Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
19. 1. 2013,
10.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Lance Armstrong

Sobota, 19. 1. 2013, 10.27

8 let

Škoda je nepopisna, a upanje ostaja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na priznanje Lancea Armstronga se je za Sportal odzvalo nekaj slovenskih kolesarjev in kolesarskih strokovnjakov. Vsem je skupno upanje, da bo odslej bolje.

Nekdanji kolesar Srečko Glivar, ki bo letos opravljal delo športnega direktorja v avstrijski ekipi Tirol, si želi predvsem enakovredne obravnave vseh vrhunskih športnikov. "Obsojam uporabo prepovedanih sredstev. Zelo vesel bi bil, če bi Amerika do vseh športnikov postopala enako in njenih odločitev v svetu nasploh." Letos bo njegov varovanec tudi mladi Jan Tratnik, ki je premlad, da bi lahko kdaj dirkal skupaj z Armstrongom. "Verjamem, da mu drugega kot priznanje krivde po vseh teh pričanjih niti ni preostalo. Včasih je bil moj vzornik, a sedaj ni več, ker ne podpiram uporabe prepovedanih sredstev. Kljub temu ga še vedno spoštujem, saj je tudi Lance moral opravljati zelo naporne treninge ter velikokrat dirkati v nemogočih vremenskih pogojih. A ko potegnem črto imam občutek, da je bila polovica kolesarjev v tistem času na dopingu. A dejstvo je, da so zmagovalci najbolj na udaru in kljub temu, da je priznalo veliko število kolesarjev, vsi govorijo le o Armstrongu. Ostali so jo veliko boljše odnesli, čeprav menim, da bi morali vsi prejeti isto kazen, ki bi morala biti zelo velika," je dejal Tratnik. "Odziv na njegova dejanja kaže, da je kolesarstvo eden najpopularnejših športov. Veliko njegovih navijačev je razočaranih in prevaranih. Kar je počel vsekakor ni v prid kolesarstva, kar se verjetno zaveda tudi Armstrong. Mogoče bo veliko pripomogel k temu, da se kaj takega ne ponovi. Očitno sistem odkrivanja dopinga v tistih časih ni deloval in nihče ne nosi posledic, razen kolesarjev. Upam, da bo v bodoče sistem deloval enakopravno do vseh tekmovalcev, ter da bo takih dogodkov čim manj v športu," je dejal nekdanji kolesar Matej Stare, ki v kranjski Savi opravlja delo športnega direktorja. Član te ekipe je bil v zadnjih sezonah tudi Luka Mezgec. "Menim, da se je z Armstrongovim priznanjem zaključilo črn obdobje v kolesarstvu in lahko končno to pustimo za seboj. Čas je, da pogledamo v sodobno kolesarstvo, ki je veliko bolj nadzorovano in čisto. Po drugi strani pa mi je žal, da je vse skupaj prišlo na dan, saj je bila to res odlična zgodba o uspehu. Toliko kot je Armstrong naredil dobrega za kolesarstvo v tistih časih (v smislu publicitete, popularnosti športa), je zdaj z resnico naredil ravno toliko slabega, kar je zelo ironično ... Armstronga ne obsojam, saj menim, da je bil v tistih časih prvi med enakimi. Prepričan sem tudi, da je bilo tudi v tistih časih veliko kolesarjev čistih. Presenetil me je, da je vso krivdo prevzel nase in ni vpletal drugih imen," je dejal Mezgec, ki bo letošnjo in prihodnjo sezono član ekipe Argos-Shimano. Slednja je v povprečju najmlajša od vseh osemnajstih ekip s Pro Team licenco. Kolesarji ekipe so v povprečju stari 26 let, medtem ko bo Lance Armstrong letos dopolnil 42 let!

Jure Kocjan, ki bo letos nastopal za špansko ekipo Euskaltel-Euskadi meni, da "zadnji dogodki žal prikazujejo enega najlepših športov, kar kolesarstvo je, v zelo slabi luči." Med tistimi, ki v tem trenutku prestajajo prepoved nastopanja, je tudi mladi Blaž Furdi, ki je drago plačal neumnost, ki jo je storil na eni izmed zabav. "Če pogledam s strani Armstronga menim, da je pravično, da je priznal krivdo in v javnosti spregovoril o tem. Mislim, da bi morali bolj kaznovati tudi nekdanje sotekmovalce, ki so pričali zoper njega. Več kot sporno se mi namreč zdi, da vsi, ki sogoljufal krovno kolesarsko organizacijo (UCI) in vse ostale, prejmejo le polletno kazen prepovedi nastopanja. Upam, da je to najnižja točka, ki jo je doseglo kolesarstvo in menim, da bo kolesarski šport s to afero veliko izgubil," je zaključil Furdi.

Ne spreglejte