SiolNET. Sportal Kolesarstvo
0,84

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Pred SP v cestnem kolesarstvu

Rogliču v veliko čast, da bo nastopal s sedmimi prijatelji

0,84

termometer

Primož Roglič
Primož Roglič bo zaradi težav s komolcem po julijski dirki po Franciji na SP vozil le na cestni dirki. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Na svetovnem prvenstvu v cestnem kolesarstvu bo med 23. in 30. septembrom v Innsbrucku nastopila najštevilčnejša slovenska reprezentanca doslej, ki bo štela 24 tekmovalcev, prvič v zgodovini slovenskega kolesarstva bo dirkalo osem članov elite. Glavna aduta Slovenije bosta Primož Roglič v članski konkurenci in Tadej Pogačar med mlajšimi člani.

Selektor moške članske reprezentance Andrej Hauptman bo poleg Primoža Rogliča na cestni dirki računal še na Jana Polanca, Simona Špilaka, Jana Tratnika, Grego Boleta, Mateja Mohoriča, Luko Pibernika in Domna Novaka. V vožnji na čas bo nastopil le Tratnik.

Primož Roglič Sportal Roglič ostal tretji, zadnja etapa Ewanu

Selektor ženske članske reprezentance Gorazd Penko bo računal na Polono Batagelj, Špelo Kern, Uršo Pintar in Urško Žigart.

Tadej Pogačar je drugi veliki adut slovenske odprave na SP v Innsbrucku. Tadej Pogačar je drugi veliki adut slovenske odprave na SP v Innsbrucku. Foto: Vid Ponikvar

Reprezentanco mlajših članov, ki jo bo vodil Martin Hvastija, sestavljajo Tadej Pogačar, Izidor Penko, Nik Čemažar, Žiga Horvat, Žiga Jerman in Jaka Primožič. Penko in Primožič se bosta predstavila tudi v uri resnice.

Selektor mladincev Andrej Cimprič bo stavil na Aljaža Omerzela, Boštjana Murna, Davida Čadeža in Anžeta Skoka, prvi mož mladink Martin Krašek pa na Niko Jančič in Vito Movrin. Murn, Čadež, Jančičeva in Movrinova bodo dirkali tudi v vožnji na čas.

Slovenske barve bodo v ekipnem kronometru zastopale še članice ekipe BTC City Ljubljana.

Božič v novi vlogi

V Innsbruck bo odpotoval tudi Borut Božič, ki je po novem pomočnik selektorja Hauptmana.

"Borut končuje tekmovalno kariero. Prav je, da se tako poslovi od 'pelotona'. Naprej bo opravljal vlogo pomočnika športnega direktorja in prav je, da je del reprezentance, za katero je doslej uspešno nastopal," je pojasnil Hauptman.

Poseben izziv za Rogliča

Primož Roglič je letos poskrbel za obilico dobre volje slovenskih ljubiteljev kolesarstva. Primož Roglič je letos poskrbel za obilico dobre volje slovenskih ljubiteljev kolesarstva. Foto: Urban Meglič/Sportida "Z veseljem pričakujemo zadnjo dirko SP, ki je res težka. Zadnji krog je res zahteven, dolg je 2,5 kilometra, en kilometer je ekstremnega vzpona, tudi do 28 odstotkov. Sezona, ki je za nami, je vrhunska. Tja gremo pozitivno nastrojeni. Nekajkrat smo se srečali in skupaj trenirali. Verjamem, da bomo dirkali, kot je treba. Na enodnevnih preizkušnjah je vse mogoče," je povedal Hauptman.

Roglič je lani na SP v Bergnu osvojil srebro v kronometru, ki ga na Tirolskem ne bo branil zaradi težav s komolcem po julijski dirki po Franciji. Vse moči bo tako usmeril v zahtevno cestno dirko, ki mu pomeni poseben izziv.

tadej pogačar Sportal Izjemno: Pogačarju dirka po Furlaniji - Julijski krajini!

"Po takšni sezoni lahko gremo na SP s pozitivno mislijo, z dvignjeno glavo. Meni je v veliko čast, da bom v Innsbrucku nastopal s sedmimi prijatelji. Gremo pokazat, kdo smo Slovenci, dali bomo 110 odstotkov in se imeli dobro," je dejal Roglič.

Hvastija resno računa na Pogačarja

"Tadej spada med najboljše v svoji kategoriji. Ni edini favorit, čeprav je zmagal na dirki miru in dirki l'Avenir. Pridejo tudi kolesarji, ki so leto, dve starejši in jih na teh dirkah ni bilo. Pridejo ekipe s kolesarji, ki dirkajo drugje, tudi v svetovni seriji. Nanj pa resno računamo," je o Pogačarjevih možnostih povedal Hvastija.

Polona Batagelj bo nastopila na SP skupaj z rojakinjami Špelo Kern, Uršo Pintar in Urško Žigart. Polona Batagelj bo nastopila na SP skupaj z rojakinjami Špelo Kern, Uršo Pintar in Urško Žigart.

Pogačarjevi kolegi pa so v en glas zatrdili, da bodo dali vse od sebe na petkovi dirki, da bo eden od najbolj vidnih mlajših članov v tej sezoni lahko dirkal za najvišja mesta. "Fantje so vso sezono delali vse, kar so lahko, za mojo dobro uvrstitev. Upam, da jih tudi na SP ne razočaram," pa je kratko in jedrnato dodal Pogačar.

SP v Innsbrucku se bo začelo v nedeljo, 23. septembra, z moštvenimi vožnjami na čas, končalo pa se bo teden dni pozneje z vrhuncem, cestno dirko moških elit.

Jure Zrimšek Sportal Veljal za najbolj nadarjenega, po karieri se je iskal, zdaj polno zaseden na treh koncih Tadej Pogačar Sportal Uspeh kariere slovenskega kolesarja Tadeja Pogačarja

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin