Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 9. 2024,
16.08

Osveženo pred

6 dni, 8 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,99

Natisni članek

Natisni članek

svetovno prvenstvo vožnja na čas Remco Evenepoel

Petek, 20. 9. 2024, 16.08

6 dni, 8 ur

Manj znana dejstva o začetku kariere Remca Evenepoela

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,99
Remco Evenepoel 2018 | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Če bo 24-letni belgijski kolesarski zvezdnik Remco Evenepoel v nedeljo ubranil naslov svetovnega prvaka v vožnji na čas, bo to zgodovinski dosežek, saj še nihče v zgodovini ni v isti sezoni dosegel zmage na olimpijski preizkušnji v vožnji na čas in na svetovnem prvenstvu. Evenepoel je nesporno prvi favorit za zmago na nedeljskem kronometru, kjer bo visoko skušal poseči tudi Primož Roglič.

Remco Evenepoel je v vožnji na čas prvič nastopil pri 17 letih. Kljub temu, da je na državnem prvenstvu belgijske province Brabant edini tekmoval na cestnem kolesu (kupil ga iz prihrankov), je v močni konkurenci 28 mladincev zasedel 10. mesto. Takrat je bil z glavo in srcem še nogometaš, a ker mu je nogometni klub Anderlecht prepovedal, da sredi sezone začne igrati za KV Mechelen, se je odločil, da čas izkoristi za kolo.

"Remco je le nekaj dni pred tem prvič nastopil na cestni dirki," se je v pogovoru za belgijsko Sporzo v zgodovino zazrl njegov takratni trener Fred Vandervennet. "Na državnem prvenstvu v vožnji na čas je bil edini, ki ni startal na kolesu za kronometer. Ampak tako kot vedno, njegov cilj za tisti dan je bil le en, zmagati na dirki."

Evenepoel leta 2017, ko je z nogometnih zelenic uspešno presedlal na kolo.  | Foto: Guliverimage Evenepoel leta 2017, ko je z nogometnih zelenic uspešno presedlal na kolo. Foto: Guliverimage

Evenepoel je startal nekje na sredini in se takoj postavil v svojo značilno, izjemno aerodinamično držo. "Dvakrat je zgrešil ovinek in zapeljal v travo. Enostavno je vozil prehitro," se spominja Vandervennet. Kljub napakam, je takrat 17-letni Evenepoel kronometer končal na 10. mestu, medtem ko si je zmago prislužil takrat zelo obetavni rojak Arne Marit.

"Dejstvo, da je Remco kronometer končal samo 25 sekund za talentiranim Thibautom Ponsaertsom, ki je bil četrti, je pokazalo, da je ima velik potencial, da postane izjemen kolesar," se spominja Vandervennet.

Evenepol je kronometer odpeljal v svojem dresu, saj takrat ekipe ni imel, a se je to še isti dan spremenilo. Eveneoel je podpisal pogodbo s Patrickom Verschuerenom, managerjem ekipe Forte Young Cycling Team, in tudi uradno postal kolesar.

 "Verschueren je bil navdušen nad dejstvom, da je Evenepoel tak rezultat dosegel na cestnem kolesu. Želel je tvegati in tega ni nikoli obžaloval," je povedal trener Fred Vandervennet, ki je nad Belgijcem bdel v mladinski kategoriji.

Evenepoel je leta 2017 na svetovnem prvenstvu v Bergnu nastopil le na cestni dirki, kjer pa je po treh padcih odstopil.  | Foto: Reuters Evenepoel je leta 2017 na svetovnem prvenstvu v Bergnu nastopil le na cestni dirki, kjer pa je po treh padcih odstopil. Foto: Reuters

Vprašanje je, kaj bi se zgodilo, če bi ga selektor na svetovnem prvenstvu leta 2017 prijavil za nastop v kronometru, kjer bi že v prve letu med mladinci zagotovo dosegel odmeven rezultat. Selektor mladinske reprezentance Carlo Bomans tega tveganja ni bil pripravljen sprejeti. Namesto tega je Evenepoela uvrstil v ekipo za cestno dirko, kjer pa je po treh padcih odstopil.

Že naslednje leto je bila zgodba povsem drugačna, Evenepoela ni bilo mogoče odpisati.  Po tem, ko je v mladinski konkurenci zmagal tako na državnem kot evropskem prvenstvu, je suvereno zmagal tudi na svetovnem prvenstvu v Innsbrucku.

Leta 2018 je Evenepoel osvojil svoj prvi naslov mladinskega svetovnega prvaka. Najboljši je bil tako na cestni dirki kot v vožnji na čas. | Foto: Guliverimage Leta 2018 je Evenepoel osvojil svoj prvi naslov mladinskega svetovnega prvaka. Najboljši je bil tako na cestni dirki kot v vožnji na čas. Foto: Guliverimage Remco Evenepoel 2018 | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage

Preberite še:

Primož Roglič, Vuelta 2024
Sportal Primož Roglič stoji pred posebnim izzivom
Tadej Pogačar
Sportal Pogačar v Montrealu dobil to, po kar je prišel, samozavest #video

 

Ne spreglejte