Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
11. 1. 2022,
18.29

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,96

4

Natisni članek

Vuelta Vuelta Tour de France Tour de France Tadej Pogačar Tadej Pogačar Jumbo-Visma Primož Roglič Primož Roglič

Torek, 11. 1. 2022, 18.29

1 leto, 9 mesecev

Primož Roglič o letu 2022

Roglič jasen, kaj si želi

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,96

4

Primož Roglič | Primož Roglič si želi, da bi se z moštvenimi kolegi najbolje pripravil na osrednji vrhunec - Tour de France. | Foto Jumbo-Visma

Primož Roglič si želi, da bi se z moštvenimi kolegi najbolje pripravil na osrednji vrhunec - Tour de France.

Foto: Jumbo-Visma

"Glede priprav za Tour je precej podobno. Upam, da bom končal Tour čim boljše. Da bom pripravljen za Vuelto," je ob predstavitvi ekipe Jumbo Visme za leto 2022 dejal slovenski kolesarski prvak Primož Roglič in s tem dal vedeti, da namerava tudi letos nastopiti na dveh tritedenskih dirkah. Njegov osrednji cilj je kajpak zmaga na Dirki po Franciji in rumena majica na Elizejskih poljanah.

Primož Roglič, trening, Alicante
Sportal Jumbo-Visma na Tour z Rogličem in Vingegaardom, Dumoulin na Giro

Nizozemska kolesarska ekipa je imela prvotno v načrtu predstavitev kolesarjev za letošnje leto decembra 2021 na Nizozemskem, vendar je stanje s koronavirusom vse skupaj zaustavilo oziroma so morali dogodek prestaviti na splet. Na današnji dan so se predstavili Primož Roglič in druščina ter razgrnili nekaj načrtov za prihodnje leto.

Osrednji cilj je kajpak zmaga na Touru. Vodilni pri nizozemskem moštvu so se odločili, da bodo imeli dva kapetana. Roglič bo osrednji, drugi bo Jonas Vingegaard, ki je lani naredil ogromen napredek in nekajkrat ponagajal tudi našemu prvaku Tadeju Pogačarju.

Tadej POgačar ciklokros
Sportal Pogačar bo storil, česar ni še nikoli. Polanc v karanteni.

Dirka Po Sloveniji? "Bomo videli, kje bom."

Roglič je skupaj z moštvenimi kolegi te dni na pripravah v Španiji, kjer so temeljito začeli proces treninga. "Sem nazaj na kolesu. Prvi kilometri v tem letu. Pripravljamo se na nove izzive, ki prihajajo naproti. Imam določeno osnovo. Sem dobre volje, a ne v formi."

Lani je postal olimpijski prvak v kronometru. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Lani je postal olimpijski prvak v kronometru. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Prvo dirko bo odpeljal 6. marca. Takrat ga bomo videli na delu na etapni klasiki Pariz–Nica. Načrt bo v nadaljevanju podoben lanskemu. Nastopil bo na klasikah Milano–San Remo, Liege–Bastogne–Liege in Valonska puščica. Na teh treh dirkah bo kolesaril tudi Pogačar in videti je, da bodo to edine dirke do Dirke po Franciji, na katerih bosta kolesarila drug proti drugemu.

Druga večdnevna dirka v letu 2022 bo Dirka po Baskiji, medtem ko bo mlajši kolega začel z Dirko po Združenih arabskih emiratih. Junak zadnjih dveh Tourov se bo na tritedensko francosko pentljo pripravljal še na dirki Po Sloveniji, ki jo je dvakrat v življenju osvojil tudi Roglič. Na vprašanje, ali je kakšna možnost, da bo nekdanji kolesar novomeške Adrie Mobila od 15. junija prav tako dirkal na slovenskih cestah, je odgovoril: "Bomo videli, kje bom. Dogovarjali se bomo sproti. Nekaj je stvari, ki si jih želiš, potem je improvizacija. Nikoli ne veš, kje boš na koncu dirkal."

Rad bi bil najbolje pripravljen za Tour in Vuelto

Zagotovo pa bo olimpijski prvak v kronometru sodeloval na Dirki po Franciji, ki jo bo poskušal letos osvojiti. Najbližje skupni zmagi je bil pred dvema letoma, ko je bil vsega kronometer oddaljen od velikega zmagoslavja, medtem ko so mu lani padec in poškodbe prekrižali načrte. A to ni edina tritedenska dirka v načrtu. Tako kot Pogačar ima v mislih tudi špansko Vuelto, katere kralj je bil v zadnjih treh letih.

Primož Roglič | Foto: Jumbo-Visma Foto: Jumbo-Visma

"Glede priprav za Tour je precej podobno. Upam, da bom končal Tour čim boljše. Da bom pripravljen za Vuelto," je poudaril Roglič.

O tem, ali je ob vstopu v pripravljalno obdobje kaj drugače kot lani, je dejal: "Predvsem to, da sem na januarskem trening kampu. Lani zaradi koronavirusa nisem bil prisoten. Nekaj novih obrazov imamo. Ni pa nič drugače pri naših, mojih ciljih. Upam, da bom čim boljši na Touru in ga bom končal. In da bom pripravljen na Vuelto."

