Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 9. 2019,
13.14

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,39

Natisni članek

Dirka po Španiji Dirka po Španiji Vuelta Vuelta Tadej Pogačar Tadej Pogačar Primož Roglič Primož Roglič Primož Čerin intervju

Sreda, 18. 9. 2019, 13.14

1 leto, 9 mesecev

Primož Čerin o fenomenu slovenskega kolesarstva

"Roglič je eden od redkih, ki si upa napovedati zmago" #intervju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,39
Primož Čerin | Nekdanji vrhunski kolesar, danes lastnik kolesarske trgovine Primož Čerin si je zadnji del Dirke po Španiji ogledal v živo.  | Foto Jaka Lopatič

Nekdanji vrhunski kolesar, danes lastnik kolesarske trgovine Primož Čerin si je zadnji del Dirke po Španiji ogledal v živo.

Foto: Jaka Lopatič

Dirko po Španiji si je od blizu ogledal tudi nekdanji vrhunski kolesar in velik poznavalec kolesarstva Primož Čerin. V ciljnem prostoru  v središču Madrida nam je pojasnil svoj pogled na dosežke Tadeja Pogačarja in Primoža Rogliča. Med drugim opaža, da je Tadej vedno ob pravem času na pravem mestu, Primož Roglič pa poleg Alberta Contadorja v zadnjem obdobju eden redkih, ki si upa napovedati zmago na dirki.

Kaj bi rekli, da je tisto, kar najbolj odlikuje Tadeja Pogačarja in Primoža Rogliča?

Pri Tadeju opažam, da je vedno ob pravem času na pravem mestu. Dela zelo malo napak in je le redko udeležen v padcih. Zna "prebrati" dogajanje okrog sebe in se izogiba vsem nevarnostim. Zna izkoristiti svoje dobre trenutke za napad, zato tudi dosega take rezultate kot jih.

Če pravimo, da ima Luka Dončić močno košarkarsko inteligenco, bi lahko za Tadeja rekli, da ima kolesarsko?

Da, to je ena vrsta kolesarske inteligence, ki jo do neke mere lahko pridobiš, veliko pa ti mora biti prirojeno. To, da znaš na dirki prebrati kolesarsko zgodbo, ni preprosto in tega niso sposobni vsi.

Sportal Dekle Primoža Rogliča: Dirka po Španiji dobra izbira za prvo dirko z dojenčkom #video

Primož Roglič je že pred dirko povedal, da na Vuelti želi zmagati. Ni se izogibal bremenu pričakovanj.

Da, mislim, da je poleg Alberta Contadorja eden redkih, ki pride na štart ter jasno pove, da je prišel zmagat in da bo naredil vse, da bo dirko tudi dobil. Tako je bilo že na Giru, kjer mu zaradi določenih okoliščin, ki mu niso bile naklonjene, žal ni uspelo, a se ni predal, in tako je bilo tudi v Španiji.

Mislim, da motivacijo, vztrajnost, disciplino in samozavest črpa iz vseh težkih treningov, vse skupaj pa ga postavlja v sam vrh svetovnega kolesarstva.

"Kolesarstvo je globalni šport in za sponzorja je pomembno samo to, da ekipa zmaguje. Če ne more zmagovati z domačim tekmovalcem, poskuša zmagovati z nekom, ki je v njihovi ekipi tega sposoben. In Primož vsekakor je." | Foto: Getty Images "Kolesarstvo je globalni šport in za sponzorja je pomembno samo to, da ekipa zmaguje. Če ne more zmagovati z domačim tekmovalcem, poskuša zmagovati z nekom, ki je v njihovi ekipi tega sposoben. In Primož vsekakor je." Foto: Getty Images

Rogličeva Jumbo Visma postaja vse močnejša ekipa. Prihodnjo sezono se bodo okrepili s Tomom Dumoulinom, svetovnim prvakom v kronometru iz leta 2017, zmagovalcem Gira 2017 in drugouvrščenim na lanski Dirki po Franciji. Glede na to, da gre za nizozemsko ekipo, je marsikdo prepričan, da bodo na največjih dirkah vlogo kapetanov namenili nizozemskima kolesarjema Dumoulinu in Stevenu Kruijswijku. Kakšno je vaše mnenje?

