Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 5. 2023,
17.30

Osveženo pred

10 mesecev, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Natisni članek

Vuelta Vuelta Dirka po Španiji Dirka po Španiji Jumbo-Visma Primož Roglič Primož Roglič Velika Britanija Wales Ineos Grenadiers Geraint Thomas

Torek, 30. 5. 2023, 17.30

10 mesecev, 4 tedne

Geraint Thomas

Se bosta Valižan in Roglič letos pomerila še na Vuelti?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90
Geraint Thomas | Kaj Gerainta Thomasa, drugouvrščenega z letošnje Dirke po Italiji, čaka v nadaljevanju sezone? | Foto Reuters

Kaj Gerainta Thomasa, drugouvrščenega z letošnje Dirke po Italiji, čaka v nadaljevanju sezone?

Foto: Reuters

Britanski veteran Geraint Thomas je v soboto na spektakularnem kronometru na Svete Višarje izgubil spopad s slovenskim kolesarskim šampionom Primožem Rogličem za zmago na Dirki po Italiji. "Če bi mi pred Girom ponudili drugo mesto, bi to takoj sprejel, zdaj pa sem seveda zelo razočaran," je tedaj dejal 37-letni Valižan. Njegov program za nadaljevanje sezone pa ostaja prazen. Kaj pa še za letos načrtuje prvi mož britanskega moštva Ineos Grenadiers?

Primož Roglič
Sportal Kralj Roglič in sin s telemarkom, častitljiva poteza drugega Thomasa

"Ta teden se bom bolj ali manj izklopil," je v Rimu po koncu 106. Dirke po Italiji, na kateri je zasedel končno drugo mesto, z le 14 sekundami zaostanka za slovenskim šampionom Rogličem, povedal Geraint Thomas. A s tekmovanji, dirkami za letos seveda še ni končal, čeprav je njegov tekmovalni koledar za zdaj še prazen. Česa se bo torej letos še lotil zmagovalec Dirke po Franciji iz leta 2018?

Dva pomembna izziva na Otoku

"Po krajšem počitku se bom počasi spet spravil v pogon. Moja naslednja preizkušnja bo državno prvenstvo, ki se ga veselim," pravi Thomas, ki je na cestni dirki naslov britanskega prvaka osvojil leta 2010, leta 2018 pa je bil državni prvak tudi v vožnji na čas. Letos bo britansko prvenstvo gostil Dalton-on-Tees, posamična vožnja na čas v moški konkurenci elite bo potekala 21. junija na dirkališču Croft, cestna dirka najvišje moške kategorije pa bo na sporedu 25. junija v treh 41-kilometrskih krogih po cestah okoli Daltona.

Zanimivo bo tudi svetovno prvenstvo, ki ga bo od 3. do 13. avgusta gostil Glasgow na Škotskem, še pravi Thomas. "Svetovno prvenstvo bo najbrž moj naslednji veliki cilj, saj ga gosti Velika Britanija in je to kar velika stvar, kajne? Tam bom morda kaj poskušal na posamičnem kronometru," še razkriva Valižan. Nazadnje je na svetovnem prvenstvu dirkal leta 2020 v italijanski Imoli in v kronometru zasedel četrto mesto.

Primož Roglič Lev Giro Rim
Sportal Rogliča častijo v Amsterdamu in "nadlegujejo" z vprašanji o Touru

Se bosta pomerila še v Španiji? | Foto: Reuters Se bosta pomerila še v Španiji? Foto: Reuters

V vroči Španiji ponovni spopad z Rogličem?

Za konec sezone pa bi se utegnil lotiti še španske Vuelte. "To je povsem mogoče," pravi, a za zdaj še ni pripravljen potrditi nastopa na španski pentlji, na kateri je doslej dirkal le enkrat v karieri, leta 2015, ko jo je končal na 69. mestu v skupnem seštevku. "Bomo videli, kaj se bo zgodilo," pušča odprte možnosti, če pa bi se le odločil za zadnjo tritedensko dirko v sezoni (Vuelta bo letos potekala od 26. avgusta do 17. septembra), bi se tam lahko spet srečal s Primožem Rogličem.

Tudi slovenski junak letošnjega Gira sicer še ni uradno potrdil, da bo petič v karieri vozil na španski pentlji in tam lovil svojo četrto zmago, s katero bi se na vrhu večne lestvice izenačil s Špancem Robertom Herasom, a je Zasavčev nastop na dirki, na kateri je leta 2019 pisal zgodovino in kot prvi Slovenec osvojil Grand Tour, je zelo verjeten.

Primož Roglič
Sportal Velik skok Primoža Rogliča

Kaj pa Tour de France?

Tako Roglič kot Thomas si močno želita spet dirkati tudi na najslavnejši od treh tritedenskih dirk, na francoskem Touru, a letos po tako napornem Giru je ta možnost pri obeh izjemno majhna. "Tour je največja kolesarska dirka na svetu, ki jo bo težko izpustiti. Bilo bi nenavadno, če na Touru ne bi več dirkal, a če je bil lanski moj zadnji, mi bo vsaj ostal v lepem spominu," je še pred letošnjo sezono Thomas razmišljal v pogovoru za Cycling Weekly. Lani je bil na Touru namreč tretji.   

Preberite še:

Navijači v Rimu
Sportal Nekdanji trener Primoža Rogliča: Saj slišite, še danes sem hripav
Primož Roglič Giro 2023
Sportal Rogliča spet selijo: če želi zmagati na Touru, mora zapustiti Jumbo-Vismo
Ne spreglejte