Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 4. 2022,
22.20

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,10

Natisni članek

Jonas Vingegaard Jumbo-Visma Milan Vader Lucas Hamilton Dirka po Baskiji Dirka po Baskiji

Petek, 8. 4. 2022, 22.20

2 leti

Divja peta etapa Dirke po Baskiji

Avstralec po akrobaciji cel, Rogličev kolega ni imel takšne sreče #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,10
Milan vader | Rogličev moštveni kolega Milan Vader jo je huje skupil pri padcu v peti etapi Dirke po Baskiji. | Foto Guliverimage

Rogličev moštveni kolega Milan Vader jo je huje skupil pri padcu v peti etapi Dirke po Baskiji.

Foto: Guliverimage

Divja peta etapa Dirke po Baskiji, v kateri je slovenski as Primož Roglič (Jumbo-Visma) izgubil skupno vodstvo, je postregla s številnimi padci. Najspektakularnejši padec je doživel Avstralec Lucas Hamilton, najhuje pa jo je kakšnih 73 kilometrov pred ciljem skupil 26-letni Rogličev kolega pri Jumbo-Vismi Milan Vader. Ta je v bolnišnici v Bilbau. Nizozemski mediji so sprva poročali, da je njegovo stanje kritično, nakar so pri Jumbo-Vismi sporočili, da je v stabilnem stanju.

Roglič, Baskija, 7.4.
Sportal Veliko razočaranje za Rogliča in njegovo ekipo

Milan Vader se je pri padcu huje poškodoval, zlomil si je ključnico, ramensko lopatico, nalomljeno pa ima tudi hrbtenično vretence. Zaradi pritiska na karotidno arterijo je pod anastezijo, poroča nizozemski AD, 26-letni nekdanji gorski kolesar, deseti na olimpijskih igrah v Tokiu, je v bolnišnici v Bilbau, ob njem pa je zdravnik moštva Jumbo-Visma Robert Kempers.

Sprva so nizozemski mediji poročali, da je Vaderjevo stanje kritično, a so pri Jumbo-Vismi v izjavi za javnost to zanikali. "Glede na poročila v medijih po padcu Milana Vaderja v današnji etapi lahko sporočimo, da je njegovo stanje stabilno," so zapisali v izjavi. "Milan je v zelo dobri oskrbi v univerzitetni bolnišnici v Bilbau. Več informacij o njegovem stanju bomo delili jutri," so še dodali po poročanju STA.

Avstralec Lucas Hamilton (BikeExchange Jayco) je naredil napako na enem od ovinkov pri spustu z Gontzagaraigana, vanj je pripeljal prehitro in poletel prek zaščitne ograde v globel ob cesti. 

Ob tem se je čudežno izognil večjim poškodbam, je pa dolgo čepel v grmovju pod cesto, medtem ko je njegovo kolo odneslo še nekaj metrov nižje po strmem bregu. Nesrečni kolesar je potreboval veliko časa, da je naposled ob pomoči spremljevalnega osebja splezal nazaj na cesto, a je izgubil toliko, da se je odločil odstopiti z dirke.  

Na izjemno strmem ciljnem vzponu etape pa sta se zapletla še Danec Jonas Vingegaard in Rus Aleksander Vlasov.

Današnje etape ni končalo pet kolesarjev, poleg Vaderja in Hamiltona še Portugalec Andre Carvalho (Cofidis), pa Belgijca Kobe Goossens (Intermarché - Wanty - Gobert Matériaux) in Viktor Verschaeve (Lotto Soudal), že začelo pa je ni devet kolesarjev, med njimi Francos Pierre Latour (TotalEnergies), ki je padel včeraj, pa Kolumbijec Sregio Higuita (Bora - Hansgrohe) ...

Preberite še:

Tadej Pogačar
Sportal Pogačar se je Nizozemcu opravičil za svoj izbruh #video
Tadej Pogačar Primož Roglič
Sportal Petkratni zmagovalec Toura s prijateljskim nasvetom za Rogliča
Ne spreglejte