Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
15. 6. 2018,
15.58

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,17

3

Natisni članek

Rigoberto Uran Primož Roglič Primož Roglič Po Sloveniji

Petek, 15. 6. 2018, 15.58

5 let, 10 mesecev

Roglič česa takšnega še ni doživel, vratolomni spust Mohoriča in viteško delo Kolumbijca

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,17

3

Da je dirka Po Sloveniji letos zelo kakovostna, smo se lahko prepričali v tretji etapi. Na cilju na Celjskem gradu je zablestel Kolumbijec Rigoberto Uran, ki je ob koncu prehitel Primoža Rogliča. Ta je v domačih krajih dočakal izjemno dobrodošlico. Današnji dan je zaznamoval še neverjeten spust Mateja Mohoriča s Celjske koče.

Fotogalerija
1 / 89

V primerjavi s prvima dnevoma etape smo na prvi uspešen pobeg morali počakati do 42. kilometra, ko sta skočila Marcel Kittel (Nem/Katjuša Alpecin) in Roger Kluge (Nem/Mitchelton – Scott). Kittel je v Slovenijo pripotoval kot eden od osrednjih favoritov za uvodni šprinterski etapi, vendar se ni proslavil.

Po dveh urah vožnje je bila povprečna hitrost kolesarjev 45 km/h, Nemca pa sta imela najvišjo prednost pet minut, 20 sekund. Vodilna sta med vzponom na Trojane izgubila nekaj sekund, nato sta se iz Savinjske doline podala v Zasavje - v domače kraje Primoža Rogliča (LottNL Jumbo).

Rigoberto Uran
Sportal Kolumbijski zvezdnik pokazal zobe in se odel v zeleno, Roglič tretji #video

Roglič dobil kurjo polt

In v Strahovljah je celotna karavana, zlasti pa Roglič doživel lep sprejem navijačev. Ti so napravili lepo kuliso in dali sokrajanu dodatno spodbudo za zaključek etape, v kateri je kolesarje čakal še vzpon na Celjsko kočo, nevaren spust in sklepni vzpon na Celjski grad.

Neverjetna kulisa ob prihodu Primoža Rogliča v njegov kraj Strahovlje. Z dvignjenima rokama je dal vedeti, kako vesel je bil takšne podpore. | Foto: Vid Ponikvar Neverjetna kulisa ob prihodu Primoža Rogliča v njegov kraj Strahovlje. Z dvignjenima rokama je dal vedeti, kako vesel je bil takšne podpore. Foto: Vid Ponikvar

Po Sloveniji
Sportal Rezultati 3. etape in skupna razvrstitev 25. dirke po Sloveniji

"Vzdušje ob trasi je bilo nepopisno. Kurjo polt sem dobil. Počaščen sem. Vozili smo se skozi moje kraje in mimo takšne množice ljudi. Neverjetno je bilo," je dal Primož vedeti, kako vesel je bil, hkrati pa se tudi zahvalil vsem, ki so slovenske kolesarje bodrili ob celotni trasi.

Prav Roglič je bil nato junak gorskega cilja II. kategorije na Celjsko kočo, kar je pomenilo, da mu bo po koncu etape pripadla modra majica za najboljšega na gorskih ciljih - ta je bila v drugi etapi v lasti Avstralca Benjamina Hilla (Gusto Xaurum). A je želel zeleno za vodilnega v skupnem seštevku dirke, ki je bila prav tako na plečih Hilla.

Sportal Etape na dirki Po Sloveniji

Vsi so bili presenečeni ob Mohoričevem spustu, ta pravi, da sploh ni tvegal

Nato je sledil spust in vratolomna vožnja Mateja Mohoriča, člana Bahrain Meride. Večkrat je že pokazal, da gre v dolino brezkompromisno in tudi tokrat je šel. Pa čeprav je pred etapo poudarjal, da bo šel varno. Švignil je mimo vseh kot najboljši motociklisti na svetu in proti Celju drvel v samostojni vožnji.

