Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 3. 2021,
16.34

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,77

Natisni članek

Jumbo-Visma Primož Roglič Primož Roglič Pariz - Nica

Četrtek, 11. 3. 2021, 16.34

3 leta, 1 mesec

Pariz–Nica 2021, 5. etapa

Roglič kljub padcu ubranil rumeno majico, ostal pa je brez pomočnika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,77
Primož Roglič & Tony Martin, 2020 | Primož Roglič ostaja v vodstvu letošnje dirke Pariz-Nica. | Foto Guliverimage

Primož Roglič ostaja v vodstvu letošnje dirke Pariz-Nica.

Foto: Guliverimage

Za zmago v ravninski peti etapi dirke Pariz–Nica so danes obračunali sprinterji, v skupnem vodstvu pa sprememb ni bilo. Slovenski šampion Primož Roglič (Jumbo-Visma) je ubranil rumeno majico, čeprav je kakšnih 35 kilometrov pred ciljem padel. Na tleh je pristalo več kolesarjev moštva Jumbo-Visma, najhuje pa jo je skupil Nemec Tony Martin in dirko že končal.

Po 200 prevoženih kilometrih od Vienneja do Bollena so za etapno zmago obračunali sprinterji, največ moči pa je v nogah ostalo Ircu Samu Bennettu (Deceuninck QuickStep), ki je ciljno črto prečkal pred Francozom Nacerjem Bouhannijem (Arkea Samsic) in Nemcem Pascalom Ackermannom (Bora-Hansgrohe).

Bennett je bil najhitrejši v na trenutke kaotični etapi ter po etapi ni skoparil s kritikami na račun taktičnih zamisli konkurenčnih ekip, poroča STA. "Fantje so bili danes neverjetni. Trpel sem zadnjih nekaj kilometrov. Ne vem, kaj je, ampak ne dovolijo mi, da bi bil tukaj del našega 'vlaka', kar je bilo frustrirajoče, zdi se, da želijo samo ovirati naš sprint, namesto da bi se osredotočili na svojo dirko. Ne oziramo se na nikogar drugega, zato ne vem, zakaj se tako navezujejo na nas. Mogoče so moji moštveni kolegi enostavno premočni," se je jezil Irec.

Roglič na tleh

Roglič je v cilj prikolesaril z glavnino na 43. mestu in tako v skupnem seštevku ohranil 31 sekund prednosti pred branilcem lanske zmage na dirki Pariz–Nica, Nemcem Maximilianom Schachmannom. Ta je bil danes 40.

Zasavec pa je danes ostal brez enega od pomočnikov, kakšnih 35 kilometrov pred ciljem se je več kolesarjev Jumbo-Visme znašlo na tleh, ko je bil za trenutek nepazljiv Tony Martin in je v gneči trčil v stebriček ob cesti in treščil na tla. Nemec, ki je dirko Pariz–Nica dobil leta 2011, je podrl tudi Rogliča, preostalih nekaj članov nizozemske ekipe pa se je padcu za las izognilo. Roglič se je hitro pobral in s kolegi nadaljeval dirko, tudi Martin je sedel na kolo in poskušal nadaljevati, a so ga ustavile bolečine v komolcu. Po posvetu s klubskim zdravnikom se je predal in odstopil. Poslali so ga na pregled v bolnišnico, kjer ugotavljajo za kako hudo poškodbo gre.

Cilj prestavljen

Letošnja dirka "proti soncu" pa se ne bo končala v Nici, kot je to tradicionalno, so danes sporočili organizatorji. Razlog za to je povečanje okužb z novim koronavirusom, zaradi katerih so mestne oblasti za konec tedna spet sprejele odlok o lokalni prepovedi druženja in zadrževanja množic, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Potekajo sestanki med organizatorjem in službami oblasti. Potek dirke bomo glede na ukrepe prilagodili. Vsekakor lahko zadnji dve etapi potekata zunaj zaprtega območja in za zaprtimi vrati," so v sporočilu za javnost zapisali organizatorji.

Na sporedu so še tri etape, jutri v šesti kolesarje čaka 202,5-kilometrska pot od Brognolesa do Biota, ki pa ne bo po okusu sprinterjev. Ima namreč po dva vzpona druge in tretje kategorije ter enega prve.

Preberite še:

Julian Alaphilippe, Tadej Pogačar - Tirreno - Adriatico 2021
Sportal Alaphilippe z izjemnim zaključkom, Pogačar se je izkazal
Primož Roglič
Sportal Roglič po zmagi prevzel tudi skupno vodstvo
Ne spreglejte