Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 4. 2017,
10.20

Osveženo pred

7 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Tanja Žakelj gorsko kolesarstvo

Četrtek, 6. 4. 2017, 10.20

7 let

Najboljša slovenska gorska kolesarka pred novo sezono

Tanja Žakelj spet upa na boj z najboljšimi gorskimi kolesarkami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Tanja Žakelj | Foto Stanko Gruden, STA

Foto: Stanko Gruden, STA

Za Tanjo Žakelj so v sezoni 2017 tri dirke v gorskokolesarskem olimpijskem krosu, a pravi preizkusi jo čakajo čez dober mesec, ko bo na Češkem prvi svetovni pokal. Dirke na tej ravni članici Unior Tools Teama predstavljajo največji izziv, a na stran zato ne postavlja drugih dirk. Bolj sproščena in s strastjo do dirkanja želi spet mešati štrene pri vrhu.

"Sem kar zelo zadovoljna z zimo, drugače je potekala kot v zadnjih letih. Tri tedne sem bila na pripravah na Tenerifu. Letos je bil boljši koncept, boljša izvedba. Sem solidno pripravljena in v zelo visokem, dober ritmu treninga. To želim nadaljevati, optimistično gledam na 'prave dirke', na svetovni pokal," se je proti zimi ozrla Žakljeva, ki je v tej sezoni nastopila na treh dirkah, v Milanu je bila peta, v Langenloisu osma in v Premanturi prva.

Njen cilj: ohraniti strast do dirkanja

Do 20. maja, ko bo na Češkem prva dirka svetovnega pokala, bo Žakljeva dirkala skoraj vsak konec tedna. "Čim bolj želim izkoristiti čas za priprave. Konkurenca ne bo počivala, dekleta bodo skušala biti še boljša. Ne smem le dohiteti njihove ravni, ampak priti še višje. Ohranila sem občutke s konca lanske sezone, ko mi je bilo super dirkati v ospredju. To je moj cilj, tega si želim: imeti strast do dirkanja," pravi nekdanja zmagovalka svetovnega pokala.

V sezoni 2013, ko je osvojila pokal, je prvo zmago v krosu Sloveniji in sebi v članski konkurenci prikolesarila prav v Novem mestu, kjer bo letos uvod v poolimpijsko sezono. "Seveda imam lepe spomine na tisto dirko, skušala jih bom obrniti v motivacijo. Potem pa moram slediti svojemu ritmu v dneh pred tekmo. Upati moram na čim boljši dan, dobre noge," je nekoliko skrivnostna Žakljeva.

Brez napovedi

Konkretno o ciljih v sezoni noče govoriti, a jasno je, da nekdanjo svetovno prvakinjo med mladinkami in mlajšimi članicami zanimajo mesta na vrhu ali tik pod njim. "V osnovi ne maram napovedovati, skušala se bom sprostiti ter pozabiti dobre in slabe rezultate. Na štart želim iti s čim bolj svežo glavo. Prva tekma svetovnega pokala je nervozna, nobena ne ve, kam spada, vse z vsega sveta smo spet na kupu."

"Počutiti se moram sproščeno, verjeti moram vase, v svoje delo, ne samo svoje, ampak tudi ekipe in trenerja. Zaupati moram in se prepustiti dogajanju. Všeč mi je, ker imamo dva nova člana, v ekipi je s tem sveža energija. Čas pred svetovnimi pokali je zame poseben čas, nisem tam zgolj in samo zaradi dirke, čeprav je to napisano dejstvo. Celotno dogajanje je v tistih dneh posebno. Če se dobro počutim, lahko iz sebe iztisnem maksimum," recept za uspeh vidi 28-letna gorska kolesarka.

Odkar ima zaradi dopinške nepravilnosti prepoved nastopanja Blaža Klemenčič, je Žakljeva prvo orožje slovenske reprezentance na mednarodnih tekmovanjih. Tudi letos bo tako, julija jo čaka EP v Turčiji, septembra SP v Avstraliji. "Zelo rada zastopam barve ekipe in reprezentance. Pričakovanja imam vedno enaka. Na vsaki dirki se maksimalno potrudim. Enačim dirke za svetovni pokal ter za EP in SP. Imam res lepe uspehe z EP, na SP sem bila zelo blizu v članski konkurenci, ampak še nikoli nisem posegla po kolajnah. Upam, da se mi ta cilj uresniči," so želje Žakljeve.

Ne spreglejte