Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
31. 3. 2024,
23.06

Osveženo pred

3 tedne, 4 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,27

Natisni članek

Dirka po Flandriji Pariz-Roubaix Bahrain Victorious Matej Mohorič Matej Mohorič Sonny Colbrelli

Nedelja, 31. 3. 2024, 23.06

3 tedne, 4 dni

O iskanju novih poti, prijateljstvu z Mohoričem in povezavi s Slovenijo

Sonny Colbrelli po kruti usodi živi, kot da je vsak dan zadnji #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,27
Sonny Colbrelli | Nekdanji italijanski kolesar Sonny Colbrelli je po nenadni upokojitvi zaradi zdravstvenih težav moral poiskati nove cilje.  | Foto Ana Kovač

Nekdanji italijanski kolesar Sonny Colbrelli je po nenadni upokojitvi zaradi zdravstvenih težav moral poiskati nove cilje.

Foto: Ana Kovač

Italijanski kolesar Sonny Colbrelli je 3. oktobra 2021 z zmago na enem najbolj epskih kolesarskih spomenikov Pariz–Roubaix dosegel uspeh kariere, nato pa je bil dobrih pet mesecev pozneje, 21. marca 2022, po srčnem zastoju, ki ga je doživel v cilju prve etape dirke po Kataloniji, postavljen pred dejstvo, da je njegove kariere poklicnega kolesarja nepreklicno konec. Na vrhuncu moči, pri 30 letih, si je čez noč moral postaviti nove cilje in prioritete. Kako se je sprijaznil z usodo, kako je povezan s Slovenijo in kaj počne danes?

Italijan Sonny Colbrelli je svoje največje uspehe nanizal v predzadnji sezoni svoje kariere. Junija 2021 je postal državni prvak v cestni vožnji, septembra je osvojil evropski naslov, oktobra pa zmagal na prestižni klasiki Pariz–Roubaix (in to v prvem poskusu), kar mu je spremenilo življenje.

VIDEO: Sonny Colbrelli o iskanju nove poti in sodelovanju z mentalnim trenerjem:

"Zmaga na dirki Pariz–Roubaix je nekaj izjemnega, morda bi jo zamenjal edino za zmago na svetovnem prvenstvu," je priznal ob robu odprtja novega kolesarskega oddelka v ljubljanskem Cityparku, ki se je je udeležil skupaj s prijateljem, cimrom in nekdanjim sotekmovalcem Matejem Mohoričem.

Kot da je vsak dan zadnji ...

Čeprav je nasmejan in oddaja pozitivne vibracije, je za njim izjemno težka pot. Po najboljšem letu v kolesarstvu je moral na hitro najti novo pot in poslanstvo. Zaradi zastoja srca se je zgrudil v cilju prve etape Dirke po Kataloniji, kjer je sicer osvojil drugo mesto, tik za Michaelom Matthewsom, in se po vstavitvi podkožnega srčnega spodbujevalnika moral sprijazniti z dejstvom, da je njegova kariera poklicnega kolesarja nepreklicno dosegla svoj konec.

Sedem mesecev po zastoju srca in dobro leto po zmagi na dirki Pariz–Roubaix, je oznanil konec kariere in napovedal, da bo še naprej sodeloval z ekipo, v kateri je doživel svoja najlepša kolesarska leta. Pri moštvu Bahrain-Victorius je najprej opravljal vlogo ambasadorja, danes je pomočnik športnega direktorja.

"Novo življenje skušam kar najbolje izkoristiti, kot da je to moj zadnji dan, in zjutraj, ko zagledam svoja otroka, sem srečen. To je zame zelo pomembno." | Foto: Ana Kovač "Novo življenje skušam kar najbolje izkoristiti, kot da je to moj zadnji dan, in zjutraj, ko zagledam svoja otroka, sem srečen. To je zame zelo pomembno." Foto: Ana Kovač

Sonny Colbrelli | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

"Povsem sem spremenil svoje življenje, svoje delo, kariero v kolesarstvu, … Novo življenje skušam kar najbolje izkoristiti, kot da je to moj zadnji dan. Zjutraj, ko pogledam svoja otroka, sem srečen. To je zame zelo pomembno. Veliko mi tudi pomeni, da so mi v ekipi stali o strani. Da imam novo kariero, nove mentorje … ni tako enostavno končati kariere pri 30 letih," je priznal Italijan. Kolesarstvo je na drugi strani drugačno. 

