Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
23. 4. 2023,
20.45

Osveženo pred

12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

6

Natisni članek

Liege-Bastogne-Liege UAE Emirates Tadej Pogačar Tadej Pogačar

Nedelja, 23. 4. 2023, 20.45

12 mesecev

Kaj je novega v zvezi s poškodbo kolesarske številke ena?

Pogačar uspešno prestal operacijo, rehabilitacijo bo nadaljeval doma

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

6

Tadej Pogačar, LBL 2023 | Tadej Pogačar je s padcem končal letošnjo dirko Liege−Bastogne−Liege. | Foto Guliverimage

Tadej Pogačar je s padcem končal letošnjo dirko Liege−Bastogne−Liege.

Foto: Guliverimage

Iz ekipe UAE Emirates so malo po 20. uri sporočili, da je Tadej Pogačar, ki je na prestižni kolesarski dirki Liege−Bastogne−Liege grdo padel na 85. kilometru dirke, uspešno prestal operacijo skafoidne kosti v levem zapestju in bo jutri odpotoval domov, kjer bo nadaljeval rehabilitacijo. Slovenskega kolesarja je v bolnišnici v Genku operiral kirurg, specialist za poškodbe roke. Odsoten bo pet do šest tednov, so še sporočili iz ekipe Emiratov. Dirka po Franciji, ki je tudi letos Pogačarjev osrednji cilj sezone, se bo začela 1. julija, čez 70 dni.

Ljubitelji kolesarstva so z velikim zanimanjem pričakovali prvo neposredno srečanje vodilnega kolesarja na Mednarodni kolesarski lestvici Tadeja Pogačarja in svetovnega prvaka Remca Evenepoela (Soudal Quick-Step), a ga žal niso dočakali. Pogačar je slavno enodnevno dirko Liege−Bastogne−Liege, ki jo je sicer dobil že leta 2021, končal po le 85 kilometrih, ko je padel in si huje poškodoval levo zapestje. Zvezdnika moštva UAE Emirates je nehote spodnesel Danec Mikkel Honore (EF Education-EasyPost), ki je na krajšem spustu predrl gumo in padel skupaj s slovenskim zvezdnikom. Oba vpletena v padec sta odstopila.

Padec se je zgodil na 85. kilometru dirke, kjer še ni bilo neposrednega televizijskega prenosa, zato posnetka padca in natančnega poteka nesrečnega dogodka, še ni. 

Pogačar je v Belgiji lovil ardenski trojček, zmago na treh ardenskih dirkah (Amstel Gold, Valonska puščica in Liege−Bastogne−Liege).  | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Pogačar je v Belgiji lovil ardenski trojček, zmago na treh ardenskih dirkah (Amstel Gold, Valonska puščica in Liege−Bastogne−Liege). Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Zlom kosti v levem zapestju

Pogačarja so takoj prepeljali v bolnišnico, kjer so preiskave pokazale, da je pri padcu utrpel zloma dlančnih kosti čolnič (scaphoid) in lunica (lunatum) na levi roki in bo potreboval operacijo. Prvi mož ekipe UAE Emirates Mauro Gianetti je še pred koncem dirke v pogovoru z mediji razkril, da bo Pogačar operiran še isti dan.

Kot so nekaj po 20. uri sporočili iz ekipe UAE, je slovenski šampion uspešno prestal operacijo skafoidne kosti v levem zapestju, in bo jutri odpotoval domov, kjer bo nadaljeval rehabilitacijo. Slovenskega kolesarja je v bolnišnici v Genku operiral kirurg, specialist za poškodbe roke. 

Mauro Gianetti o poškodbi Tadeja Pogačarja:

To je sploh prvi odstop Pogačarja zaradi padca. Pred tem je od leta 2019, ko je prestopil k Emiratom, petkrat brez uvrstitve ostal ali zaradi slabše pripravljenosti ali zdravstvenih težav na dirkah Amstel Gold (2019), klasiki San Sebastian (2019, 2022), bretanski klasiki v Plouayju (2021) ter na Dirki po Emiliji (2021).

Pogačar si je želel ardenskega trojčka

Po zmagah na letošnjih dirkah Amstel Gold in Valonska puščica je najboljši kolesar sveta sicer hotel na dirki Liege−Bastogne−Liege osvojiti prestižni ardenski trojček, kar je doslej v eni sezoni uspelo le štirim ljudem. Italijanu Davidu Rebellinu leta 2004, Belgijcu Philippu Gilbertu leta 2011, danes pa tudi nizozemski kolesarki Demi Vollering, ki je tako ponovila dosežek rojakinje Anne van der Breggen iz leta 2017.

Pogačar je s padcem končal spomladanski del sezone, ki je bil zanj sicer izjemno uspešen. V začetku leta je zbral kar 12 zmag, osvojil je tudi spomenik, Dirko po Flandriji. Naslednja dirka v njegovem koledarju je julijski Tour de France, ki ga je dobil v letih 2020 in 2021. O nastopu na domači dirki Po Sloveniji se še ni odločil, le upamo pa lahko, da mu današnja poškodba ne bo ogrozila poletja.  

Pogačarjevi navijači niso navajeni njegovih odstopov, nazadnje, ko ni končal enodnevne dirke, je bilo to pred 267 dnevi na španski klasiki San Sebastian, so izbrskali statistiki portala Procyclingstats.

Ne spreglejte