Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
6. 7. 2013,
10.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Pireneji

Sobota, 6. 7. 2013, 10.00

8 let

Prvi odločilni dan v Pirenejih za favorite na letošnjem Touru

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Z 8. etapo, ki bo prva gorska na letošnji dirki, se bo nadaljevala jubilejna 100. kolesarska dirka po Franciji. Favoriti za skupno zmago bodo morali pokazati kako dobri so v tem trenutku.

Na dirki bo na sporedu 194 kilometrov dolga etapa s skoraj 8 kilometrov dolgim ciljnim vzponom. Po tednu dni, ko so kolesarje v skupnem seštevku ločile le sekunda ali dve, in so največjo selekcijo povzročili padci in odstopi, se obeta, da bomo dobili nekoliko bolj jasen pogled na pripravljenost posameznih kolesarjev. Sicer današnja dva vzpona, ki bosta na sporedu v zaključku dirke, še ne bosta pokazala povsem prave slike, a vsekakor bomo dobili nekaj indicev, kako visoko se kdo lahko zavihti. Veliko bolj jasna slika bo, ko se bo karavana iz Pirenejev, kjer bo v naslednjih dneh, premaknila v Alpe. Že na pričetku etape bo na sporedu kratek 2.2 kilometra dolg vzpon 4. kategorije (Saint Ferreol). Sledi 100 kilometrov skoraj ravnega dela etape preden se prične dobrih 15 kilometrov dolg vzpon na prelaz Pailheres. Slednji je tipičen vzpon za Pireneje, kjer kolesarje čaka ozka cesta in nenehno spreminjanje strmine vzpona. Slednji je označen kot vzpon ekstra kategorije in je najvišji vrh na katerega se bodo na letošnji dirki povzpeli kolesarji (2001 metrov nad morjem). Zato je tudi namenjen spominu na Henrija Desgrangeja. Za kolesarja, ki bo prvi prečkal omenjeni gorski cilj je namenjenih 5.000 evrov (etapna zmaga je vredna 8.000 evrov).

Od vrha prelaza Pailheres bo do cilja še 29 kilometrov. Spust je lep in po slednjem sledi 7.8 kilometra dolg ciljni vzpon do smučarskega središča Ax 3 Domaines. Ker je to dostop do smučarskega središča je cesta širša, medtem ko tudi tu ni enakomerne strmine, ki se vseskozi spreminja. Gorski cilj (1. kategorije) je kilometer in pol do cilja, kar pomeni, da se nato cesta poravna. Vsekakor, bomo videli ciljni sprint majhne skupine kolesarjev, če do gorskega cilja nihče ne bo uspel pobegniti. Vsekakor lahko pričakujemo, da bo glavnina v pričetku etape dovolila pobeg skupini kolesarjev. Nato lahko pričakujemo, da bodo kolesarji ekip Sky in Saxo-Tinkoff nadzorovali prednost ubežnikov, ki bo vse manjša v zaključku etape. Ne gre pričakovati, da bi glavnina dovolila, da bi ubežniki v cilj prikolesarili pred prvimi kolesarji iz glavnine. Etapa bo zanimiva. In to vse od samega pričetka, ko bo v prvi uri veliko kolesarjev skušalo pobegniti. Organizatorji današnjo etapo v celoti prenašajo v živo.

Ne spreglejte