragični smrti so potrdili pri ekipi Bahrain-Victorious, kjer so se pokojnemu kolesarju, ki je bil star komaj 26 let, poklonili v čustveni izjavi. "Gino, hvala ti za svetlobo, za veselje, in za smeh, ki si nam ga prinesel. Pogrešali te bomo kot kolesarja in kot človeka," so zapisali na družbenih omrežjih. 

Ob tragediji se je odzval tudi Milan Eržen, športni direktor ekipe Bahrain Victorious. "Potrti smo zaradi smrti našega izjemnega kolesarja Gina Mäderja. Njegova nadarjenost ter predanost in strast do kolesarstva so bili navdih za vse nas. Gino ni bil le izjemno nadarjen kolesar, ampak tudi odlična oseba. Njegovi družini in bližnjim izrekamo naše globoko sožalje. Bahrain Victorious bo na vsaki dirki nastopal v spomin nanj, ki bo vedno ostal del naše ekipe.

Nesreča se je včeraj zgodila ob visoki hitrosti na spustu do cilja v La Puntu, kjer je Gino Mäder padel v prepad, pristal v vodi, zdravniki pa so ga morali oživljati, so organizatorji zapisali v zdravniškem poročilu. Po informacijah organizatorjev je bil zdravnik na kraju nesreče v roku dveh minut. Mäder je ob prihodu zdravnikov nepremično ležal v vodi, so zapisali v zdravniškem poročilu. Nemudoma so ga začeli oživljati in ga nato s helikopterjem odpeljali v bolnišnico v Churu, kjer je danes dopoldne izgubil bitko za življenje.

Pri padcu se je poškodoval tudi Američan Magnus Sheffield (Ineos Grenadiers), ki pa jo je k sreči odnesel "zgolj" s pretresom možganov in odrgninami. 

Po koncu etape so se glede varnosti oglasili nekateri kolesarji, še posebej kritičen je bil Belgijec Remco Evenepoel (Soudal-Quick Step). Vodstvo dirke se je po novici o smrti 26-letnega Mäderja odločilo za nevtralizacijo današnje šeste etape, ki so jo morali že tako sprva skrajšati zaradi plazu. Ta je zasul cesto in onemogočil start iz La Punta. Zdaj bodo kolesarji v čast Mädru vozili le zadnjih 30 km proti Oberwil-Lieliju.

V soboto bo na sporedu razgibana etapa od Tübacha do Weinfeldna (183,5 km), v nedeljo pa še zaključni kronometer od St. Gallna do Abtwila (25,7 km).

Mäder je bil moštveni kolega slovenskih kolesarjev Matevža Govekarja in Mateja Mohoriča, ki te dni nastopa na dirki Po Sloveniji. Profesionalno kariero je začel leta 2019, ko je podpisal pogodbo z ekipo Dimension Data, leta 2021 pa se je pridružil ekipi Bahrain-Victorious. Med njegove največje rezultatske uspehe sodijo etapne zmage na Dirki po Italiji, Dirki po Švici in Romandiji, bela majica za najboljšega mladega kolesarji na Vuelti 2021 in peto mesto v skupnem seštevku Dirke po Španiji leta 2021. Leta 2018 je na dirki Tou de l'Avenir, dirki prihodnosti, kjer je zmagal Tadej Pogačar, osvojil 3. mesto.

Eden najvidnejših dogodkov v karieri mladega Švicarja je bil povezan s Primožem Rogličem. Mader je na dirki Pariz-Nica leta 2021 vodil do tik pred ciljno črto sedme etape, na kar ga je v zadnjih metrih ugnal Roglič. Mäder, ki je bil do takrat v dolgem begu, je bil po etapi sicer nejevoljen, a priznal, da je to del dirkanja in boja za rumeno majico, ki je potekal v ozadju.

Sožalja prihajajo iz vseh koncev kolesarskega sveta:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Michael Matthews (@bling90)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Damiano Caruso (@damiacar)

Preberite še:

Po Sloveniji 2023, 3. etapa
Sportal Noro, Groenewegen se je izgubil v krožišču, Mezgec za las poražen v sprintu #video
Gino Mäder
Sportal Kolesarja Bahraina po padcu oživljali. "Nepremično je ležal v vodi."

 

Ne spreglejte