Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
11. 3. 2021,
16.22

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,31

2

Natisni članek

Tadej Pogačar Tadej Pogačar

Četrtek, 11. 3. 2021, 16.22

3 leta, 1 mesec

Tirreno – Adriatico, 2. etapa, Camaiore - Chiusdino - 202 km

Alaphilippe z izjemnim zaključkom, Pogačar se je izkazal

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,31

2

Julian Alaphilippe, Tadej Pogačar - Tirreno - Adriatico 2021 | Tadej Pogačar je v 2. etapi osvojil četrto mesto, zmage se je veslil svetovni prvak Julian Alaphilippe. | Foto Guliverimage

Tadej Pogačar je v 2. etapi osvojil četrto mesto, zmage se je veslil svetovni prvak Julian Alaphilippe.

Foto: Guliverimage

Junak druge etape Tirreno-Adriatico je postal Francoz Julian Alaphilippe, ki je v zaključnem vzponu prehitel konkurenco. Tadej Pogačar je osvojil četrto mesto in pokazal, da so njegove noge prav tako močne. V skupnem seštevku je še naprej vodilni Wout Van Aert (Jumbo Visma), ki je bil tokrat v šprintu četverice tretji. Alaphilippe se je z etapno zmago povzpel na drugio mesto, tretji je danes drugi Mathieu van der Poel, naš Pogačar pa na devetem mestu za skupno zmago zaostaja 14 sekund.

Alaphilippe je danes sicer za etapno zmago pobral še deset sekund bonusa, kljub temu pa je Van Aert ostal v modri majici vodilnega, saj je za tretje mesto dobil štiri bonus sekunde. Prav toliko svetovni prvak tudi zaostaja za vodilnim Belgijcem v skupnem seštevku dirke.

Današnjo etapo je na 53. mestu končal Jan Polanc (UAE Team Emirates), 94. je bil Luka Mezgec (Team BikeExchange), Jan Tratnik (Bahrain Victorious) pa 129. Polanc je skupno 51. (+ 0:54), Mezgec 69. (+ 9:22) in Tratnik 147. (+ 15:15).

Tirreno – Adriatico, 2. etapa, podrobnejši potek

Cilj - Zmagovalec 2. etape je postal Francoz Julian Alaphilippe. Tadej Pogačar je osvojil četrto mesto in v cilj prikolesaril skupaj v družbi najboljše trojice.

Geraint Thomas je v zaključku skočil in šel za edinim preostalim ubežnikom Joaom Almeido. Zavetrje je dobro izkoristil Julian Alaphilippe in se katapultiral mimo njega, tudi Portugalca in bil najhitrejši nato v ciljnem šprintu štirih kolesarjev. Na drugem mestu je bil Mathieu van der Poel, ki je bil vidno razočaran, ker ni uspel zmagati. Tretji je bil Nizozemec Wour Van Aert, četrti pa Tadej Pogačar.

Vrstni red 2. etape

1. Julian Alaphilippe (Fra) Deceuninck-QuickStep 5;01:32
2. Mathieu van der Poel (Niz) Alpecin-Fenix
3. Wout Van Aert (Bel) Jumbo-Visma
4. Tadej Pogačar (Slo) UAE Team Emirates
5. Alex Aranburu Deba (Špa) Astana-Premier Tech
6. Robert Stannard (Avs) Team BikeExchange
7. João Almeida (Por) Deceuninck-QuickStep
8. Greg Van Avermaet (Bel) AG2R Citroën Team
9. Tim Wellens (Bel) Lotto Soudal
10. Giulio Ciccone (Ita) Trek-Segafredo

Skupni vrstni red

1. Wout Van Aert (Bel) Jumbo-Visma 8;37:35
2. Julian Alaphilippe (Fra) Deceuninck-QuickStep +0:04
3. Mathieu van der Poel (Niz) Alpecin-Fenix 0:08
4. Pavel Sivakov (Rus) Ineos Grenadiers 0:11
5. Mikel Landa Meana (Špa) Bahrain Victorious 0:13
6. Andrea Vendrame (Ita) AG2R Citroën Team
7. Robert Stannard (Avs) Team BikeExchange
8. João Almeida (Por) Deceuninck-QuickStep
9. Tadej Pogačar (Slo) UAE Team Emirates
10. Alex Aranburu Deba (Špa) Astana-Premier Tech vsi 0:14

1 km do cilja Joao Almeida (DQT) se je odpeljal in se pelje proti etapni zmagi.

1,5 km do cilja - Joao Almeida (DQT) je pospešil. Sledita mu Pavel Sivakov (IGD) in Mikel Landa (TBV). Njihova prednost je devet sekund.

1,8 km do cilja - iz ubežne skupine je odpadel Yates. Ob Pogačarju je le še Jan Polanc.

2,6 km do cilja - Ekipa UAE Emirates s Tadeje Pogačarjem na čelu lovi ubežnike. Le še osem sekund je njihova prednost.

3,6 km do cilja - Bo ubežnikom uspelo? Njihova prednost znaša 16 sekund.