Želi se zabavati na kolesu in uživati v dirkanju

Lani si je vzel daljši premor pred Tourom, kar se je izkazalo za dobro, saj je bil v odlični pripravljenosti, nato pa mu je padec na Touru prekrižal pot, da ga je moral predčasno končati: "Bomo videli, kakšen načrt bo. Pripravljen sem zagotovo bil. To sem dokazal pozneje. Vsako leto je drugače. Težko bi z istim pristopom prihajal do istih rezultatov. Stremimo k temu, da bi bili boljši. V danem trenutku bomo videli, kaj bom potreboval. Ali bom potreboval trening ali kakšno dirko. Želimo biti pripravljeni in priti na Tour z najboljšo pripravljenostjo. Tudi drugi okoli mene. Da se bomo potem na Touru zabavali in uživali v dirkanju."

Tretjič ztapored je osvojil Vuelto. Jo bo še četrtič? | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Tretjič ztapored je osvojil Vuelto. Jo bo še četrtič? Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Pri nekdanjem skakalcu so bili v zadnjih letih padci tisti, ki so mu preprečili, da bi lahko naredil najbolj odločen korak na dirki vseh dirk. Na splošno so padci precej krojili njegovo kariero. O tem, ali ima kakšen recept, kako se jim izogniti, je dejal: "Prvo pravilo je, da ostaneš na kolesu in prideš do cilja. Po drugi strani je razlika, ali si na dirki z malim ali večjim zadovoljen. Če je cilj priti le do cilja, samo končati dirko, potem je lažje. Če si povečaš cilje, so tudi drugačne meje, več tveganja. Zagotovo bo treba ostajati na kolesu in iz sebe stiskati čim več, iti do meja ter še prek tega, kjer lahko greš."

Pred Tourom bosta Roglič in Pogačar kolesarila skupaj le na enodnevnih klasikah

Slovenski ljubitelji kolesarstva in tudi tisti po vsem svetu se že veselijo predstav, ki jih bosta zrežirala slovenska prvaka. Tudi njunih dvobojev, ki pridobivajo nove razsežnosti.

Do Toura se bosta srečevala le na enodnevnih klasikah, zato pa ju bomo, kot kaže, videli na zadnjih dveh grand tourih v letu. "Zame in za Tadeja je povsem preprosto. Priti čim večkrat prvi čez ciljno črto. Sam lahko komentiram le o svoji ekipi. Vem, da bomo imeli močno. Naša glavna skrb je, da smo čim bolj pripravljeni. Da gremo tja in uživamo na kolesu in ob dirkanju."

Obetata se dva spektakla v režiji Primoža Rogliča in Tadeja Pogačarja na Dirki po Franciji in Vuelti. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Obetata se dva spektakla v režiji Primoža Rogliča in Tadeja Pogačarja na Dirki po Franciji in Vuelti. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Pri Jumbo-Vismi bodo imeli za Tour dve močni orožji, s katerima bodo poskušali z vrha zriniti Pogačarja, ki v zadnjih dveh letih kraljuje na francoskih cestah. O tem, da bosta z Jonasom sokapetana in da bo imel Wout van Aert proste roke, Roglič pravi: "Ob sebi bom imel dovolj kolesarjev. Analize bomo delali bolj podrobno po Touru. Načeloma vsi vemo, zakaj gremo tja. Nič ni treba skrbeti. Najbolj pomembno bo, da bom sam najbolj pripravljen in bom sodeloval s fanti. Da se bomo zabavali in preživeli super čas na kolesu. Da lahko skupaj dosežemo čim več. Največ, kar je v naši moči. Ni pomembno, kdo zmaga. Samo, da damo vse od sebe."

Zadovoljen je tudi z okrepitvami, ki so jih pripeljali v Jumbo-Vismo. Srečal se še ni le z Rohanom Dennisom, specialistom za kronometer. Prav kronometri bodo pomembni na Dirki po Franciji in Vuelti. V Španiji je celo ekipni kronometer. In tudi Roglič je imel nekaj vpliva na to, kdo bo vstopil v nizozemsko zasedbo: "Vedel sem, kdo bo prišel k nam. Malce sem tudi vpleten v vse skupaj. Z Rohanom nisem še bil v osebnih stikih, ker je doma in še ni bil na pripravah z nami. Preostali novinci so super fantje. Izjemno močni so, poleg tega še prijetne osebe. Zagotovo se bomo imeli super na dirkah, ki jih bomo opravljali skupaj."

Jasno je prav tako že, kdo bo ob Rogliču na Dirki po Franciji. Ob Jonasu in Woutu bodo še Steven Kruijswijk, nepogrešljivi Američan Sepp Kuss in Avstralec Rohan Dennis, medtem ko sta dve mesti odprti. Ali bo nizozemskemu moštvu uspelo pripeljati svojega kolesarja do velikega zmagoslavja, bo znano 23. julija, ko bosta na Dirki po Franciji na sporedu predzadnja etapa in posamični kronometer, medtem ko bodo novega ali morebiti starega kralja dokončno okronali dan pozneje sredi Pariza.

Ne spreglejte