Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 6. 2019,
17.39

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,26

10

Natisni članek

sprejem Giro d'Italia Giro d'Italia Jan Polanc Grega Bole Primož Roglič Primož Roglič

Ponedeljek, 3. 6. 2019, 17.39

4 leta, 10 mesecev

Sprejem slovenskih kolesarjev

Roglič odkrito o odnosu z Nibalijem, slovenski junaki doma #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,26

10

Primož Roglič Jan Polanc Tadej Pogačar | V Ljubljani je bil prisrčen sprejem za Jana Polanca, Primoža Rogliča in Tadeja Pogačarja. | Foto Vid Ponikvar/Sportida

V Ljubljani je bil prisrčen sprejem za Jana Polanca, Primoža Rogliča in Tadeja Pogačarja.

Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Pred Mestno hišo v Ljubljani je bil prisrčen sprejem za slovenske kolesarje Primoža Rogliča, Jana Polanca, ki sta se pretekle tri tedne znojila na italijanskih cestah, in Tadeja Pogačarja, ki je zmagal na dirki po Kaliforniji. Množica navijačev je pozdravila slovensko kolesarsko trojico, pred tem pa so bili slovenski kolesarski asi na novinarski konferenci in na sprejemu pri slovenskem predsedniku Borutu Pahorju.

V nedeljo se je v Veroni končala prestižna tritedenska italijanska dirka, na kateri je Primož Roglič s končnim tretjim mestom spisal zgodovino slovenskega kolesarstva.

"Na tritedenskih dirkah se zgodijo stvari, ki si jih ne želiš. Najtežja stvar je bila to, da se po 14. etapi nisem več dobro počutil. Imel sem težave s prehrano in prebavo, kar mi je povzročalo največ težav tudi na naslednjih etapah. Vsak dan sem se moral boriti sam s seboj in poskušal iztisniti, kar je bilo mogoče. Mnogo lažje je bilo ob podpori navijačev," je na novinarski konferenci dejal Roglič, ki je pred tem s kolesarskima kolegoma obiskal tudi predsednika države.

"V veliko čast nam je bilo obiskati predsednika. Kolesarstvo v Sloveniji prihaja v ospredje, kar sva z Janom občutila tudi v zadnjih etapah na dirki po Italiji," je še povedal tretjeuvrščeni z dirke po Italiji.

Nibali na odru ni čestital Rogliču, a med njima ni težav

V preteklih dneh je bilo veliko govora tudi o rivalstvu Rogliča in Vincenza Nibalija, kaplja čez rob je bila poteza italijanskega kolesarja, ki na zmagovalnem odru ni čestital slovenskemu kolesarju. "Jaz z njim nimam nobenih težav, normalno se pogovarjava. Takoj po kronometru sva si čestitala in se pogovarjala. Na odru mi sicer res ni čestital, ampak med nama ni težav. Vsak gleda svojo pot. Z zmagovalcem Richardom Carapzom skoraj nisva komunicirala, z Nibalijem sva imela veliko več stika," je o odnosih na dirki po Italiji dejal Kisovčan.

Sprejem slovenskih junakov, foto: Vid Ponikvar/Sportida:

Fotogalerija
1 / 50

Vsi so dirkali proti meni, da ne bi zmagal

"Verjetno je bila pomembna razlika v primerjavi s preostalimi, da sem v ključnih trenutkih ostajal sam. Vsi so dirkali proti meni. To je bila razlika, da so se me vsi bali,. Da sem težava. Že od štarta so dirkali proti meni, da ne bi zmagal. To je bila največja preglavica. Težje pa je bilo, ker smo pred dirko izgubili Gessinka in med dirko De Plusa. Oba sta bila ključna moža za pomoč pri vožnji v klanec," je dejal slovenski šampion.

Primož Roglič je Giro končal na tretjem mestu. | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Primož Roglič je Giro končal na tretjem mestu. Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Dirka po Italiji je terjala svoj davek. Vidno je utrujen, zato še ni povsem jasno, ali bo nastopil tudi na letošnjem Touru, ki je bil v načrtu. V prihodnjem tednu se bo z vodilnimi v ekipi Jumbo Visma dogovoril, kakšen načrt bo imel za drugi del sezone: "Z ekipo smo imeli v mislih dirko po Franciji, ampak mi je Giro pobral več moči, kot sem mislil, da mi bo," je povedal Roglič, ki se bo v kratkem preizkusil tudi v vlogi očeta.

