Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 6. 2021,
17.09

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,11

2

Natisni članek

Tour of Slovenia Egan Bernal Primož Roglič Primož Roglič Tadej Pogačar Tadej Pogačar Po Sloveniji

Četrtek, 3. 6. 2021, 17.09

2 leti, 10 mesecev

TOP 10

Take časti na dirki Po Sloveniji še niso imeli

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,11

2

Dirka Po Sloveniji | Kolesarska dirka Po Sloveniji vedno pritegne zveneča kolesarska imena. Letos bo prvi favorit za skupno zmago Tadej Pogačar, aktualni zmagovalec najprestižnejše dirke na kolesarskem koledarju, Dirke po Franciji. | Foto Sportida

Kolesarska dirka Po Sloveniji vedno pritegne zveneča kolesarska imena. Letos bo prvi favorit za skupno zmago Tadej Pogačar, aktualni zmagovalec najprestižnejše dirke na kolesarskem koledarju, Dirke po Franciji.

Foto: Sportida

Prihodnjo sredo, 9. junija 2021, se bo s štartom 1. etape na Ptuju začela 27. izvedba kolesarske dirke Po Sloveniji (od 9. do 13. junij). Ta bo posebna še iz enega razloga – prvič v njeni zgodovini se bo zgodilo, da bo na dirki nastopal aktualni zmagovalec Dirke po Franciji. Na štartu bo namreč tudi Tadej Pogačar (UAE Emirates), ki domače dirke še ni osvojil, je pa bil pa že trikrat najboljši v kategoriji mladih kolesarjev.

Čeprav največja slovenska kolesarska dirka ni najvišje kategorije, ima zaradi precej posrečenega termina med Girom in Tourom, predvsem pa dobre organizacije, srečo, da privablja tudi velika imena kolesarstva.

Po Sloveniji navijači | Foto: Sportida Foto: Sportida

Številni dirko Po Sloveniji izkoristijo za trening ali preizkus pripravljenosti pred julijskim vrhuncem kolesarske sezone, slavno Dirko po Franciji. Ovira, da bi na naše ceste novomeški organizatorji morda privabili še kakšnega zvezdnika več, pa je dirka po Švici, ki se terminsko pokriva s slovensko preizkušnjo in je seveda višje kategorije, s precej obilnejšim nagradnim skladom, a zato tudi veliko bolj tekmovalne narave, kar pa je lahko v pripravah na Tour tudi minus.

Po Sloveniji navijači | Foto: Sportida Foto: Sportida

Imen, ki bi si zaslužila omembo v prispevku o desetih najslavnejših kolesarjih z dirke Po Sloveniji, je veliko več kot deset, zato je bil izbor težak. Omejili smo se na imena, ki vrh kolesarstva krojijo v zadnjih letih.

Tadej Pogačar

Tadej Pogačar si je za pripravljalno dirko za francoski Tour izbral dirko Po Sloveniji.  | Foto: Reuters Tadej Pogačar si je za pripravljalno dirko za francoski Tour izbral dirko Po Sloveniji. Foto: Reuters

Tadej Pogačar je na dirki Po Sloveniji prvič nastopil leta 2017, pri še ne dopolnjenih 19. letih, ko je še tik pred dirko opravljal maturitetne obveznosti. Že tistega leta je zmagal v kategoriji mladih kolesarjev in to ponovil še dvakrat (2018 in 2019). Leta 2019 je bil že med favoriti za zmago v skupnem seštevku, a se je zaradi boljše forme klubskega kolega Diega Ullisija, poznejšega zmagovalca dirke, prelevil v pomočnika in na koncu osvojil 4. mesto. Letos bo kot branilec zmage na Dirki po Franciji nesporno prvi favorit za zmago.

Glede na starost (22 let) bi mu zmaga znova prinesla tudi belo majico najboljšega mladega kolesarja. Pogačar, ki na lestvici Mednarodne kolesarske zveze zaseda 2. mesto, se je letos že dokazal v prvem delu sezone. Dobil je dirko po Združenih arabskih emiratih in dirko od Tirenskega do Jadranskega morja, bil tretji na dirki po Baskiji in zmagovalec prestižne enodnevne dirke Liege-Bastogne-Liege.