5 km do cilja - Simon Yates (BEX), Mikel Landa (TBV), Pavel Sivakov (IGD) in Joao Almeida (DQT) imajo spet 20 sekund prednosti. Na čelu glavnine je zdaj ekipa UAE Emirates, ki ima v svojih vrstah junaka lanske dirke Tour de France Tadeja Pogačarja. Med tremi pomočniki je tudi Jan Polanc

8 km do cilja - Kolesarji se približujejo zaključnemu vzponu. Vroče bi lahko postalo tri kilometre pred ciljem. Štirje ubežniki imajo zdaj le še 16 sekund prednosti. Obeta se zelo razburljiv zaključek druge etape.

Zaključni vzpon 2. etape Tirreno - Adriatico. | Foto: Zaključni vzpon 2. etape Tirreno - Adriatico.

11 km do cilja - Na čelu glavnine so kolesarji ekipe Jumbo-Visme. Tik za njimi je Egan Bernal. Če bodo ubežniki ujeti, lahko pričakujemo kakšen njegov skok. Za enkrat je v taboru Tadeja Pogačarja zatišje.

15 km do cilja - Zdaj je videti resno. Simon Yates (BEX), Mikel Landa (TBV), Pavel Sivakov (IGD) in Joao Almeida (DQT) so se odpeljali in imajo že pol minute naskoka.

18 km do cilja - Glavnina ne pusti ubežnikom, da bi se odpeljali k potencialni etapni zmagi naproti. Njihova prednost znaša 14 sekund.

25 km do cilja - Štirje ubežniki imajo 20 sekund prednosti.

30 km do cilja - Četverica Simon Yates, Mikel Landa, Pavel Sivakov in Joao Almeida je odskočila in ima 10 sekund prednosti.

34 km do cilja - Ker ni bilo složnosti, je glavnina ujela tri ubežnike.

35 km do cilja - Egan Bernal je skočil. Z njim sta šla Kasper Asgreen in Jasper de Buyst.

37 km do cilja - Ubežniki so ujeti, kolesarji pa so se začeli vzpenjati na Poggio alla Croce.

60 km do ciljaSimon Pellaud (Androni Giocattoli), Marcus Burghard (Bora-Hansgrohe), Vincenzo Albanese in John Archibald (Eolo Kometa), Simone Velasco (Gazprom) in Pieter Vanspeybrouck (Intermarchè Wanty Gobert) imajo zdaj 2:45 prednosti, vse bližje pa je zaključek, v katerem čaka kolesarje vzpon v dolžini 7 kilometrov.

Tirreno Adriatico | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

70 km do cilja - Kolesarji še zadnji del trase peljejo po ravninskem delu - so v bližini Siene. Vzponi se bodo začeli čez 25 kilometrov, ko se bodo favoriti za današnjo zmago že morali postaviti na dobro izhodišče. Glavnina za ubežniki zaostaja 3:17.

80 km do cilja - Šesterica ima še vedno slabe štiri minute prednosti pred glavnino, s katero skuša priključek spet dobiti Geraint Thomas (Ineos Grenadiers), ki je očitno odšel na malo potrebo.

100 km do cilja - Kolesarji so začeli z razgibanim delom današnje trase, naskok šesterice ubežnikov pa je padla na 3:40. Na čelu glavnine so kolesarji Jumbo Visme, ki imajo v svojih vrstah vodilnega v skupnem seštevku Wouta van Aerta, ki je favorit za zmago tudi danes. Tadej Pogačar (UAE Emirates) prav tako kolesari v tej skupini.

120 km do cilja - Prednost ubežnikov še vedno znaša 5 minut.

140 km do cilja - Kolesarji pred seboj že vidijo hribovito naravo, kar pomeni, da jih čaka nekoliko težje delo. Njihov naskok pred glavnino je pet minut.

2 etapa Tirreno Adriatico | Foto:

185 km do cilja - Skupina šestih kolesarjev se je odločila za beg. Simon Pellaud (Androni Giocattoli), Marcus Burghard (Bora-Hansgrohe), Vincenzo Albanese in John Archibald (Eolo Kometa), Simone Velasco (Gazprom) in Pieter Vanspeybrouck (Intermarchè Wanty Gobert) so kolesarji, ki jih je glavnina spustila naprej.

Začetek etape ob 11. uri - Junak prve etape je bil kolesar Jumbo Visme Wout van Aert, ki je imel najmočnejše noge v zaključnem šprintu. Danes bo prav tako v igri za etapno zmago. Kar 202 kilometra dolga etapa se bo namreč zaključila z vzponom, ki ne bo imel pretiranega naklona. Vzpon bo sicer dolg 7 kilometrov, a bo imel povprečno naklonino le 3,7 odstotka. Zadnja dva kilometra bosta nekoliko težja, saj bo 5-odstotni naklon, zanimivo pa bo videti, kaj bodo naredili favoriti za skupno zmago, med katere spada tudi Tadej Pogačar.

Ne spreglejte