Polanc dosegel svoj cilj, Roglič nasmejal, ko je pri Pogačarju nanesla beseda na tritedenske dirke

Za vedno bo letošnji Giro ostal v spominu tudi Janu Polancu. "Odlično je biti doma. Dosegel sem svoj cilj, mogoče sem imel prej v mislih kakšno etapno zmago, ampak ampak rožnata majica je nekaj, česar še nisem dosegel,. Vloga kapetana je bil zahtevna, saj so se nam načrti potem, ko sem oblekel rožnato majico, zamenjali. Z veseljem sem sprejel to vlogo, naša ekipa je bila razredčena, zato sem bil pogosto sam," je povedal Polanc.

Veliko počitka pred njim ni. Že v nedeljo bo dirkal v Luganu, nato ga čaka dirka po Sloveniji, kjer bo pomagal klubskemu kolegu Tadeju Pogačarju, ki je na dirki po Kaliforniji z zmago dosegel uspeh kariere. "Lepo je stati na najvišji stopnički take dirke. V ekipi se počutim odlično, imamo obojestransko zaupanje, skupaj delamo dobro," zadovoljstva ni skrival Pogačar, ki je spremljal tudi dirko po Italiji. "Ves čas sem spremljal in držal pesti za naše. Vesel sem in ponosen na svoje kolege," je še povedal Pogačar.

Ko so ga povprašali, kdaj bo tudi sam šel na tritedenske dirke, pa je na koncu vskočil Roglič vskočil in s svojo izjavo nasmejal vse navzoče ter z njo dal vedeti, kako dober je mladi Pogačar: "Ti počakaj, da mi nehamo."

Roglič poskrbel za največji uspeh slovenskega kolesarja na tritedenskih dirkah

Giro se je za slovenske kolesarje začel sanjsko. Roglič je v prologu v Bologni pometel s konkurenco in si na pleča nadel rožnato majico vodilnega, ki jo je v šesti etapi namenoma prepustil Valeriou Contiju. Moštvenemu kolegu pri UAE Emirates jo je nato prevzel drugi Slovenec. Jan Polanc je z begom prišel do velikega trenutka in nato dva dneva nosil rožnato majico najboljšega. V 14. etapi jo je moral predati končnemu zmagovalcu Carapazu.

Dirka po Italiji je povsem izmučila Primoža Rogliča. | Foto: Anže Malovrh/STA Dirka po Italiji je povsem izmučila Primoža Rogliča. Foto: Anže Malovrh/STA

V veliko pomoč Nibaliju pri ekipi Bahrain Merida je bil Grega Bole, ki pa ga ni bilo med povabljenimi na sprejem v Ljubljano.

Prav vsi slovenski kolesarji pa so imeli ob trasi, zlasti ob zaključku Gira, veliko podporo navijačev, ki so prišli iz domovine. Največ jih je imel razumljivo Roglič, ki je sprožil novi val rogličmanije, saj je bil v igri za skupno zmago. Na koncu se je moral zadovoljiti s tretjim mestom, kar je največji uspeh slovenskega kolesarja na tritedenskih dirkah.

Primož Roglič Giro Verona
Sportal Direktorjeva obljuba Rogliču #video
Primož Roglič Giro 2019
Sportal Pozabljivost ali nešportna poteza Vincenza Nibalija? #video
Primož Roglič Giro 2019
Sportal Dan po zgodovinskem Giru bo v Ljubljani druženje s slovenskimi kolesarskimi junaki
Primož Roglič Giro Verona
Sportal "Prepričan sem, da Primoževa poškodba ni tako nedolžna, kot so jo predstavili javnosti" #video
Giro
Sportal Rogličevo dekle o stresu, ki ga prinaša Giro: Niti enega dneva ne bi več zdržala
Richard Carapaz
Sportal Junak Gira začel s kolesom brez pnevmatik #video
Sportal Primož Roglič v velikih bolečinah spisal zgodovino #video
Ne spreglejte