Primož Roglič

Primož Roglič je svoj vzpon med zvezdnike kolesarstva začel prav na dirki Po Sloveniji. Nekdanji smučarski skakalec je v dresu novomeškega kluba Adria Mobil slovensko pentljo prvič dobil leta 2015, po tem, ko je zmagal na kraljevski tretji etapi s ciljem na Treh Kraljih. Drugič je na dirki zmagal leta 2018. | Foto: Vid Ponikvar Primož Roglič je svoj vzpon med zvezdnike kolesarstva začel prav na dirki Po Sloveniji. Nekdanji smučarski skakalec je v dresu novomeškega kluba Adria Mobil slovensko pentljo prvič dobil leta 2015, po tem, ko je zmagal na kraljevski tretji etapi s ciljem na Treh Kraljih. Drugič je na dirki zmagal leta 2018. Foto: Vid Ponikvar

Trenutno vodilni kolesar na lestvici UCI, Primož Roglič, je svoj vzpon med zvezdnike kolesarstva začel prav na dirki Po Sloveniji.

Nekdanji smučarski skakalec je v dresu novomeškega kluba Adria Mobil slovensko pentljo dobil leta 2015, po tem, ko je zmagal na kraljevski tretji etapi s ciljem na Treh Kraljih.

Njegova kariera je šla strmo navzgor, prestopil je v nizozemsko profesionalno moštvo LottoNL-Jumbo in nato leta 2016 že prišel do etapne zmage na Giru. Leta 2017 je navdušil z etapno zmago še na Touru, leta 2018 pa je eksplodiral. Dobil je dirki po Romandiji in Baskiji, zmagal je na dirki Po Sloveniji in bil četrti v skupnem seštevku Toura.

Leta 2019 je stopil še stopničko višje. Bil je tretji na Giru in prvi na Vuelti. Lani bi skoraj zmagal na Touru, a si je dan pred koncem dirke s fenomenalno odpeljanim kronometrom zmago priboril Pogačar. Roglič je letošnjo sezono začel na dirki Pariz−Nica, kjer je v zadnji etapi po hudem padcu s 1. mesta nazadoval na 15. mesto, nato pa dobil Dirko po Baskiji in bil odličen drugi na Valonski puščici. Po dirki Liege−Bastogne−Liege konec aprila si je vzel tekmovalni premor, nikakor pa ne trenažnega. Trenutno je na višinskih pripravah v Tignesu, kjer trenira za vrhunec sezone: Tour in olimpijske igre.

Egan Bernal

Aktualni zmagovalec Dirke po Italiji in zmagovalec francoskega Toura leta 2019 Egan Bernal je na dirki po Sloveniji vozil leta 2016. Takrat je zmagal v razvrstitvi najboljših mladih kolesarjev in bil 4. v skupnem seštevku dirke. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Aktualni zmagovalec Dirke po Italiji in zmagovalec francoskega Toura leta 2019 Egan Bernal je na dirki po Sloveniji vozil leta 2016. Takrat je zmagal v razvrstitvi najboljših mladih kolesarjev in bil 4. v skupnem seštevku dirke. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Med udeleženci dirke Po Sloveniji je bil tudi aktualni zmagovalec Dirke po Italiji in zmagovalec Toura 2019 Egan Bernal. Kolumbijec je na slovenskih cestah dirkal leta 2016, takrat še v dresu ekipe Androni. S te dirke je tudi posrečena spodnja fotografija, ko mu je belo majico vodilnega med mladimi kolesarji na cilju 2. etape na Golteh izročil prav Roglič, ki tisto leto na domači dirki ni nastopil. Bernal je dirko končal v beli majici najboljšega mladega kolesarja in na 4. mestu v skupnem seštevku.

Aleksander Vlasov

Ruski kolesar Aleksander Vlasov je bil na dirki Po Sloveniji leta 2019 tretji, zmagal pa je v razvrstitvi najboljših na gorskih ciljih. | Foto: Sportida Ruski kolesar Aleksander Vlasov je bil na dirki Po Sloveniji leta 2019 tretji, zmagal pa je v razvrstitvi najboljših na gorskih ciljih. Foto: Sportida

Naravnost z Dirke po Italiji, kjer je pristal tik pod zmagovalnim odrom, na slovensko pentljo (neuradno) prihaja ruski kolesar Aleksander Vlasov iz ekipe Astana Premier-Tech.

25-letni Vlasov, ki je v letošnji sezoni izjemno pripravljen – bil je 2. na dirki Pariz–Nica, 3. na Dirki po Alpah in 4. na Giru – je v Sloveniji že stal na zmagovalnem odru. Leta 2019 je bil na dirki Po Sloveniji (takrat v dresu Gazprom-RusVelo) tretji, zmagal pa je v kategoriji najboljših na gorskih ciljih.