Za vse profesionalne ekipe je sicer nacionalnost pomembna, če seveda imajo kolesarja, ki je na taki ravni, da lahko zmaguje na največjih dirkah. Če pa takega kolesarja nimajo, potem dajo priložnost vsem drugim.

Kolesarstvo je globalni šport in za sponzorja je pomembno samo to, da ekipa zmaguje. Če ne more zmagovati z domačim tekmovalcem, poskuša zmagovati z nekom, ki je v njihovi ekipi tega sposoben. In Primož vsekakor je.

Če pogledamo, kako je ekipa delovala pred petimi, šestimi leti, ko niso bili sposobni zmagati na več kot treh dirkah, pa še to nižjega razreda, v vsem letu, je razlika ogromna. Vse odkar je Primož v ekipi, je ekipa začela zmagovati, te zmage pa so vredne vedno več in vedno več jih je.

Letos jih bodo imeli že 50 v vsej sezoni, kar je že lep dosežek, ki kaže na to, kako je rasel tekmovalec, z njim pa tudi ekipa. Do zmag na taki ravni se ne pride zgolj na račun tekmovalca ali samo ekipe, vedno mora biti to celota.

"Tadej je vedno ob pravem času na pravem mestu. Dela zelo malo napak in je le redko udeležen v padcih. Zna "prebrati" dogajanje okrog sebe in se izogiba vsem nevarnostim. Zna izkoristiti svoje dobre trenutke za napad, zato tudi dosega take rezultate kot jih." | Foto: Twitter - Voranc "Tadej je vedno ob pravem času na pravem mestu. Dela zelo malo napak in je le redko udeležen v padcih. Zna "prebrati" dogajanje okrog sebe in se izogiba vsem nevarnostim. Zna izkoristiti svoje dobre trenutke za napad, zato tudi dosega take rezultate kot jih." Foto: Twitter - Voranc

Kaj pa Tadej Pogačar, ima okrog sebe dovolj močno ekipo?

Tadej je veliko presenečenje in še vedno zelo velika uganka. Je zelo mlad in njegovi rezultati so nekaj izrednega. Ampak zanj zdaj prihajajo leta, ko bo treba to potrjevati, obenem pa nositi breme rezultatov.

Upam samo, da pritisk javnosti ne bo prevelik, da se bo z njimi znal spoprijeti ter ne glede na rezultate, ki jih je dosegel v tej sezoni, znal umirjeno nadaljevati v prihodnji sezoni in poskušal nadgrajevati to, kar je že dosegel.

Tadej Pogačar Primož Roglič Jan Polanc
Sportal Izmučeni Pogačar že v Sloveniji, kdaj bo sprejem za oba slovenska junaka Vuelte? #video

Andrej Hauptman je dejal, da je treba biti zelo pozoren, da se Tadeja ne izčrpa.

Da, ko pridejo takšni rezultati, javnost od tekmovalca zelo veliko pričakuje, kar naenkrat si vsi obetajo, da bo kar na vsaki dirki med najboljšimi, to pa je za takega mladega tekmovalca lahko veliko breme. Upam, da ekipa Emirates, ljudje, ki stojijo za njim, in tudi športna javnost razumejo, da ima fant šele 20 let.

Njegova najlepša kolesarska leta šele prihajajo, po 25. letu. Meni ne bi bilo nič čudnega, če kakšno leto sploh ne bi dosegel nobene zmage, ampak bi gradil prepotrebno samozavest s treningi, nastopi na dirkah in z disciplino dela nadgrajeval to, kar je letos na presenečenje vseh dosegel.

Kako mu bo to uspevalo, pa je vprašanje, odvisno od njega in okolja.

