Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
22. 9. 2024,
17.28

Osveženo pred

4 dni, 6 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Red 9,56

Natisni članek

Natisni članek

Zürich 2024 svetovno prvenstvo v kolesarstvu Remco Evenepoel Primož Roglič Primož Roglič

Nedelja, 22. 9. 2024, 17.28

4 dni, 6 ur

Svetovno prvenstvo v Zürichu, kronometer, 46,1 km

Remco Evenepoel svetovni prvak, Primož Roglič 12.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Red 9,56
Remco Evenepoel kronometer SP | Remco Evenepoel je ubranil naslov svetovnega prvaka v kronometru. | Foto Guliverimage

Remco Evenepoel je ubranil naslov svetovnega prvaka v kronometru.

Foto: Guliverimage

Posamični kronometer v moški konkurenci je pripadel Remcu Evenepoelu, ki je ubranil naslov prvaka iz lanskega leta, tako kot v ženski konkurenci Grace Brown pa je združil tudi svetovno in olimpijsko krono. Primož Roglič je po slabšem uvodu v drugem delu trase nekaj pridobil, v zaključku pa spet popustil in končal kot 12. Za Belgijcem sta se na zmagovalnem odru zvrstila Italijana Filippo Ganna in Edoardo Affini.

Belgijec Remco Evenepoel je ubranil naslov svetovnega prvaka v kronometru. Po lepi prednosti na zadnjem merjenju vmesnega časa je na koncu ubranil nekaj več kot šest sekund prednosti pred Italijanom Filippom Ganno. Tretji je bil njegov rojak Edoardo Affini, tik pod odrom za zmagovalce pa sta končala Britanec Joshua Tarling in Avstralec Jay Vine, ki je na zadnjem spustu padel in v cilj prikolesaril okrvavljen.

Primož Roglič je zasedel končno 12. mesto, potem ko je v uvodu nastopil nekoliko slabše in kmalu zaostal za najboljšimi. Med drugim in tretjim merjenjem vmesnega časa se je povzpel v prvo deseterico, v zadnjih metrih pa spet popustil in v cilj prikolesaril skupaj z Ganno, ki je štartal za njim. 

Primož Roglič je kronometer končal kot 12. | Foto: Guliverimage Primož Roglič je kronometer končal kot 12. Foto: Guliverimage

Potek kronometra:

Cilj: Evenepoel je ubranil naslov svetovnega prvaka v kronometru. V zaključku je ubranil prednost pred Ganno. Tretji je bil njegov rojak Edoardo Affini. Roglič je končal kot 12.

Rezultati:

1

EVENEPOEL Remco

53:01.98

2

GANNA Filippo

+6.43

3

AFFINI Edoardo

+54.44

4

TARLING Joshua

+1:17.63

5

VINE Jay

+1:24.18

12

ROGLIČ Primož

+2:06.52

17.19: Roglič je na tretjem merjenju vmesnega časa nekaj pridobil, a ostaja daleč od boja za odličja. Trenutno je deveti, daleč pred vsemi pa sta Evenepoel in Ganna, ki za njim zaostaja 19 sekund.

3. merjenje vmesnega časa:

1

EVENEPOEL Remco

43:12.79

2

GANNA Filippo

+19.00

3

VINE Jay

+1:03.44

4

AFFINI Edoardo

+1:03.59

5

TARLING Joshua

+1:06.69

9

ROGLIČ Primož

+1:35.91

17.09: Roglič je do drugega merjenja izgubil še nekaj sekund, ostal pa je na 11. mestu. Vodi Evenepoel, devet sekund pred Ganno. Roglič zaostaja več kot minuto.

2. merjenje vmesnega časa:

1

EVENEPOEL Remco

32:09.25

2

GANNA Filippo

+9.20

3

VINE Jay

+28.40

4

AFFINI Edoardo

+47.12

5

TARLING Joshua

+52.69

11

ROGLIČ Primož

+1:15.91

16.49: Roglič je začel nekoliko počasneje in je na prvem merjenju vmesnega časa 11. Za najboljši rezultat je poskrbel Evenepoel, ki ima slabih sedem sekund prednosti pred Ganno. Roglič zaostaja nekaj manj kot 40 sekund.

1. merjenje vmesnega časa:

1

EVENEPOEL Remco

13:39.19

2

GANNA Filippo

+6.70

3

TARLING Joshua

+12.04

4

KUNG Stefan

+21.75

5

VINE Jay

+22.78

11

ROGLIČ Primož

+37.33

16.34: Kot zadnji se je na pot podal Evenepoel, a z rezervnim kolesom, saj mu jo je še pred štartom zagodla verižnica.

16.25: Na pot se je podal glavni domači up Stefan Küng. Sledijo še Joshua Tarling, Brandon McNulty, Primož Roglič, Filippo Ganna in Remco Evenepoel.

16.03: V cilju trenutno vodi Kanadčan Pier-Andre Cote, pred prvimi zasledovalci pa ima več kot tri minute prednosti.

15.52: Kamigu je postavil prvi končni čas kronometra, ta pa znaša 59:28.98.

