Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 10. 2012,
19.34

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Lance Armstrong

Sreda, 10. 10. 2012, 19.34

6 let, 7 mesecev

Suspenz šestih nekdanjih Armstrongovih moštvenih kolegov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ameriška antidoping agencija (USADA) je sporočila, da je za šest mesecev suspendirala šest ameriških kolesarjev, ki so bili nekoč moštveni kolegi Lancea Armstronga.

USADA je danes na sedež Mednarodne kolesarske zveze poslala več kot 1000 strani dokumentacije, povezane s primerom Lance Armstrong in kolesarsko ekipo US Postal. V primeru je pričalo 26 prič, od katerih je kar 15 kolesarjev. Med njimi jih je šest še tekmovalo v letošnji sezoni. Danes je nedavno upokojeni George Hincapie javno priznal, da je vse do leta 2006 uporabljal prepovedana sredstva.

Zadnjih šest sezon, v katerih Hincapie ni dosegel vidnejših rezultatov, naj bi Američan nastopal brez prepovedanih sredstev. Levi Leipheimer (Omega Pharma-QuickStep), Christian Vande Velde, David Zabriskie, Tom Danielson (vsi Garmin-Sharp), Michael Barry (Sky) in George Hincapie (BMC) so kolesarji, ki so v letošnji sezoni še nastopali. Pred mesecem dni sta Hincapie in Barry že zaključila športno pot. Leipheimer, Zabriskie, Vande Velde in Danielson bodo morali po pisanju spletne strani Cyclingnews, odslužiti šestmesečno prepoved nastopanja. Poleg omenjene šesterice so tudi Frankie Andreu, Tyler Hamilton, Floyd Landis, Stephen Swart in Jonathan Vaughters na zaslišanju podali pisno izjavo, v kateri pričajo o načrtni uporabi prepovedanih sredstev v ekipi US Postal.

V dokumentaciji je potrjeno, da so Armstrongu odvzeli vseh sedem zmag na dirki po Franciji, saj ni želel sodelovati z organi pregona. Dosmrtno prepoved dela v športu sta prejela doktorja Michele Ferrari in Garcia del Moral, ki sta bila v času Armstrongove ere na dirki po Franciji člana omenjene ekipe. Trije nekdanji člani ekipe se bodo borili na sodišču zoper Ameriško antidoping agencijo. To so nekdanji menedžer ekipe Johan Bruyneel ter zdravnika Pedro Celaya in Jose Marti.

Ne spreglejte