"Pogrešam dirke, pogrešam delitev sobe z Matejem in fanti, pogrešam to, da skupaj sedimo za mizo, veliko stvari je, ki jih v kolesarstvu pogrešam. Zdaj kolesarje spremljam iz avta, kar je drugače in glede na to, kako se dirke odvijajo danes, ko gre na polno od starta do cilja, niti ni slabo, da mi ni več treba dirkati," pravi Sonny Colbrelli, ki še danes rad sede na kolo, blizu pa mu je tudi tek. "Moram paziti na kilograme," se nasmehne.

Tudi po koncu kariere je ohranil sodelovanje z mentalnim trenerjem, ki je bilo izjemnega pomena v njegovi sanjski sezoni. "To se mi zdi zelo pomembno zaradi mojega mentalnega zdravja. Zato da kljub mojim težavam z zdravjem lahko živim z nasmehom."

Zmago na dirki Pariz–Roubaix je proslavil izjemno čustveno. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Zmago na dirki Pariz–Roubaix je proslavil izjemno čustveno. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Sonny Colbrelli | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Sonny Colbrelli Paris Roubaix | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Nepozabni Pariz–Roubaix

Še danes se v živo spomni dne, ko je zmagal na dirki Pariz–Roubaix. "Z Matejem sva si delila sobo. Spomnim se, da sem zjutraj odprl okno, zunaj je bilo zelo sivo in deževno, in z Matejem sva se samo spogledala, nihče ni rekel ničesar. No, sledil pa je sanjski dan, ki mi je spremenil življenje. Še danes se živo spomnim, kako sem v cilju dvignil svoje zmagovalno kolo."

Prva poklicna zmaga prav v Sloveniji

Colbrelli se je v svoji profesionalni karieri podpisal pod 34 zmag in zanimivo je, da je svojo prvo dosegel ravno v Sloveniji. "Zelo dobro se spomnim tega dne, to je bila moja prva poklicna zmaga. Michael Matthews je osvojil drugo mesto," se je v v leto 2014 zazrl Italijan, ki je junija 2024 kot član ekipe Bardiani-CSF zmagal v 2. etapi 21. kolesarske dirke Po Sloveniji s ciljem v Kočevju.

Sonny Colbrelli dirka Po Sloveniji 2014 | Foto: www.alesfevzer.com Foto: www.alesfevzer.com Sonny Colbrelli dirka Po Sloveniji 2014 | Foto: www.alesfevzer.com Foto: www.alesfevzer.com

"Tudi v ekipi imamo veliko Slovencev, Matej pa je eden mojih najboljših prijateljev. Krasen človek je. Po mojih težavah s srcem mi je zelo veliko pomagal in tudi danes, ko sem športni direktor, veliko sodelujeva. Matej je poseben fant. Če zmaga ali izgubi, vedno ostane nasmejan," z izbranimi besedami govori o Slovencu. 

Kot pomočnik športnega direktorja ga bo najverjetneje spremljal tudi na letošnji dirki Po Sloveniji (od 12.6 do 16.6.), zagotovo pa na dirki Pariz–Roubaix (7. 4.), če bo ta po padcu na Flandriji sploh nastopil. Po zadnjih informacijah iz ekipe slovenski šampion ob padcu ni utrpel zlomov, je pa potreboval nekaj šivov zaradi globoke rane na komolcu in ureznin mehkega tkiva. V naslednjih dneh bo pod budnim očesom zdravnikov, so še sporočili iz ekipe Bahrain-Victorious.

Preberite še:

Mathieu van der Poel, Dirka po Flandriji 2024
Sportal Van der Poel do veličastne zmage. Kako pa je z nesrečnim Mohoričem?
Mads Pedersen
Sportal "To je prekleto težka dirka, pa ne le zato, ker sem malo obtolčen"
Jan Tratnik
Sportal Jan Tratnik izpušča Dirko po Flandriji: Bolečine so prehude
Matej Mohorič
Sportal Pred Mohoričem in ekipo je sveti teden v več pogledih
Tadej Pogačar Dirka po Kataloniji 2024
Sportal Pogačar po zmagi v Kataloniji utrdil prvo mesto na lestvici

 

 

Ne spreglejte