"Od sebe sem dal maksimum. Kadar je tako, moramo biti zadovoljni. Žal se ni izšlo, važno je, da sem poskusil. Spust s Celjske koče je precej strm in precej nevaren. Nisem preveč tvegal, vseeno mi je uspelo narediti manjšo razliko," je dejal Mohorič, medtem ko so gledalci na cilju z odprtimi usti spremljali njegov spust s Celjske koče.

Po Sloveniji | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

"Matej zna zelo dobro opraviti s spusti. Sam sem šel bolj varno. Nisem želel tvegati. Na koncu se je dobro izšlo," je povedal Rogli.

Roglič poizkusil, a je bil Uran premočan

Štiri kilometre pred ciljem je imel Mohorič 25 sekund prednosti, pred njim pa še zaključni vzpon na Celjski grad.

Tam so ga kolesarji ujeli in spet se je Roglič znašel v ospredju. Ko je že kazalo, da bo nekdanji skakalec osvojil 3. etapo, je iz ozadja napadel lanskoletni drugi na znamenitem Tour de France Rigoberto Uran (Cannondale). Kolumbijec je na koncu požel slavo, na drugo mesto pa se je uvrstil Daryl Impey (Mitchelton – Scott).

Rigoberto Uran | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Roglič je osvojil tretje mesto in za zmagovalcem zaostal štiri sekunde, v skupnem seštevku pa njegov zaostanek znaša deset sekund. "Na koncu je zmanjkalo nekaj metrov, cilj je bil predaleč. Če bi bil malo prej, bi verjetno zmagal. Kljub vsemu sem zelo zadovoljen. To je moja prva dirka po letu in pol in sem zadovoljen," je v cilju razlagal Roglič.

"Zame in za ekipo je ta zmaga zelo pomembna. Zlasti kot priprava na Tour de France. Dobro sem pripravljen. Spust je bil nevaren, vendar je le spust. Prvič sem v Sloveniji in zadovoljen sem. Na koncu sem čakal in potegnil," so bile besede osrednjega junaka etape.

Mladi Pogačar se je boril z najboljšimi, jutri še težji preizkus

Med deseterico lahko od Slovencev najdemo še Mateja Mohoriča, enajsti pa je bil mladi Tadej Pogačar iz ljubljanskega Gusto Xauruma. Na 13. mestu je Jani Brajkovič (Adria Mobil), ki ima 24 sekund zaostanka.

V soboto kolesarje čaka še težji preizkus. Pred njimi bo kraljevska etapa od Ljubljane do Kamnika, ki bo dala nove odgovore. Med tema dvema krajema je sicer res skoraj le ravnina, a bodo kolesarji obiskali tudi Kamniško Savinjske Alpe, kjer jih čakajo številni vzponi. V nedeljo bo nato kronometer od Trebnjega do Novega mesta dal končnega zmagovalca jubilejne 25. dirke Po Sloveniji.

Rezultati 3. etape (Slovenske Konjice - Celjski grad):

1. Rigoberto Uran (Kol/Cannondale) 4:00:56
2. Daryl Impey (JAR/Mitchelton – Scott) isti čas
3. Primož Roglič (Slo/Lotto NL Jumbo) +0:04
4. Rafal Majka (Pol/Bora Hansgrohe) isti čas
5. Ildar Arslanov (Rus/Gazprom RusVelo) 0:06
6. Robert Kiserlovski (Hrv/Katjuša Alpecin) 0:11
7. Marco Canola (Rom/Nippo Vinni Fantini Europa Ovini) 0:12
8. Michael Storer (Avs/Sunweb) 0:14
9. Davide Formolo (Ita/Bora Hansgrohe) isti čas
10. Matej Mohorič (Slo/Bahrain Merida) 0:16
11. Tadej Pogačar (Slo/Ljubljana Gusto Xaurum) isti čas

...
13. Janez Brajkovič (Slo/Adria Mobil) 0:24
18. Jure Golčer (Slo/Adria Mobil) 0:37
21. Grega Bole (Slo/Bahrain Merida) 0:49
46. Luka Mezgec (Slo/Mitchelton – Scott) 4:02 

...
Uradni rezultati/Official results

Ne spreglejte