Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
9. 2. 2014,
18.26

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Blaž Jarc Marko Kump

Nedelja, 9. 2. 2014, 18.26

8 let

Terpstra prvi vodilni na dirki po Katarju, Jarc in Kump blizu najboljšim

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nizozemec Niki Terpstra je zmagovalec 1. etape in prvi vodilni v skupnem seštevku 13. kolesarske dirke po Katarju (2.HC). Slovenca Blaž Jarc in Marko Kump sta končala na 57. in 61. mestu v etapi.

Na šestdnevni dirki, ki se bo končala v petek, nastopajo kolesarji 19 ekip. Od tega jih ima 13 licenco WorldTour in pet profesionalno kontinentalno licenco. Na dirki nastopajo tudi kolesarji ekipe Sky Dive Dubai, ki ima kontinentalno licenco. Tudi letos (tako kot lani) na dirki nastopa pet Slovencev. Vedno jo kroji veter in tudi današnja, 135 kilometrov dolga prva etapa ni bila izjema. Glavnina se je večkrat razbila na več manjših skupin. Ob koncu, 30 kilometrov do cilja, je uspelo pobegniti Nikiju Terpstri, Guillaumu Van Kiersbulcku (oba Omega Pharma-Quick Step), Michaelu Scharu (BMC Racing), Jurgenu Roelandtsu (Lotto-Belisol) in Martinu Elmigerju (IAM Cycling).

Ubežna peterica je imela 10 kilometrov do cilja le še 15 sekund prednosti pred glavnino, na čelu katere so bili kolesarji ekip Belkin, Orica-GreenEdge in Sky. Prednost ubežnikov se ni zmanjševala, ampak je še nekoliko narasla. Sedem kilometrov do cilja je znašala 20 sekund, kilometer pozneje pa že pol minute. A glavnina je nato le močneje pritisnila na pedala, medtem ko se je med ubežniki pričel odvijati boj za etapno zmago. Največ moči je v nogah imel 29 letni Niki Terpstra, ki je slavil etapno zmago in oblekel majico vodilnega v skupnem seštevku. Na 2. in 3. mestu sta etapo končala Jurgen Roelandts in aktualni švicarski prvak Michael Schar.

Šprint glavnine za 6. mesto, ki je zaostala sedem sekund, je dobil Belgijec Tom Boonen, ta je doslej na tej dirki zmagal največkrat. Član ekipe Omega Pharma-Quick Step je kar štirikrat zmagal v skupnem seštevku dirke in slavil vsega skupaj 20 etapnih zmag. Dolgo časa sta bila v prvi skupini tudi Slovenca Blaž Jarc in Marko Kump, ki sta ob koncu vseeno nekoliko zaostala. Borut Božič in Kristjan Koren sta si prikolesarila 10 minut zaostanka. Tudi Aldu Inu Ilešiču, ki je bil pred desetimi dnevi še zelo bolan (angina), je uspelo končati etapo in bo tudi lahko nadaljeval dirko.

Ne spreglejte