Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 6. 2016,
21.20

Osveženo pred

2 tedna, 4 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,68

Natisni članek

kolesarstvo Gorazd Per

Petek, 17. 6. 2016, 21.20

2 tedna, 4 dni

18-letni Gorazd Per študiozno na dirki Po Sloveniji

Šola je na prvem mestu: zjutraj na zagovor kemije, dopoldne že na kraljevski etapi #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,68

Ko je 18-letni Gorazd Per, kolesar novomeškega kluba Adria Mobil, včeraj ob 5.30 odprl oči, je vedel, da ga čaka pasji dan. Nekaj minut čez sedmo uro zjutraj je na srednji kemijski šoli v Novem mestu odgovarjal na maturitetna vprašanja iz kemije, ob deseti uri pa ga je v Novi Gorici že čakal na štart kraljevske etape dirke Po Sloveniji.

"Občutki po zagovoru so dobri. Takoj ko sem potegnil listek, sem vedel, da bom znal. Šlo je za strokovna vprašanja s področja kemije, ki so mi dobro znana," je mladi kolesar s stalnim nasmeškom na obrazu pripovedoval pred avtodomom Adrie Mobil, parkiranim v Novi Gorici, na štartnem prizorišču druge etape letošnje dirke Po Sloveniji.

To je kar 180 kilometrov od Novega mesta, kjer je mladi kolesar za razliko od kolegov iz kluba, ki so spali v Novi Gorici, preživel noč.

Takoj, ko je dobil listič z vprašanji, je vedel, da mu bo uspelo. Zdaj ga čaka "le" še ustni del iz slovenskega jezika in praktični del.  | Foto: Takoj, ko je dobil listič z vprašanji, je vedel, da mu bo uspelo. Zdaj ga čaka "le" še ustni del iz slovenskega jezika in praktični del.

S popotnico testenin

"Sinoči so me takoj po dirki odpeljali domov v Novo mesto," je nadaljeval. Menda so mu v klubu za popotnico dali še skledico testenin, ki jih je hočeš nočeš moral pojesti, saj se je zavedal, da brez obnove glikogenskih zalog ne bo zmogel današnje kar 217 kilometrov dolge etape s končnim vzponom na Golte.

Dirka in matura, zmogli so tudi drugi

Na vprašanje, ali je omahoval, ali bi se dirke sploh udeležil, saj je matura za mnoge že dovolj velik zalogaj sama po sebi, kaj šele, če bi jo kombinirali z zahtevno kolesarsko preizkušnjo, je bil jasen: "Niti ne, ker sem vedel, da se da oboje izpeljati brez težav. V šoli smo mi ugodili toliko, da sem bil prvi na vrsti," je dejal.

Tudi Matej Mohorič je med dirko Po Sloveniji opravljal maturo. Z odliko, saj je postal zlati maturant. | Foto: Tudi Matej Mohorič je med dirko Po Sloveniji opravljal maturo. Z odliko, saj je postal zlati maturant.

Maturitetne obveznosti na slovenskem "touru" niso redkost

Z maturitetnim izzivom se je leta 2014 prav tako v času dirke Po Sloveniji spopadal tudi Gorazdov starejši brat David – na srednji kemijski šoli je prav na dan, ko ga je popoldne v Ljubljani čakala vožnja na čas, opravljal pisni preizkus znanja, naslednji dan, na dan druge etape, pa se je moral spoprijeti še z ustnim delom. Enak izziv je leto prej čakal tudi Mateja Mohoriča, ki je srednješolski študij kronal celo z nazivom zlati maturant.

Kolo ali fakulteta? Čas bo pokazal …

A za Gorazda srednješolskih skrbi še zdaleč ni konec. "To je zdaj šele polovica ustnih delov," je poudaril. Že v ponedeljek ga čaka zagovor iz slovenskega jezika, v torek pa še ustni zagovor praktičnega dela. Ko jih opravi, ga čaka naziv kemijski tehnik.

Izobraževanje bo nadaljeval na visokošolski študijski smeri varstvo okolja in komunala. Če bo študij lahko usklajeval s kolesarstvom, bo vztrajal, sicer se bo posvetil izključno kolesarstvu," je povedal 18-letnik, ki se predvsem po zaslugi in zgledih brata Davida kolesarstvu intenzivneje posveča zadnjih devet let. Vsa leta je tako kot David član Adrie Mobil.

Brata David in Gorazd Per si ne znata predstavljati življenja brez kolesa. | Foto: Brata David in Gorazd Per si ne znata predstavljati življenja brez kolesa.

Skušal je preživeti in uspel je

Da bo dan naporen, se je Per zavedal že pred štartom. "Za danes nimam večjih načrtov," je priznal. "Samo preživeti moram dan, če bom ob tem lahko pomagal še ekipi, pa toliko bolje," je namignil.

Za 2. etapo ni imel visokih ambicij. Samo preživeti dan. | Foto: Za 2. etapo ni imel visokih ambicij. Samo preživeti dan.

 

Ne spreglejte