"Na Dirki po Španiji me je najbolj navdušila 20. etapa, v kateri je Tadej zmagal in se vrnil na zmagovalni oder." | Foto: Unipublic/Photogomez Sport "Na Dirki po Španiji me je najbolj navdušila 20. etapa, v kateri je Tadej zmagal in se vrnil na zmagovalni oder." Foto: Unipublic/Photogomez Sport

Zadnji teden ste Dirko po Španiji spremljali v živo. Katera od etap vam je najbolj parala živce in katera vas je najbolj navdušila?

Živce mi je najbolj parala vetrovna etapa, v kateri je Nairo Quintano nadoknadil pet minut zaostanka, najbolj pa me je navdušila 20. etapa, v kateri je Tadej zmagal in se vrnil na zmagovalni oder.

Milina je bila to spremljati. Pravljica. Kaj reči? Neverjetno. Tadej je vse naredil tako, kot bi pisalo v nekem učbeniku kolesarstva. V pravem trenutku s pravim načinom, odločitvijo, vse je naredil odlično, pa tudi njegova forma je to omogočila.

Slovenci veljamo za smučarski in skakalni narod, kako bi lahko izkoristili trenutno kolesarsko evforijo, ki je zajela Slovenijo?

Težko je reči. Dejstvo je, da je kolesarstvo zelo drag šport, in težko je pričakovati, da se bodo v Sloveniji našli sponzorji, ki bodo pripravljeni v ta šport vložiti milijone in milijone evrov.

So pa to zagotovo rezultati, ki bi morali biti magnet za mlade. S temi mladimi se je pri nas zelo dobro delalo, zato tudi imamo kolesarje v samem vrhu.

Če se bo našel kdo in pomagal našim klubom, ki delajo izvrstno, recimo Adrii Mobil, Rogu, Savi, tudi v Novi Gorici se dobro dela z mladimi, pa v Prekmurju, bo to velik korak naprej.

Težava je, ker se preprosto ne najde prepotrebnega denarja, da bi se to naredilo še bolje.

Primož Čerin | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Težava je tudi v tem, da je v Sloveniji premalo zahtevnih dirk, da bi ljudje že v mladinskih kategorijah lahko spoznali tiste najboljše. Mislim, da v Sloveniji zelo redki vedo, kdo je trenutno najboljši mladinec. K sreči sta Avstrija in Italija blizu, tako da na njihovih dirkah naši kolesarji v mlajših kategorijah nabirajo prepotrebne izkušnje.

Tadej Pogačar je državni prvak v kronometru in ciklokrosu. Kaj je tisto, kar lahko pridobi s ciklokrosom in mu pomaga na cesti? Precej profesionalnih kolesarjev se namreč ukvarja s to disciplino, tudi Mathieu van der Poel, Wout Van Aert. ...

Res je. Ciklokros je izredno eksplozivna disciplina, kjer gre od štarta do cilja na vso moč. Pri tem je pomembno to, da kolesar ob fizično maksimalnih naporih zelo dobro tehnično obvlada kolo, če hoče obstati na kolesu. To je tudi glavni razlog za to, da številni kolesarji, tudi profesionalci, v zimskem času še vedno hodijo na dirke ciklokrosa.

Pozornost kolesarjev je že usmerjena v svetovno prvenstvo, ki se bo začelo 22. septembra. Ste si že pogledali traso? Komu od naših kolesarjev je pisana na kožo, če se osredotočimo na cestno dirko in kronometer, kjer bo Roglič eden od glavnih kandidatov za odličje, pustimo ob strani?

Svetovno prvenstvo je velika loterija in zelo redko se zgodi, da bi bila pisana na kožo točno določenemu tipu tekmovalca. Seveda so tudi izjeme, recimo leta 2002, ko je zmagal Mario Cipollini. Takrat smo vsi vedeli, da ne more zmagati nihče drug kot on.

Večinoma pa gre za loterijo. Še posebej letošnja trasa je takšna, da bi zelo težko izpostavil favorita.

Preberite še:

Tadej Pogačar
Sportal Roglič bo kmalu spet na tapeti
roglič pogačar vuelta
Sportal Večer, v katerem je španska pravljica dobila srečen, slovenski konec #video

 

 

Ne spreglejte