Rafal Majka

Poljski kolesar Rafal Majka, ki od letošnje sezone dirka za ekipo UAE Emirates Tadeja Pogačarja in Jana Polanca, je na slovenski dirki zmagal leta 2017. | Foto: Vid Ponikvar Poljski kolesar Rafal Majka, ki od letošnje sezone dirka za ekipo UAE Emirates Tadeja Pogačarja in Jana Polanca, je na slovenski dirki zmagal leta 2017. Foto: Vid Ponikvar

Na letošnji dirki Po Sloveniji bo dirkal tudi Rafal Majka, ki bo tokrat v vlogi pomočnika Tadeja Pogačarja. Majka je na slovenski pentlji že večkrat nastopal, in leta 2017, takrat še kot član moštva Bora, tudi zmagal. 31-letni Poljak se lahko med drugim pohvali s tremi etapnimi zmagami na Touru, eno na Vuelti in bronasto olimpijsko medaljo s cestne dirke v Riu 2016.

Richie Porte

Tudi Richie Porte, lani tretji na Touru, je že dirkal na slovenskih cestah. | Foto: Sportida Tudi Richie Porte, lani tretji na Touru, je že dirkal na slovenskih cestah. Foto: Sportida

Med udeleženci dirke Po Sloveniji velja izpostaviti tudi v Tasmaniji rojenega Avstralca Richieja Porta, ki je bil v moštvu Sky zvesti pomočnik Bradleyja Wigginsa in Christopherja Frooma v letih, ko sta osvojila znameniti Tour (2012, 2013 in 2015).

Največji uspeh Porta je tretje mesto na Dirki po Franciji – na zmagovalnem odru na Elizejskih poljanah si je lani oder delil z dvema Slovencema, Pogačarjem in Rogličem –, med njegove največje uspehe pa sodijo tudi dvakratna zmaga na klasiki Pariz–Nica (2013 in 2015), zmaga na dirki po Romandiji (2017), po Kataloniji (2015) in Dirki po Avstraliji (2017). V Sloveniji je nastopil, še preden je oblekel dres ekipe Sky, leta 2010 kot član moštva Saxo Bank. V skupnem seštevku je slovensko pentljo končal na 50. mestu.

Vincenzo Nibali

Italijanski zvezdnik Vincenzo NIbali, zmagovalec Toura 2014, je na dirki Po Sloveniji zmagal leta 2010.  | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Italijanski zvezdnik Vincenzo NIbali, zmagovalec Toura 2014, je na dirki Po Sloveniji zmagal leta 2010. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Eden največjih zvezdnikov, ki so kadarkoli dirkali na slovenski dirki, je vsekakor Italijan Vincenzo Nibali (Trek-Segafredo), ki je na dirki Po Sloveniji zmagal leta 2010, ko je veljal za vzhajajočo zvezdo kolesarstva. To je pozneje potrdil z dvema zmagama na Giru (2013 in 2016), leta 2014 pa je zmagal tudi na najslavnejšem Touru.

Na cestni dirki olimpijskih iger leta 2016 v Riu je bil Nibali na dobri poti, da osvoji tudi zlato olimpijsko medaljo, a mu je to preprečil padec, pri katerem si je zlomil ključnico. Na dirki Po Sloveniji je Nibali v dresu italijanskega Liquigasa nastopal v letih 2007, 2010 in 2011.

Mark Cavendish

Mark Cavendish, eden najbolj prepoznavnih šprinterjev v tem desetletju, je na dirki Po Sloveniji dirkal trikrat. | Foto: Vid Ponikvar Mark Cavendish, eden najbolj prepoznavnih šprinterjev v tem desetletju, je na dirki Po Sloveniji dirkal trikrat. Foto: Vid Ponikvar

Na dirki Po Sloveniji je trikrat dirkal tudi Britanec Mark Cavendish, eden najbolj prepoznavnih šprinterjev v tem desetletju. Med 150 profesionalnimi zmagami ima 30 etapnih S Toura, 15 z Gira in tri z Vuelte.

Zmagal je tudi na cestni dirki na svetovnem prvenstvu leta 2011 v Köbenhavnu, v Sloveniji pa je dirkal v letih 2016, 2017 in 2018.  Leta 2016 je odstopil na drugi etapi, leto pozneje je bil drugi v šprintu zadnje etape v Novem mestu, leta 2018 pa je bil največ šesti.