15.40: Več kot polovica tekmovalcev je že na progi, kmalu pa na njej pričakujemo tudi tiste, ki se bodo borili za visoke uvrstitve.

14.52: Kot prvi se je na traso podal Charles Kamgiu iz Ugande.

Trasa kronometra je dolga 46,1 kilometra, kolesarji pa bodo morali premagati 413 višinskih metrov. Prvo merjenje časa je na 12,5, drugo na 26,6 in tretje na 36,7 kilometra.

Začetek ima posebno noto, saj se bo začel na zgodovinskem züriškem zunanjem velodromu severno od mesta. Nato se pot nadaljuje ob jezeru Greifensee, ko se bo cesta dvignila čez hrib in spustila proti Züriškemu jezeru.

Glavnino vzpenjanja predstavljata vzpona, dolga 2,6 kilometra s povprečno 4,5-odstotno naklonino, po katerem bodo dosegli najvišjo točko dneva (640 metrov nadmorske višine), in 1,4 kilometra s 5,1-odstotnim povprečnim naklonom. Ko bodo dosegli vrh zadnjega, se bodo spustili proti Züriškemu jezeru in tam vse do cilja približno 15 kilometrov kolesarili ob njegovi obali.

Zürich kronometer trasa | Foto: UCI Foto: UCI

Pred kronometrom

Slovenski favorit za medaljo Primož Roglič, ki je leta 2017 že osvojil srebrno medaljo v kronometru – leta 2021 je bil na olimpijskih igrah celo zlat –, je po sobotnem ogledu proge dejal, da po velikem zmagoslavju na Vuelti noge še niso najbolj prave: "Velik izziv bo tole. Res je veliko ravnine, ampak tudi vzpon na začetku ni kar tako, zelo spektakularen pa zna biti spust. Po tem ogledu me malo manj veseli, da sem se odločil, kot sem se. No, šalo na stran, čas hitro mineva. Prihajam z Vuelte. Še vedno sem nekoliko utrujen. To bo nov izziv. Vsi imamo isto izhodišče in sam bom najbolj iskal izziv, da znova iz sebe iztisnem prav vse, kar v danem trenutku lahko. Kaj bo to prineslo, res ne vem. Zdi se mi, da bo precej hiter kronometer. Seveda je tu tudi klanec. Seveda, če hočeš biti dober, moraš biti dober ves čas. Nisem obremenjen s končnim dosežkom. Vemo, kaj v tej disciplini pomeni Remco in da je med glavnimi favoriti. Številko pred svojim imenom bomo videli ob koncu. Kot pravim, samo da iz sebe iztisnem vse najboljše, kar imam, pa bom zadovoljen."

Evenepoel samozavesten

Na Vuelti smo lahko zadnji dan videli, da je na ravninskem kronometru dobro vrtel pedala, imel pa bo veliko tekmecev v boju za medaljo. Osrednji favorit za zlato je Remco Evenepoel, ki je bil zlat v kronometru že lani, letos pa je v isti disciplini prišel do zlatega odličja še na olimpijskih igrah, na katerih je bil najboljši prav tako na cestni dirki.

Remco Evenepoel brani naslov iz lanskega leta. Letos je že osvojil zlato medaljo v kronometru na olimpijskih igrah.  | Foto: Guliverimage Remco Evenepoel brani naslov iz lanskega leta. Letos je že osvojil zlato medaljo v kronometru na olimpijskih igrah. Foto: Guliverimage

"Trasa je zagotovo vredna svetovnega prvenstva. Zelo mi ustreza, kar pa mi ne daje garancije. Glede na moj trening v zadnjem tednu sem lahko optimističen. Ravno pravi čas sem prišel v formo," je dejal Evenepoel, ki bo med osrednjimi aduti tudi na cestni dirki, ki bo nato sledila 29. septembra, in ga med drugim čaka spopad tudi s Tadejem Pogačarjem.

Zaveda se, da je osrednji favorit za zlato odličje v posamični vožnji na čas, in od tega ne beži. S prstom pa je pokazal tudi na osrednje tekmece v boju za zlato odličje: "Zagotovo spadam med favorite na tej trasi. Vse bom dal od sebe. Primož Roglič, Stefan Küng, Filippo Ganna in Joshua Tarling so močni nasprotniki."

Imena, ki jih je Remco naštel, so kolesarji, ki torej spadajo v ožji krog favoritov za medaljo. V to skupino je treba dodati še Brandona McNultyja in Italijana Edoarda Affinija, ki je nedavno postal evropski prvak v kronometru in za slabih deset sekund premagal Švicarja Künga.

Primož Roglič kronometer
Sportal Roglič štarta ob 16.31: "Po ogledu proge me malo manj veseli" #video
Pogačar, Evenepoel, Vingegaard, TDF 2024
Sportal "Videti je, da Vingegaard dirkanja ne ljubi tako kot ga Pogačar in Evenepoel"
Remco Evenepoel SP Bergen 2017
Sportal Manj znana dejstva o začetku kariere Remca Evenepoela
Ne spreglejte