Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 4. 2024,
16.45

Osveženo pred

1 teden, 5 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

Natisni članek

Israel - Premier Tech Stephen Williams UAE Emirates Domen Novak Valonska puščica

Sreda, 17. 4. 2024, 16.45

1 teden, 5 dni

Valonska puščica 2024

Stephen Williams zmagovalec Valonske puščice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10
Stephen Williams, Valonska puščica 2024 | Stephen Williams je zmagovalec letošnje izvedbe Valonske puščice. | Foto Guliverimage

Stephen Williams je zmagovalec letošnje izvedbe Valonske puščice.

Foto: Guliverimage

Britanski kolesar Stephen Williams (Israel-Premier Tech) je zmagovalec 88. izdaje Valonske puščice. Sedemindvajsetletnik je napadel v zadnjih nekaj 100 m na slovitem klancu Mur de Huy in za sabo zadržal Francoza Kevina Vauquelina (Arkea-B&B Hotels) in Belgijca Maxima Van Gilsa (Lotto Dstny). Na ženski dirki je zmago slavila Poljakinja Katarzyna Niewiadoma (Canyon/SRAM), edina slovenska predstavnica Urška Žigart (Lic AlUla Jayco) pa je bila 40. 

Za zmago je v deževnem vremenu obračunala precej razredčena skupina okoli 30 kolesarjev. "Zid" Mur de Huy (1,3 km/9,5 %) si je lani prvič v karieri pokoril Tadej Pogačar (UAE Team Emirates), tokrat pa je imel nekoliko presenetljivo ob Slovenčevi odsotnosti največ moči na strmem klancu Williams.

Ta se je po levi strani, ko se je pokazala luknja, dobrih 250 m pred ciljem izstrelil mimo skupine okoli 15 kolesarjev, si hitro nabral nekaj prednosti in jo za las zadržal v zadnjih metrih.

Za 27-letnika iz valižanskega Aberystwytha je bila to osma zmaga v karieri in tretja letos, potem ko je dobil eno od etap in skupni seštevek dirke po Avstraliji sredi januarja.

Drugo mesto je v času zmagovalca zasedel Vauquelin, tretji Van Gils pa je zaostal tri sekunde.

Od Slovencev je bil danes na startu le Domen Novak (UAE Team Emirates), ki pa je bil v vlogi pomočnika in na koncu odstopil.

Zmaga Poljakinji, Urška Žigart edina Slovenka

Na ženski dirki Valonska puščica, 146 kilometra dolgi preizkušnji s startom in ciljem v Huyju, pa je zmago slavila Poljakinja Katarzyna Niewiadoma (Canyon/SRAM), ki je za dve sekundi ugnala Nizozemko Demi Vollering (SD Worx – Protime) in za štiri Italijanko Eliso Longo Borghnini (Lidl – Trek).

Edina slovenska predstavnica na dirki je bila Urška Žigart (Lic AlUla Jayco), ki je z minuto in 20 sekundami zaostanka zasedla 40. mesto. Žigartova bo v nedeljo dirkala tudi na ženski različici spomenika Liege – Bastogne – Liege.

V nedeljo bo na vrsti še zadnja od belgijskih ardenskih klasik. Na startu četrtega spomenika sezone Liege - Bastogne - Liege bosta v ekipi emiratov Tadej Pogačar in Novak. Tam bo po vsej verjetnosti še en Slovenec Matej Mohorič (Bahrain-Victorious), ki v zadnjem času celi poškodbe po padcu na dirki po Flandriji.

Tako na Valonski puščici kot v Liegeu bi moral nastopiti tudi Primož Roglič, a se je slovenski as skupaj z ekipo Bora-hansgrohe odločil, da si bo vzel še nekaj dodatnih dni za okrevanje po padcu na dirki po Baskiji.

Results powered by FirstCycling.com

Preberite še:

Sportal Primož Roglič in Peter Prevc uživata skupaj
Sportal Končno! Oglasil se je Jonas Vingegaard, in to s spodbudnimi novicami.
Tadej Pogačar Liege Bastogne Liege 2021
Sportal Tadej Pogačar se vrača na kraj padca, ki je lani otežil priprave na Tour de France
Ne spreglejte