Michael Matthews

Michael Matthews | Foto: Urban Urbanc/Sportida Foto: Urban Urbanc/Sportida

Avstralec Michael Matthews, moštveni kolega Luke Mezgeca v avstralski ekipi Team BikeExchange, je še en šprinter z etapnimi zmagami na vseh treh tritedenskih dirkah. Na Touru je dobil tri etape in leta 2017 majico najboljšega kolesarja po točkah, na Giru je zmagal na dveh in na Vuelti na treh. Ima tudi zmage na enodnevnih dirkah Rund um Köln, Clasica de Almeria in Vuelta a La Rioja.

V Sloveniji je kot član ekipe Orica Green Edge, nastopil leta 2014, in že v prvi etapi, posamičnem kronometru v Ljubljani, zmagal. V šprintu zadnje četrte etape v Novem mestu je bil tretji in udobno osvojil zeleno majico najboljšega kolesarja po točkah. V skupnem seštevku je dirko Po Sloveniji končal na 56. mestu.

Caleb Ewan

Caleb Ewan UAE Tour 2020 | Foto: LaPresse Foto: LaPresse

Leta 2018, ko je dirka Po Sloveniji obeleževala 25. let in je bil seznam imen najbolj zveneč (na seznamu je bilo kar devet ekip svetovne serije), je na slovenski dirki nastopal tudi avstralski šprinter Caleb Ewan, takrat še v dresu avstralskega moštva Mitchelton-Scott.

Kolesar izjemnih pospeškov večjega uspeha na slovenskih cestah sicer ni dosegel – najvišje je bil sedmi na 2. etapi od Maribora do Rogaške Slatine, v skupnem seštevku pa 141. – a ga omenjamo, ker si je letos zadal zanimiv cilj.

Želi se namreč vpisati med zmagovalce etap na vseh treh tritedenskih dirkah v eni sezoni. Na Giru je že dobil dve, nato pa v 8. etapi odstopil. Domnevno zaradi bolečin v kolenu, po mnenju mnogih pa zato, ker se ni želel spopadati s klanci, mrazom in dežjem, ki ga je bilo na letošnjem Giru v izobilju. Ob njegov odstop se je obregnil tudi legendarni belgijski kolesar Eddy Merckx, ki mu je očital pomanjkanje profesionalizma in spoštovanje do slovitega Gira.

Irski šprinter Sam Bennett je na dirki Po Sloveniji dirkal leta 2017. Zmagal je v 1. in zadnji etapi in se z dirke poslovil v zeleni majici najboljšega po točkah.  | Foto: Vid Ponikvar Irski šprinter Sam Bennett je na dirki Po Sloveniji dirkal leta 2017. Zmagal je v 1. in zadnji etapi in se z dirke poslovil v zeleni majici najboljšega po točkah. Foto: Vid Ponikvar

Na dirki Po Sloveniji je nastopila cela plejada vrhunskih šprinterjev, od Irca Sama Bennetta, nosilca zelene majice na lanskem Touru, Pascala Ackermana (BORA), Rogličevega moštvenega kolega Dylana Groenewegna, Italiana Elia Vivianija ...

Kaj pa preostali slovenski asi?

Na dirki Po Sloveniji so seveda vozili domala vsi najboljši slovenski kolesarji, niso pa je tudi vsi dobili. Zadnji slovenski zmagovalec je bil Primož Roglič (2018), pred njim je to uspelo Janiju Brajkoviču leta 2012.

Jani Brajkovič je na dirki Po Sloveniji zmagal leta 2012. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Jani Brajkovič je na dirki Po Sloveniji zmagal leta 2012. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Jure Golčer je zmagal leta 2008, Tomaž Nose dve leti prej, Mitja Mahorič v letih 2003 in 2004, leta 1998 je zmagal Branko Filip, leta 1995 Valter Bonča in leta 1993 v prvi izvedbi Boris Premužič.

Gorazd Štangelj je bil leta 1993 tretji in leta 1998 drugi, Tadej Valjavec leta 1999 drugi, Dean Podgornik leta 2002 drugi, Matic Strgar leta 2004 tretji, Robert Vrečer leta 2011 tretji, prav tako Kristijan Koren leta 2012. Jan Polanc je bil leta 2013 drugi.

 

Ne spreglejte